Urlete in Parlament impotriva lui Ciolos: „Du-te acasa!”. Vociferari chiar si cand a cerut un moment de reculegere

politica

Premierul desemnat Dacian Ciolos a fost huiduit si a trebuit sa faca fata urletelor din sala ale unor parlamentari PSD si AUR in timpul discursului de prezentare a programului sau guvernamental.

„Du-te acasa!”, a fost intampinat Ciolos cu strigate din tabara PSD-AUR. Au existat vociferari in sala chiar si in momentul in care Dacian Ciolos a solicitat un moment de reculegere in memoria victimelor pandemiei.

„Va cer mandatul pentru un guvern de criza, in baza mandatului acordat de presedintele Klaus Iohannis. Suntem intr-o criza profunda ce nu poate fi negata sau ignorata. Va propun ca aceasta sedinta sa nu fie una a discursurilor politice care sa se concentreze pe adversar.

Nu sunt aici pentru a ataca pe nimeni si nici de a tine discursuri memoranbile, pentru a arunca anateme si pentru a gasi vinovati. Sunt aici pentru a fi la dispozitia cetatenilor intr-un moment de criza.

Traditia noastra politica a dus la conflicte intre institutii. Nu cred ca o tabara are mereu dreptate in timp ce cealalta greseste moment. Ne intereseaza sa scoatem caruta din mocirla, nu sa stam sa ne uitam cu se scufunda in timp ce ne certam.

In timp ce politicul se cearta pe cum ar trebui sa arate sistemul de sanatate, spitalele ard unul dupa altul. Sa incetam a da subiecte de scandal presei si sa dam oamenilor speranta. USR nu castiga nimic astazi daca veti da votul pentru acest Guvern. Ne aflam intr-o situatie ingrata. Va propun acest armistitiu politic pentru a schimba in bine aceasta tara”, a spus Ciolos la inceputul discursului.

Programul de guvernare al USR contine solutii pentru cele doua crize cu care se confrunta Romania – facturile la energie si gaze si pandemia de COVID-19, a mai spus Ciolos.

„In plus, include reformele din PNRR. Iar un Guvern USR este garantia ca acest program major de 30 de miliarde de euro va fi pus in practica. Este un program cu termene si bugete. Date concrete, nu doar promisiuni”, a spus Ciolos.

El a dat ca exemplu de masura urgenta ce poate fi adoptata pentru scaderea facturilor reducerea TVA de la 19% la 5% si eliminarea accizei.

„Sunt masuri recomandate la nivel european, pentru ca aceasta este o criza europeana, nu doar in Romania. Prin pachetul nostru de solutii ajungem sa scadem facturile cu circa 30%”, a afirmat Dacian Ciolos.

In ceea ce priveste controlul pandemiei, el a indicat ca necesara masura folosirii certificatului verde (vaccinare, trecere prin boala sau testare periodica) pentru categoriile de angajati din sistemul public si privat, care vin in contact cu publicul, subliniind ca in sase luni de zile pandemia poate fi controlata.

„Este o masura care a fost luata si in state precum Franta, Italia, Statele Unite si a functionat. In Moldova, de exemplu, ca sa nu spuneti ca luam exemple din zone mai indepartate cultural de Romania, prin acest tip de masuri s-a crescut procentul de profesori vaccinati de la 62 la 90% si nu au existat concedieri asa cum se anticipa. Daca masurile despre care discutam acum ar fi puse in practica incepand de maine, circa 70% din populatia de peste 16 ani a Romaniei credem ca poate fi imunizata pana in luna mai. Asta inseamna ca in maximum 6 luni putem controla pandemia. Este extrem de mult, dat fiind ca acum ar fi trebuit sa fim deja la peste 70% si asta inseamna in primul si in primul rand ca vor muri inutil oameni care nu ar fi trebuit sa moara daca am fi fost in graficul de imunizare initial. Va rog sa intelegeti ca orice ezitare si orice joc politic se traduc acum in pierderi de vieti omenesti. O saptamana in plus de criza va insemna o saptamana in plus in care vor muri oameni fara niciun fel de justificare”, a declarat Ciolos.

Premierul desemnat Dacian Ciolos si-a exprimat speranta, miercuri, ca parlamentarii sa aiba intelepciunea de a vota Cabinetul pe care l-a propus, pentru ca ar fi „o solutie imediata” de iesire din criza politica si de implementare a unor masuri care sa rezolve si celelalte crize cu care se confrunta Romania.

„Vom merge in fata Parlamentului sa propunem o echipa care poate sa guverneze in situatie de criza, cu un program de guvernare adaptat acestei situatii, cu solutii pentru criza pandemica, pentru criza energetica si pentru lansarea Programului National de Redresare si Rezilienta. Deci, USR isi asuma responsabilitatea politica cu care a fost mandatata de alegatori. Mergem pana la capat, astazi mergem in Parlament sa prezentam aceasta echipa si sa prezentam programul si sper, inca o data, in intelepciunea parlamentarilor sa voteze acest guvern, pentru ca asta ar fi o solutie imediata pentru iesirea din criza politica si pentru a incepe sa punem in practica masuri ca sa rezolvam si celelalte crize cu care ne confruntam. Sper, inca o data, ca mesajele noastre sa-i convinga pe parlamentari, pentru ca solutia este aici, ea nu mai trebuie cautata, nu mai avem timp de pierdut si noi stim ce avem de facut”, a afirmat Dacian Ciolos inainte de sedinta plenului reunit al Parlamentului.

Mai mult despre:

Comentarii: