Urmand exemplul Finlandei, Norvegia analizeaza construirea unui gard la granita cu Rusia

externe

Norvegia ar putea ridica si ea un gard de-a lungul unei parti sau a intregii granite de 198 de kilometri pe care o imparte cu Rusia, a spus un ministru, o miscare inspirata de proiectul similar din Finlanda, potrivit AP.

„Un gard de frontiera este foarte interesant, nu numai pentru ca poate actiona ca un factor de descurajare, ci si pentru ca are senzori si tehnologie care va permit sa detectati daca se deplaseaza oameni aproape de granita”, a declarat ministrul Justitiei Emilie Enger Mehl intr-un interviu acordat postului public norvegian NRK.

Ea a spus ca guvernul norvegian analizeaza in prezent „mai multe masuri” pentru a consolida securitatea la granita cu Rusia din nordul arctic, cum ar fi garduri, cresterea numarului politistilor de frontiera sau intensificarea monitorizarii.

Storskog, unde au avut loc doar cateva incercari ilegale de trecere a frontierei in ultimii ani, este singurul punct de trecere oficial din Rusia in Norvegia.

In cazul in care situatia de securitate din zona delicata a Arcticii se inrautateste, guvernul norvegian este gata sa inchida granita intr-un timp scurt, a declarat Enger Mehl, care a vizitat Finlanda vecina in aceasta vara pentru a afla cum a fost inchisa intreaga granita terestra cu Rusia, lunga de 1.340 de kilometri.

Guvernul finlandez a fost determinat sa inchida toate punctele de trecere cu Rusia la sfarsitul anului 2023, dupa ce peste 1.300 de migranti din tari terte fara documente sau vize – un numar neobisnuit de mare – au intrat in tara in trei luni, imediat dupa ce natiunea a devenit membra a NATO.

Pentru a impiedica Moscova sa foloseasca migranti in ceea ce guvernul finlandez numeste „razboi hibrid”, Helsinki construieste in prezent garduri cu o lungime totala de pana la 200 de kilometri in sectiuni separate de-a lungul zonei de granita care face parte din flancul nordic al NATO si serveste drept frontiera externa a Uniunii Europene.

Oficialii de frontiera finlandezi spun ca gardurile cu echipamente de supraveghere de top – care urmeaza sa fie amplasate in principal in jurul punctelor de trecere – sunt necesare pentru a monitoriza si controla mai bine migrantii care ar incerca sa treaca din Rusia si pentru a oferi oficialilor timp sa reactioneze.

Inspirata de proiectul Finlandei, Enger Mehl a spus ca un astfel de gard ar putea fi o idee buna si pentru Norvegia. Potrivit NRK, declaratia ei a fost sustinuta de sefa politiei Ellen Katrine Haetta din Finnmark, nordul Norvegiei.

„Este o masura care poate deveni relevanta pe toata sau pe o parte a granitei” dintre Norvegia si Rusia, a spus Enger Mehl.

Storskog este in prezent inconjurata de un gard lung de 200 de metri si inalt de 3,5 metri ridicat in 2016 dupa ce aproximativ 5.000 de migranti si solicitanti de azil au trecut din Rusia in Norvegia cu un an mai devreme.

Norvegia, o natiune cu 5,6 milioane de locuitori, este membra NATO, dar nu face parte din Uniunea Europeana. Cu toate acestea, apartine spatiului Schengen, ai carui participanti au abolit controalele la frontierele lor reciproce, garantand libera circulatie a cetatenilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: