Urmeaza o noua criza politica majora: Dragnea s-a saturat de Tariceanu si vrea sa scape de ALDE. Liderul PSD si-a gasit noi aliati

politica

Surse politice au dezvaluit pentru Jurnalul National ca Liviu Dragnea a demarat negocieri cu mai multi parlamen­tari liberali pentru a obtine sustinerea acestora pe proiecte­le importante ale social-democratilor. Tratativele au la baza dorinta liderului PSD de a-si consolida pozitia din Parla­ment in conditiile in care relatiile dintre Dragnea si liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu sunt un pas de a se rupe definitiv.

Conform unor surse care provin din ambele tabere, pese­distii au inceput recent trata­tive cu mai multi alesi liberali pentru a-i convinge sa voteze cot la cot proiectele sensibile promovate de social-democrati. Potrivit surselor citate, majo­ritatea PSD-ALDE a inceput sa scartie in culise, fapt care l-ar fi determinat pe Liviu Dragnea sa isi doreasca inde­partarea ALDE din fratia puterii.

„Dragnea vrea sa scape de Tariceanu. A inceput sa negocieze cu unii parlamentari PNL, vrea sa aiba o sustinere cat mai mare in Parlament. Negocierile se poarta cu fiecare in parte, unii ar putea trada din orgoliu daca nu iese cum vor la Congres”, a dezvaluit o sursa din interiorul PNL pentru Jurnalul. Infor­matiile au fost confirmate ulterior de un alt liberal, dar si de o alta sursa apropiata de PSD. Cu toate acestea, inainte de a trece la masuri ferme, Liviu Dragnea vrea sa se asigure ca va avea sustinerea necesara astfel incat sa treaca fara emotii legile pe care partidul le va propune. Printre proiectele importante care urmeaza sa intre in dezbaterea Parlamentului in perioada imediat urmatoare se numara modificarea Codurilor Penale si pachetul de legi privind Justitia.

Nemultumirile si scandalu­rile din interiorul PNL le dau social-democratilor increderea ca macar o parte dintre aceste negocieri subterane se vor incheia cu succes. In plus, toate indiciile arata ca tratativele se vor intensifica dupa Congresul PNL din 17 iunie, cand cel mai probabil multi dintre liberali nu vor obtine functiile care le-au fost promise, iar nemul­tumirile ar putea izbucni. Miercuri, cinci deputati PNL au votat cot la cot cu PSD in favoarea controversatului proiect al Legii salarizarii personalului bugetar.

Neintelegerile dintre Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu s-au accentuat odata cu scandalul generat de modifi­carea Codurilor Penale, atunci cand liderul ALDE s-a poziti­onat diferit fata de Liviu Dragnea, spunand ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, trebuie lasat sa respecte intregul proces de elaborare a unui proiect de lege. Tariceanu a avut si alte divergente cu liderul PSD, una dintre acestea fiind interpretata drept un atac direct la adresa electora­tului traditional al PSD. Prese­dintele Senatului a cerut eliminarea venitului minim garantat, pe care l-a caracterizat drept „o invitatie la nemunca”. Sursele JN sustin ca Liviu Dragnea pare deranjat si de aspiratiile lui Tariceanu de a candida la alegerile prezidentiale din 2019.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: