Urmeaza Romania, „vor pune tunurile pe noi din cauza unor iresponsabili”. Bruxelles-ul a reusit sa stopeze atacul la sistemul de justitie din Polonia

news

Directorul Colegiului National de Informatii, Iulian Fota, atrage atentia ca Bruxelles-ul va sanctiona dur derapajele anti-justitie din Romania, dupa ce tocmai a reusit sa blocheze actiuni similare in Polonia.

„Extrem de important!!! Pare ca Polonia a gasit o solutie la tensiunile cu Bruxelles-ul. Asta ar lasa Ungaria in offside si va da posibilitatea UE sa puna si mai tare tunurile pe noi! Prost moment si-au ales unii la noi sa adere la iliberalism. Sa vezi acum castane pe capul unei tari pentru citiva iresponsabili!”, a scris Fota pe Facebook.

Premierul polonez, Beata Szydlo, si-a prezentat demisia comitetului politic al partidului din care face parte (PiS), iar aceasta a fost acceptata, a anuntat, joi, purtatorul de cuvant al acestei formatiuni. Motivul demisiei ar fi „o schimbare necesara pentru a face fata noilor provocari” de pe scena interna si internationala.

La 26 iulie, executivul european a dat termen o luna Varsoviei pentru a pune capat ”amenintarii sistematice” asupra statului de drept si ”pentru a informa in legatura cu masurile luate” pentru a modifica reformele care, in opinia Bruxellesului, afecteaza independenta justitiei.

Raspunsul Varsoviei, ajuns la Comisie la 28 august, contesta ca ”fara fundament” ingrijorarile, a transmis la randul sau guvernul polonez.

Timmermans a declarat la sfarsitul lunii august ca „pot sa va informez deja ca raspunsul Poloniei nu anunta nicio masura concreta pentru a remedia preocuparile ridicate de Comisie”.

„Nu pot sa va spun care vor fi urmatoarele etape pentru Comisie. Trebuie sa le discutam in cadrul colegiului” de comisari, a adaugat Timmermans.

El a mai atras atentia ca Bruxellesul este dispus sa foloseasca toate uneltele de care dispune pentru a se asigura ca Polonia nu se indeparteaza de valorile democratice, potrivit Reuters.

Comisia a amenintat cu declansarea Articolului 7 al Tratatului UE daca Polonia isi mentine reformele in varianta actuala. Aceasta procedura inedita poate duce la o suspendare a dreptului de vot al unei tari in cadrul Consiliului, care regrupeaza toate statele membre.

Viitorul premier polonez, Mateusz Morawiecki, este un fost bancher de succes si un adept convins al etatismului. Fiu al unui fost opozant anticomunist radical, format la Universitatea din Wroclaw (sud-vest), el si-a continuat studiile economice si de drept in Statele Unite, Germania si Elvetia si are o vasta cultura generala. In 2015, el a renuntat la postul profitabil de presedinte al Bank Zachodni WBK (grupul Santander) pentru a intra in guvernul PiS ca ministru al dezvoltarii si vicepremier. Din 2016, a preluat si portofoliul finantelor, reaminteste AFP.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: