Urmeaza Tadjikistanul? Presedintele i s-a plans lui Putin ca peste 6.000 de talibani se afla in tabere la granita cu tara sa

externe

Exista peste 6.000 de militanti localizati in apropierea granitei sudice a Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (CSTO) – in nord-estul Afganistanului – a anuntat luni presedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon.

„Potrivit serviciilor de informatii din Tadjikistan, exista peste 40 de tabere si centre de antrenament terorist in provinciile din nord-estul Afganistanului, care adapostesc peste 6.000 de militanti”, a declarat presedintele Takin in timpul summitului online de urgenta CSTO despre situatia din Kazahstan, informeaza TASS.

Reuniunea a fost prezidata de Vladimir Putin, care a trimis recent trupe rusesti in Kazahstan cub umbrela CSTO.

Potrivit lui Rahmon, situatia de la granita dintre Tadjikistan si Afganistan devine tot mai complicata pe zi ce trece: luptele interne ale talibanilor au loc chiar de-a lungul granitei. Intr-o portiune de frontiera, peste 11 militanti talibani au murit si peste 18 au fost raniti saptamana trecuta.

„Acesta este motivul pentru care trebuie sa stabilim o centura de securitate in jurul Afganistanului”, a propus Rahmon.

La recentele revolte in masa din Kazahstan au participat si militanti straini, in special din tarile din Asia Centrala, inclusiv din Afganistan, dar si din Orientul Mijlociu, a declarat presedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev in cadrul unei discutii cu presedintele Consiliului European, Charles Michel, care a avut loc luni prin videoconferinta.

„Nu am nicio indoiala ca a fost un atac terorist”, a declarat Tokayev, citat de biroul de presa al presedintelui kazah, intr-o declaratie postata pe site-ul sau.

„Acesta a fost un act de agresiune bine organizat si pregatit impotriva Kazahstanului, cu participarea unor barbati inarmati straini, in principal din tarile din Asia Centrala, inclusiv din Afganistan. Au existat, de asemenea, militanti din Orientul Mijlociu”, a declarat liderul kazah.

„Intentia lor a fost de a crea o zona de haos controlat pe teritoriul nostru, cu preluarea ulterioara a puterii. Din acest motiv, a fost lansata o operatiune antiterorista in Kazahstan”, a declarat liderul kazah, citat de biroul de presa.

Pagubele economice provocate de revoltele din Kazahstan s-ar putea ridica la 2-3 miliarde de dolari, a declarat liderul kazah.

„Presedintele a calificat evenimentele tragice drept un act de agresiune fara precedent si o invadare a statalitatii noastre. El a adaugat ca actiunile violente ale teroristilor au antrenat numeroase victime in randul fortelor de ordine si al civililor, in timp ce aproximativ 1.300 de intreprinderi au fost afectate si peste 100 de centre comerciale au fost atacate, iar aproximativ 500 de masini de politie au fost incendiate”, se arata in comunicat.

„In estimarea lui Kassym-Jomart Tokayev, pagubele economice preliminare aduse statului s-ar putea ridica la 2-3 miliarde de dolari”, se mai arata in comunicat.

Mai mult despre: ,

Comentarii: