Urmeaza un nou tip de testare. 30.000 de romani vor fi testati pentru a calcula gradul de imunizare a populatiei

news

Aproximativ 30.000 de romani vor fi testati pentru a calcula gradul de imunizare a populatiei, iar aceasta testare serologica va avea loc dupa faza de maxim a epidemiei de coronavirus, a declarat duminica seara secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Horatiu Moldovan.

„Vom testa populatia sa vedem ce procent s-a infectat cu coronavirus, pe varste, pe regiuni. Exista mai multe formule de esantionare”, a declarat la Digi 24 secretarul de stat Horatiu Moldovan.

El a precizat ca Institutul National de Sanatate Publica (INSP) va decide cum se va face aceasta testare, care va avea loc dupa faza de maxim a epidemiei, pentru ca in etapa in care inca se inregistreaza cazuri nu se pot obtine rezultate relevante.

Secretarul de stat a spus ca INSP va conduce aceasta testare, iar Ministerul Sanatatii va pune la dispozitie infrastructura necesara.

„Probabil vor fi testate 30.000 de persoane, pe esantioane de varsta, ca sa vedem cati s-au imunizat la Covid-19”, a aratat Horatiu Moldovan.

El a adaugat ca recent au aparut teste rapide mult mai exacte, aprobate de OMS, care vor fi folosite si in Romania, pentru a reduce cat mai mult marja de eroare.

Secretarul de stat considera ca Romania are o capacitate buna de testare – intre 9.000 si 11.000 de teste pentru Covid-19 pe zi – si ca nu este nevoie de mai mult de 15.000 de teste pe zi.

Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 368.482 de teste, conform datelor transmise duminica de Grupul de comunicare strategica.

Despre testarea serologica la nivel national a vorbit si ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, care a spus in 10 mai ca aceasta ar urma sa inceapa dupa 1 iunie. Nelu Tataru afirma la Europa FM ca poate fi o testare doar pentru anticorpi, adica se vor folosi teste serologice, sau o testare combinata cu cele moleculare care se fac in prezent.

Mai mult despre:

Comentarii: