Ursula von der Leyen, vizita oficiala la Chisinau: „Moldova este parte a familiei noastre europene si familia se uneste in vremuri grele”

actualitate

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se afla intr-o vizita oficiala la Chisinau. „Moldova este parte a familiei noastre europene si familia se uneste in vremuri grele”, a spus Von der Leyen.

„M-am bucurat sa o revad astazi, la Chisinau, pe Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta vizita este dovada unui dialog foarte bun si a relatiilor foarte stranse pe care le avem cu Uniunea Europeana, in pofida perioadei dificile prin care trecem cu totii.

Mi-am exprimat recunostinta pentru tot sprijinul acordat de partenerii europeni tarii noastre. Multumesc, in special, pentru pachetul de asistenta in valoare de 250 milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice, anuntat azi de Ursula von der Leyen. Aceasta asistenta financiara ne va ajuta sa diversificam sursele de energie si sa oferim compensatii cetatenilor cu venituri mici pentru a achita facturile in aceasta iarna. Banii europeni sunt investiti in reabilitarea drumurilor, in proiecte de dezvoltare a comunitatilor pentru a imbunatati viata oamenilor din Moldova.

Am reafirmat astazi, in discutia cu doamna von der Leyen, angajamentul nostru puternic de a trece la urmatoarea etapa de integrare europeana – initierea negocierilor. In acest sens, vom continua sa insistam pe implementarea reformelor cheie, in special cea a justitiei, si pe lupta cu gruparile corupte care incearca in continuare sa submineze statul si institutiile sale”, a transmis Maia Sandu.

Uniunea Europeana va face „tot ce-i sta in puteri” pentru a ajuta Republica Moldova sa depaseasca actuala criza energetica si sa iasa cu bine din iarna, a declarat Ursula von der Leyen. Ea a anuntat ca UE ofera Republicii Moldova un pachet aditional de ajutoare, in valoare de 250 de milioane de euro, pentru achizitia de gaze si compensarea costurilor ridicate la energie pentru populatie.

„Moldova este parte a familiei noastre europene si familia se uneste in vremuri grele”, a spus Von der Leyen.

Noile ajutoare de criza anuntate de Ursula von der Leyen la Chisinau se impart in 100 de milioane de euro ca imprumut si 100 de milioane ca grant nerambursabil pentru achizitia de gaze. Alte 50 de milioane reprezinta un suport nerambursabil pentru bugetul moldovean, in vederea compensarii cheltuielilor ridicate pentru energie ale populatiei. Ajutoarele vor fi disponibile din 1 ianuarie 2023.

„Sper ca toate aceste masuri vor asigura sprijinul necesar ca R. Moldova sa iasa cu bine din iarna”, a spus Von der Leyen.

Presedinta moldoveana, Maia Sandu, a spus ca, in timp ce a atacat armat Ucraina intr-un razboi „care a unit intreaga lume libera”, Rusia foloseste „resursele energetice ca arme impotriva democratiei”, inclusiv in R. Moldova, care se confrunta actualmente „cu cea mai grava criza energetica din ultimele trei decenii”, informeaza Europa Libera.

Sandu a spus ca UE si tarile membre, numind explicit Romania, ofera sprijin R. Moldova pentru a achizitiona resurse energetice si a usura povara preturilor suportate de populatie. „Si societatea face eforturi” economisind energie, a spus presedinta, informand ca, in octombrie 2022, consumul de gaze a fost redus in R. Moldova cu 57% fata de octombrie 2021, iar cel de curent electric – cu 14%.

Ursula von der Leyen a spus la Chisinau ca, insumate, ajutoarele europene oferite R. Moldova numai in 2022 se ridica la 840 de milioane de euro.

In afara de sprijin pentru securitatea energetica a R. Moldova, UE a mai anuntat ca ii ofera in 2022 un ajutor militar de 40 de milioane de euro pentru sase domenii de interes: logistica de aparare, mobilitate, comanda si control, aparare cibernetica, recunoastere aeriana si comunicatii tactice. Autoritatile moldovene au subliniat mereu ca ajutoarele nu includ arme letale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: