Ursula von der Leyen: „Vor exista solutii operationale pentru deblocarea a 50 de miliarde de euro pentru Ucraina”

externe

Ursula Von der Leyen, solutii operationale, Ucraina, ajutor, 50 de miliarde de euro

Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, a solicitat din nou aprobarea rapida a unui plan de asistenta pentru Ucraina in cadrul mecanismului de asistenta pentru Ucraina, in valoare de 50 de miliarde de euro pe patru ani, in cadrul revizuirii bugetare intermediare a UE.

„Comisia va veni la Consiliul European cu solutii operationale pentru a se asigura ca putem ajunge la un acord cu privire la mecanismul pentru Ucraina. Iar Belgia va avea apoi sarcina-cheie de a transforma acordul politic privind facilitatea prin Consiliu si Parlament cat mai repede posibil”, a precizat Von der Leyen, citata de cotidianul Ukrainska Pravda.

Ea a reamintit ca Rusia a efectuat recent atacuri cu rachete pe scara larga asupra Ucrainei si ca liderii UE au decis sa aprobe inceperea negocierilor cu Ucraina, dupa care UE ar trebui sa avanseze de urgenta cu privire la stabilizarea asistentei financiare pentru Ucraina.

De asemenea, presedintele Comisiei Europene a subliniat ca Facilitatea pentru Ucraina este un element central al revizuirii bugetului multianual al UE, iar aceasta revizuire ar trebui sa fie finalizata sub presedintia belgiana, astfel incat UE sa poata continua sa puna in aplicare alte prioritati politice.

Solicitata sa dea mai multe detalii, Von der Leyen a refuzat sa dezvaluie semnificatia sintagmei „solutii operationale”, dar a lasat sa se inteleaga ca acestea sunt necesare in lipsa unui consens asupra Facilitatii pentru Ucraina, care a fost blocata de Ungaria la ultimul summit al UE.

„Acum, important este sa stiti ca tocmai am eliberat, inainte de Craciun, ultima transa din pachetul nostru de sprijin de 18 miliarde de euro pentru Ucraina pentru 2023. Asadar, acest lucru va ajuta Ucraina sa-si finanteze nevoile pentru inceputul acestui an. Acest lucru ne ofera o mica marja de manevra, dar, bineinteles, trebuie sa lucram cat mai mult si cat mai repede posibil pentru a livra”, a mai spus Von der Leyen.

Reamintim ca dupa summitul UE din decembrie, multi lideri si-au exprimat increderea ca UE va lua cu siguranta o decizie privind sprijinul financiar pentru Ucraina la inceputul anului 2024. In acest sens, liderii au convenit sa organizeze un summit extraordinar dedicat acestei chestiuni la 1 februarie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: