USR a depus o lege care strica marile afaceri dintre PSD-PNL si trusturile de presa: „Partidele, obligate sa publice contractele incheiate pentru promovarea in presa”

politica

Parlamentarii USR au depus, joi, un proiect de lege pentru transparentizarea cheltuielilor pe care partidele politice le fac, din banii publici primiti ca subventie, cu presa si propaganda.

Proiectul USR modifica Legea finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale (nr. 334/2006) si Legea audiovizualului (504/2002) pentru a transparentiza modul in care sunt cheltuiti banii publici, pentru a proteja libertatea presei si dreptul la informare al cetatenilor.

In mod concret, initiativa legislativa urmareste transparentizarea cheltuielilor realizate de formatiunile politice cu presa sau/si propaganda, marcarea in consecinta a programelor realizate cu o contributie politica si definirea acesteia, precum si limitarea cheltuielilor facute de partide din banii publici pentru promovarea politica.

Potrivit proiectului, partidele politice vor fi obligate sa publice – pe site si la sedii, intr-un loc vizibil – contractele incheiate pentru promovarea in presa si/sau pentru propaganda, inclusiv eventualele acte aditionale. De asemenea, sumele primite ca subventii de catre partide, precum si toate contractele in baza carora acestea sunt cheltuite vor fi considerate informatii de interes public in sensul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, fara a putea fi invocat secretul comercial.

Totodata, contributie politica va fi considerata orice contributie la finantarea serviciului media in scopul promovarii unui partid, membrilor acestuia sau activitatii lor, iar programele realizate cu astfel de contributii vor trebui sa fie marcate ca atare, astfel incat sa reiasa clar partidul sau politicienii pentru a caror promovare s-au platit fonduri.

Potrivit aceluiasi proiect, cheltuielile partidelor pentru propaganda electorala la radio, tv, presa scrisa si online nu pot depasi 40% din totalul subventiei primite de la stat.

USR ia in considerare, totodata, solicitarea Consiliului Europei privind desecretizarea contractelor prin care fonduri publice sunt transferate de partide catre presa, anunta un comunicat de presa al formatiunii.

„O presa libera, obiectiva, care pune intrebari reale si realizeaza investigatii, este un pilon fundamental pentru democratia din Romania. In Romania, partidele politice care dau milioane de euro pe an catre presa incearca sa se comporte ca si cum presa ar fi de licitat: cine da mai multi bani e prezentat mai bine catre cetateni. Ei bine, USR nu poate accepta ca presa sa fie tratata ca un bun de licitat. Asadar, am depus, astazi, un proiect legislativ care, odata aplicat, va proteja libertatea presei de care noi toti avem nevoie”, declara deputata USR Diana Buzoianu, initiatoare a proiectului de lege, potrivit comunicatului USR.

USR aminteste ca isi publica transparent cheltuielile pe adresa: https://transparentasg.usr.ro.

Mai mult despre: ,

Comentarii: