USR a facut calculele: „Nu se pot mari pensiile cu 40% asa cum v-a mintit si va minte in continuare PSD”

politica

Deputatul USR Cristian Seidler, membru al Comisiei pentru munca, apreciaza ca in acest moment nu este posibila o crestere a punctului de pensie cu 40%, in contextul in care in primele sapte luni ale acestui an, fondul de pensii publice are deja un deficit de 7,6 miliarde de lei.

Afirmatia sa vine in contextul in care parlamentarii din Comisiile de buget au abrogat, miercuri, la propunerea PSD, articolul din rectificarea bugetara potrivit caruia punctul de pensie se majoreaza cu 14%, in acest fel ramanand in vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%.

„Ambii mei parinti sunt pensionari. Orice crestere a valorii pensiilor ar fi binevenita pentru ei, ca pentru aproape toti pensionarii (ii exclud pe cei cu pensii speciale si nesimtite). Dar nu este si posibila. Prefer sa le spun si sa va spun si voua adevarul. Nu se pot mari pensiile cu 40% asa cum v-a mintit si va minte in continuare PSD, pentru ca nu au crescut incasarile la fondul de pensii. Contributiile platite de pensionarii de azi, pe cand lucrau, au fost platite pentru pensiile de atunci. Pensiile de acum se platesc pe baza contributiilor de acum”, a scris deputatul USR pe Facebook.

El a adaugat ca pensiile vor putea creste doar daca in Romania vor exista mai multi salariati, cu salarii mai mari in economia privata.

„In primele 7 luni ale acestui an, fondul de pensii publice are un deficit, un minus, de 7,6 miliarde de lei. Asta inainte de orice crestere. Bani pe care ii luam cu imprumut si ii vom plati inapoi cu dobanda. Daca am creste cu 40% valoarea punctului de pensie, am mai adauga cate 2,6 miliarde de lei deficit in fiecare luna. Intr-un an asta ar insemna 31 de miliarde de lei doar pentru a plati cresterea promisa mincinos. Numarul pensionarilor va creste in anii viitori. Numarul angajatilor va scadea. Peste un sfert din colegi mei de clasa din liceu lucreaza momentan in strainatate. Contribuie la fondurile de pensii din alte tarii”, a mai scris el.

Mai mult despre:

Comentarii: