USR anunta pierderi uriase: „PSD a comis un act de terorism economic. Nici nu mai conteaza daca nu dau ordonanta”

politica

Presedintele USR, Dan Barna, a calificat drept „act de terorsim economic” ordonanta pregatita de Ministerul de Finante privind impozitarea marilor companii private din Romania. 

„Act de terorism economic, sunt trei miliarde de euro care au disparut astazi din Romania prin devalorizare. Nici nu mai conteaza daca nu dau ordonanta.

Noi, ca stat, am pierdut cel mai important capital, increderea. Investitorii au o singura moneda, increderea. In cateva ore s-au retras trei miliarde de euro, nu s-a intamplat niciodata ceva atat de grav in istoria Romaniei”, a declarat Dan Barna la Realitatea TV.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) trebuie sa investigheze toate tranzactiile care s-au efectuat miercuri la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pentru ca ce s-a intamplat pe bursa este practic o baie de sange, iar pierderi de 10-15-20% si cresteri ulterioare nu sunt sanatoase absolut deloc pentru o dezvoltare sustenabila a pietei de capital, care se doreste a fi un motor important de finantare a economiei romanesti, considera Cristian Agalopol, reprezentant al AmCham si task force lider Piete financiare, in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).

„Ne-am pus intrebarea daca aceasta ordonanta (privind noile masuri fiscal-bugetare – n. r.) va avea un impact, pentru ca ea deja produce efect. Doar initierea acestei ordonante a muscat serios azi din piata de capital, care trece, poate, prin cel mai greu moment al ei de la infiintare, Bursa de Valori fiind practic ingenuncheata doar la ideea ca aceasta ordonanta ar putea trece, iar ceea ce s-a intamplat astazi pe bursa este practic o baie de sange, o baie de sange pe care eu, in cei 20 de ani de activitate in piata de capital, nu am reusit s-o vad in Romania”, a spus acesta, intr-o conferinta de presa.

Potrivit lui Cristian Agalopol, au existat companii care au fost aproape de a fi suspendate de la tranzactionare, fiind afectate cu o pierdere de 20% din pretul de piata.

„Mai mult de atat, piata bursiera astazi are o pondere de 15% in PIB, capitalizarea a pierdut astazi 3 miliarde de euro. Cine sunt cei care au pierdut? Actionarii si statul, intrucat statul este cel mai mare actionar al BVB, iar prin aceasta ordonanta si-a facut o mare defavoare. O alta ingrijorare a pietei de capital este ca prin aceasta initiativa toate eforturile noastre de a promova piata de capital si de a sustine upgradarea pietei de capital in categoria pietelor emergente este pusa la risc. Practic, toate promisiunile noastre catre agentiile de rating in ultimii ani sunt puse azi sub un mare semn de intrebare. Este un moment destul de delicat pe care piata de capital si BVB il trec astazi si singurul mod de a iesi din aceasta situatie este ca aceasta initiativa sa fie urgent retrasa”, a sustinut el.

Specialistul a atras atentia ca astfel de initiative, cum este cea a ordonantei de urgenta privind noile masuri fiscal-bugetare, pot conduce la manipularea pietei de capital

„O alta ingrijorare a pietei de capital este ca, in general, astfel de initiative cu un impact semnificativ pot conduce la manipulare de piata si dorinta noastra este ca ASF sa investigheze azi toate tranzactiile care s-au facut la BVB pentru ca pierderi de 10-15-20% si cresteri ulterioare nu sunt sanatoase absolut deloc pentru o dezvoltare sustenabila a pietei de capital care se doreste a fi un motor important de finantare a economiei romanesti. Punctul nostru de vedere, al pietei de capital, este ca aceasta ordonanta sa fie urgent retrasa si dorim sa adresam prin acest eveniment o invitatie deschisa catre Guvern si catre decidentii politici de a se aseza cu noi la masa dialogului sa gasim toti pasii care trebuie parcursi atat pentru suportul pietei de capital, pentru dezvoltarea ei, dar si pentru o dezvoltare sanatoasa si sustenabila a economiei romanesti”, a subliniat Agalopol.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: