USR cere ca pro-moscovitul Teodosie sa fie dat afara din fruntea Arhiepiscopiei Tomisului: „Orice discurs pro-Putin nu reprezinta altceva decat o apologie a crimei”

politica

Deputatul USR Stelian Ion solicita Patriarhiei sa se delimiteze de Inalt Prea Sfintitul Teodosie si sa il inlature de la conducerea Arhiepiscopiei Tomisului, dupa aprecierile facute in ultima perioada fata de presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin.

Stelian Ion sustine, sambata, intr-un mesaj pe Facebook, ca orice justificare a culpei regimului Putin nu reprezinta decat un act de complicitate cu un regim criminal si terorist.

“Orice discurs pro-Putin nu reprezinta altceva decat o apologie a crimei. Orice justificare sau atenuare a culpei regimului Putin nu este altceva decat un act de complicitate cu un regim criminal, terorist, care omoara oameni nevinovati, decide fara drept ce state pot exista si ce state trebuie sa dispara de pe fata pamantului, care face liste negre cu cei care au luptat pentru democratie in propria lor tara si pe care ii elimina in cel mai pur stil mafiot. Aprecierile din ultima vreme fata de Putin, facute de catre arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, alias Macedon Petrescu pe numele sau de mirean, sau Mache, pe numele sau de colaborator al fostei Securitati, sunt ultima picatura din paharul care a dat pe afara”, a afirmat deputatul USR, citat de news.ro.

El sustine ca Arhiepiscopul Tomisului aduce grave deservicii Bisericii Ortodoxe.

“Fostul colaborator al Securitatii s-a remarcat de-a lungul anilor prin implicarea sa directa in politica, (inclusiv prin apropierea fatisa de partidul extremist pro rus, AUR) si prin tot felul de declaratii aiuritoare. Individul acesta toxic aduce grave deservicii Bisericii Ortodxe Romane, indeparteaza credinciosii de biserica, subrezeste Statul Roman si, iata, serveste cauzei Rusiei putiniste.
In calitate de deputat de Constanta, solicit alaturi de colegii mei, Patriarhiei Romane, sa se delimiteze clar de Teodosie si sa il inlature de la conducerea Arhiepiscopiei Tomisului”, a transmis Stelian Ion.

De asemenea, USR Constanta sustine ca declaratiile pro-Putin ale Arhiepiscopului Tomisului reprezinta o pata neagra adusa Romaniei.

“Este inacceptabil ca in actualul context tragic din Ucraina, unul dintre liderii Bisericii Ortodoxe Romane sa se pozitioneze public in favoarea unui monstru precum Vladimir Putin, fie prin declaratii in care il lauda si il numeste ‘ctitor de biserici’ sau prin afirmatii prin care incearca sa minimalizeze nenorocirea abatuta asupra poporului ucrainean. Client al avocatei extremist-nationaliste Diana Sosoaca, o alta sustinatoare a expansionismului rusesc, declaratiile pro-Putin ale Arhiepiscopului Tomisului reprezinta o pata neagra adusa judetului nostru si, implicit, Romaniei. Sa nu uitam ca declaratiile sale au fost raspandite si vizionate de zeci de mii de oameni pe retelele sociale. Un mesaj iresponsabil, extrem de periculos, prin care Teodosie Petrescu nu face altceva decat sa incurajeze indirect extremismul in randul populatiei civile si manifestari ce pot duce la pierderea de vieti omenesti”, a transmis USR Constanta.

Sursa citata ii cere lui IPS Teodosie sa demisioneze din conducerea Arhiepiscopiei Tomisului si sa se retraga din viata publica.

“Solicitam Patriarhiei Romane sa sanctioneze public si ferm pozitia arhiepiscopului Teodosie Petrescu. Este un moment in care Biserica Ortodoxa Romana poate si trebuie sa arate clar ca nu mai tolereaza in randul sau extremismul si discursurile rusofile! De asemenea, il invitam pe Teodosie, Inalt Preaaparatorul lui Putin, sa priveasca atent imaginile cu miile de refugiati din Ucraina, cu miile de civili, femei si copii care se adapostesc in metroul din Kiev din calea bombardamentelor si apoi sa aiba decenta de a demisiona din conducerea Arhiepiscopiei Tomisului si de a se retrage din viata publica. Constanta si Dobrogea au nevoie de un lider al Bisericii care sa promoveze pacea, unitatea si iubirea de semeni, nu dezbinarea, controversa si simpatiile politice. Este timpul ca astfel de personaje, care nu fac cinste democratiei si ale caror interese obscure le determina sa sustina teroristi precum liderul de la Kremlin, sa dispara din peisajul cotidian”, a mai anuntat USR Constanta.

Inalt Prea Sfintitul Teodosie a afirmat, in urma cu cateva saptamani, ca presedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu este “atat de negru pe cum il prezinta toata lumea”, precizand ca este cel mai mare ctitor la Sfantul Munte si la Ierusalim. IPS Teodosie a mentionat ca atat Putin, cat si Medvedev sunt ctitori si ”noi ii judecam ca pe niste raufacatori”.

De asemenea, saptamana trecuta, el a afirmat, despre conflictul din Ucraina, ca nu este un razboi de aparare a credintei si a gliei, ci unul in care nu a fost destula diplomatie. El a sustinut ca nu s-ar fi ajuns aici daca nu s-ar fi produs tensiuni intre cele doua parti. IPS Teodosie a considerat ca daca erau mai multe negocieri nu s-ar fi ajuns aici.

„Nu este niciun razboi justificat, uciderea semenilor in numele unor ambitii nu este o dreptate, ci este o infierbantare si o ambitie. Pe de alta parte, trebuia sa fie si mai multa diplomatie, mai multa negociere, mai multa rabdare si mai multa intelepciune ca de ambele parti trebuia sa fie mai multe negocieri, nu s-ar fi ajuns aici daca nu s-ar fi produs tensiuni intre cele doua parti inainte de razboi. Oricine ar fi. Mania si iutimea sunt pacate”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.

Comentarii: