USR cere Comisiei Europene masuri dure impotriva „mafiotilor” PSD-ALDE. Scrisoare transmisa lui Jean-Claude Juncker

politica

Presedintele USR, Dan Barna, a anuntat, joi, ca le-a transmis liderilor europeni o scrisoare in care le solicita „sa ia de urgenta toate masurile care se impun pentru a preveni aceasta gasca de mafioti sa calce in picioare statul de drept si valorile europene”. Barna se refera, desigur, la liderii PSD si ALDE.

„Am trimis astazi o scrisoare de informare catre Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani, Frans Timmermans si toti liderii de grup din Parlamentul European, cu privire la OUG-ul strigator la cer trecut de Tudorel Toader in sedinta de guvern de marti.

Daca stam cu mainile in san, ideile promovate de Toader, care miros izbitor a OUG 13, vor duce la acapararea de catre Dragnea si Tariceanu a celor mai importante institutii care lupta impotriva coruptiei din Romania: Parchetul General, DNA, DIICOT, Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In plan intern am sesizat Avocatul Poporului, am depus o motiune simpla impotriva lui Tudorel Toader si vom propune o lege de respingere a OUG-ului atunci cand va ajunge in Parlament.

E nevoie si de o actiune in plan extern. Am solicitat Comisiei Europene si celorlalte institutii europene sa ia de urgenta toate masurile care se impun pentru a preveni aceasta gasca de mafioti sa calce in picioare statul de drept si valorile europene. Ne bazam si de aceasta data pe un raspuns cat se poate de ferm din partea partenerilor europeni.

Suntem pe muchie pe cutit in lupta pentru viitorul Romaniei! Avem nevoie de Uniunea Europeana!”, anunta Dan Barna.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat joi ca i-a trimis o scrisoare prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, in care i-a explicat motivatiile pentru fiecare prevedere din Ordonanta de urgenta care modifica legile justitiei, dupa ce Comisia a adus o serie de observatii critice pe marginea acesteia.

„Am trimis o scrisoare prim-vicepresedintelui Timmermans, in care i-am prezentat Ordonanta de modificare a legilor justitiei”, a declarat Toader la Parchetul General.

Intrebat daca l-a informat pe oficialul CE despre o ancheta in curs in Romania referitoare la acesta, Toader a spus: „Nu am vorbit si nu vorbesc despre dosare in curs”.

„Deocamdata am trimis scrisoarea catre Timmermans si pe parcurs va voi da detalii”, a adaugat ministrul Justitiei.

Iata scrisoare integrala adresata de USR presedintelui Comisiei Europene

Domnule presedinte Junker,

Criza statului de drept din Romania continua sa fie pe prima pagina a contextului european intern, asa cum, din pacate, a fost in ultimii doi ani. Noi, la Uniunea Salvati Romania (USR), ramanem dedicati misiunii noastre de a lupta impotriva abuzurilor promovate de majoritatea parlamentara din Romania si de a mentine partenerii europeni ai Romaniei actualizati cu privire la toate masurile initiate in directia incalcarii independentei justitiei in tara noastra.

Recent, am informat fiecare lider de grup si membru al Parlamentului European in ce priveste incercarile continue ale coalitiei de guvernamant din Romania de a o opri pe doamna Laura Codruta Kovesi, fost procuror general al Romaniei si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Romania, sa obtina functia de procuror sef al Procuraturii Europene (EPPO). Incercarile lor de a bloca aplicarea doamnei Kovesi este in concordanta cu demersurile Partidului Social Democrat (PSD) si ALDE Romania pentru a preveni ca actori relevanti interni sau externi sa obtina rezultate in lupta impotriva abuzurilor pe care le exercita constant pentru independenta justitiei.

In continuarea incercarilor lor de a obtine control asupra intregului sistem judiciar, reprezentantii majoritatii politice din Romania au emis o ordonanta de urgenta (OUG 7/2019) cu doua zile in urma, care impune efectiv controlul PSD si ALDE Romania asupra Procurorului General, a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), a Directiei de Investigare a Criminalitatii Organizate si Terorismului (DIICOT), a Inaltei Curti de Casatie si Justitie din Romania, precum si Sectiei Speciala pentru Investigarea Magistraturii, incalcand cu fermitate independenta justitiei si incalcand principiul separarii puterilor.

Ordonanta de urgenta a fost adoptata de Guvern in urma unei miscari surprinzatoare a domnului Tudorel Toader, actualul ministru al Justitiei al Romaniei, sustinut de ALDE Romania. Potrivit declaratiilor oficiale, premierul roman, dna Viorica Dancila, precum si presedintele Camerei Deputatilor si PSD, dl. Liviu Dragnea, au negat ca au vazut sau au cunoscut Ordonanta de Urgenta propusa de domnul Toader, care a fost pusa pe ordinea de zi cu doar cateva ore inainte de sedinta de Guvern.

Un alt aspect important este faptul ca Ordonanta de Urgenta modifica prevederile adoptate recent de Parlament prin Legile nr. 242/2018, 207/2018 si 234/2018, perpetuand astfel un sentiment de disonanta si instabilitate. Desi cele trei legi mentionate mai sus au fost criticate, printre altele, de Comisia de la Venetia si de GRECO, Ordonanta de Urgenta ignora toate recomandarile adoptate de cele doua organe de prestigiu.

Inainte de a descrie principalele dispozitii ale initiativei legislative a dlui Toader, trebuie sa tinem seama de faptul ca nu exista niciun motiv oficial pentru a justifica procedura de urgenta, asa cum este necesar. De asemenea, textul nu a fost trimis oficial institutiilor romanesti, conform procedurilor obisnuite, sau partenerilor europeni. Principala parte interesata, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a primit propunerea legislativa abia in seara precedenta adoptarii de catre Guvern, fara a respecta timpul necesar consultarii necesare pentru emiterea unei pozitii oficiale asupra textului.

Intreaga procedura la care a apelat Tudorel Toader constituie o incalcare flagranta a recomandarilor Comisiei de la Venetia, in mod special in ce priveste procedura de consultare si transparenta decizionala, reprezentand o modalitate prin care se incearca blocarea oricarei actiune posibile care sa previna adoptarea Ordonantei de Urgenta, in mod special un atac la Curtea Constitutionala a Romaniei.

Revenind la principalele prevederi ale Ordonantei de Urgenta, ca urmare a intrarii oficiale in vigoare a acesteia, numirea procurorilor de rang inalt pe viitor va trebui avizata in plenul CSM si nu de catre Sectia pentru Procurori care a dat avize negativ propunerilor anterioare ale lui Tudorel Toader. De asemenea, vor putea fi numiti in functiile de Procuror General si Procurori Sefi DNA, DIICOT si ai sectiilor Parchetului General si judecatorii care au fost in trecut procurori, fara a se mai tine cont de timpul petrecut in functie. Astfel de prevederi incalca principiul separatiei carierelor magistratilor, care a fost indelung sustinut cu ocazia modificarile anterioare ale legilor justitiei de catre PSD-ALDE.

In mod similar, procedurile privind promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt la randul lor modificate, permitand luarea in considerare ca vechime in munca a perioadei in care judecatorii au activat ca procurori. In acelasi timp, este crescuta ponderea interviului in cadrul concursului oficial, fapt ce va face ca procesul de selectie sa devina mult mai subiectiv in viitor.

Totodata, Ordonanta neaga dreptul Procurorului General al Romaniei de a controla acte de procedura la anchetele penale efectuate de Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, incalcand astfel Constitutia Romaniei, care statueaza principiul controlului ierarhic al procurorilor.

O alta prevedere flagranta priveste includerea unui nou motiv de excludere din magistratura, anume pentru neindeplinirea conditiilor referitoare la buna reputatie, o chestiune cu o doza mare de subiectivism.

Mai mult, Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie va putea promova cai de atac impotriva solutiilor definitive pronuntate inaintea infiintarii ei, ceea ce va permite interventia abuziva in cazuri deja solutionate si inversarea deciziilor definitive din motive subiective.

Se incearca, totodata, crearea unui cadru legal pentru atacarea hotararilor colegiilor de conducere ale instantelor prin care au fost desemnate completele de judecata. In acest mod se va deschide calea catre revizuirea mai multor cazuri inchise definitiv.

Astazi USR a solicitat oficial Avocatului Poporului sa atace Ordonanta de urgenta la Curtea Constitutionala din Romania. Vom promova, de asemenea, o lege de respingere a Ordonantei de urgenta atunci cand va fi trimisa spre aprobare Parlamentului.

Consideram ca atacarea acestor masuri la Curtea Europeana de Justitie pentru a apara prin orice mijloace justitia din Romania ar trebui luata in considerare. De altfel, cerem oficial Comisiei Europene si oricarei alte institutii europene si internationale sa intervina si sa activeze orice masuri posibile care ar impiedica coalitia de guvernamant din Romania sa continue sa incalce tratatele UE si dispozitiile Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Credem cu tarie ca nu ar trebui sa existe alta intarziere in luarea unor masuri specifice impotriva caii pe care PSD si ALDE Romania le conduc tara noastra.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: