USR corecteaza o scapare in lege tolerata de PSD. Cei angajati in administratie care au condamnari penale sa nu mai poata ocupa functii publice

politica

Senatorul USR Florina Presada a prezentat, duminica, o propunere legislativa care va fi depusa luni in Parlament si care are ca scop eliminarea din administratia publica a angajatilor care au condamnari penale definitive, chiar daca au pedepse cu suspendare.

„Prin aceasta initiativa, USR propune ca personalul contractual din administratie care a primit o condamnare penala definitiva pentru infractiuni comise in pozitia ocupata sa nu mai poata ocupa acea pozitie publica, indiferent de modalitatea de executare pedepsei. Nu toti cei care lucreaza in administratia publica sunt functionari publici. De fapt, majoritatea covarsitoare a acestora e formata de cei care au un contract de munca, cunoscuti drept personal contractual. Mai mult de un milion de persoane platite din fonduri publice au acest statut, dintr-un total de 1.235.014 de angajati in administratia publica”, se arata intr-un comunicat de presa transmis de USR.

Conform sursei citate, pentru acestia nu intervine incetarea de drept a contractului de munca atunci cand au condamnare penala pentru o infractiune de serviciu sau de coruptie daca executarea pedepsei a fost dispusa cu suspendare, asa cum e cazul functionarilor publici. Pentru personalul contractual, Codul Muncii prevede incetarea de drept a contractului de munca doar daca acesta executa efectiv pedeapsa in inchisoare.

„Prin aceasta propunere legislativa, pe care o voi depune maine la Senat, completez Codul Administrativ astfel incat sa intervina incetarea de drept a contractului de munca pentru cei angajati in administratia publica, daca au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de serviciu, de coruptie, contra autoritatii sau contra umanitatii, indiferent de modalitatea de individualizare a executarii pedepsei. In acest fel, si personalul contractual si functionarii publici trebuie sa raspunda acelorasi exigente de integritate pentru ca numai asa putem proteja interesul public. Practic, prin aceasta propunere legislativa ne asiguram ca nu vom avea penali in administratia publicaā€¯, a explicat Florina Presada.

Potrivit USR, propunerea a aparut in contextul ultimelor stiri despre cazul directoarei Oficiului de Cadastru Iasi care a primit o pedeapsa de 3 ani inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu comis intr-un mandat anterior si care a revenit pe aceeasi pozitie. Acest lucru a fost posibil pentru ca era angajata in functia publica respectiva cu un contract individual de munca, iar pedeapsa a fost dispusa cu suspendare.

Mai mult despre:

Comentarii: