USR, despre plangerea PSD catre Bruxelles: „Golanii care s-au luptat sa darame justitia vreme de 3 ani, acum striga disperati sa nu piarda mufarea la conductele de bani publici in sute de localitati”

politica

Deputatul USR Catalin Drula afirma ca scrisoare adresata de PSD institutiilor europene, prin care se plange ca revenirea la doua tururi este un „abuz nemaintalnit”, este „jenanta”. „Golanii care s-au luptat sa darame justitia vreme de 3 ani, acum striga disperati sa nu piarda mufarea la conductele de bani publici in sute de localitati”, subliniaza Drula.

„Stirea cu PSD care se plange la institutiile internationale despre „abuzul nemaiintalnit” al revenirii la 2 tururi, imi aduce aminte de smecherul de cartier care te imbranceste si tipa „ce-ai facut ma, ai dat in mine?!”.

Revenirea la sistemul de vot in 2 tururi nu poate duce decat la un plus de reprezentativitate si de democratie. Experimentul introdus in mod iresponsabil in 2011 trebuie sa inceteze. Nu mai vrem primari alesi cu 15-20% din voturi.

Sistemul de vot in 2 tururi este familiar romanilor. Nu reprezinta vreo noutate sau inovatie electorala care sa bulverseze pe cineva.

Jalba PSD-ului este jenanta. Golanii care s-au luptat sa darame justitia vreme de 3 ani, acum striga disperati sa nu piarda mufarea la conductele de bani publici in sute de localitati”, a scris Drula pe Facebook.

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a transmis marti o scrisoare Comisiei de la Venetia in care se plange ca, in Romania, „statul de drept este pus in pericol de acest abuz de putere nemaiintalnit”.

Ciolacu a anuntat dupa sedinta CEX ca pesedistii vor sesiza partenerii europeni ai Romaniei cu privire la faptul ca Executivul intentioneaza sa modifice legile electorale, chiar in an electortal, cu mai putin de patru luni inainte de alegerile locale.

”Am mai luat o decizie. (…) Sa trimtem o scrisoare din partea PSD, atat la presedinta Comisiei Europene, cat si la grupul social- democrat, cat si la presedintele Parlamentului European si la toti europarlamentarii, acest abuz de a schimba legile electorale in pofida unei decizii a Curtii Constitutionale si a unei recomandari a Comisiei de la Venetia. Nu ai dreptul intr-un stat democratic si european, sub nicio forma, sa modifici legile electorale cu doua, trei luni inainte de momentul electoral. Nu s-a intamplat niciodata in istoria Romaniei asa ceva si speram sa nu se intample nici de aceasta data”, a declarat Marcel Ciolacu.

Iata scrisoarea transmisa de Ciolacu, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor:

In atentia Domnului Gianni Buquicchio

Secretariat of the Venice Commission
Council of Europe
67075 Strasbourg Cedex
France
Tel.: +33 3 88 41 20 67
Fax: +33 3 88 41 37 38
e-mail: venice@coe.int

Bucuresti, 14 Ianuarie 2020

Re: Modificarea structurala a legislatiei electorale din Romania, contrar standardelor europene de buna practica in materie electorala

Domnule,

Va scriu intr-un context dificil pentru sistemul democratic din Romania. Cu doar cateva luni inainte de alegerile locale prevazute in luna mai anul curent, fortele politice care guverneaza in prezent Romania doresc sa impuna modificari structurale, de amploare, asupra sistemul electoral.

Mai exact, partidele aflate la putere intentioneaza trecerea de la un singur tur pentru alegerea primarilor si presedintilor de Consilii Judetene, la doua tururi. In mod contradictoriu, cei care sustin aceasta modificare intempestiva sunt aceiasi decidenti care au stabilit, in 2011, sistemul electoral actual (aplicat pentru prima oara in 2012), ceea ce demonstreaza inconsecventa lor si motivatia cu totul conjuncturala care sta in spatele intentiei de amendare a legislatiei electorale. Partidele care guverneaza in Romania abuzeaza astfel de mandatul limitat dat de Parlament si intreprind demersuri care risca sa afecteze increderea in democratia romaneasca si statul de drept.

Sunt un om al dialogului si tind sa cred ca acest lucru este valabil pentru majoritatea colegilor mei parlamentari si lideri politici. Orice schimbare de asemenea anvergura nu poate fi decat rezultatul unei dezbateri publice, in Parlamentul Romaniei. Cu argumente, prin demersuri constitutionale si legale, am fi putut sa realizam o modificare de asemenea amploare a legislatiei electorale, care sa fie aplicabila urmatorului ciclu electoral, fara a afecta actualul proces electoral aflat deja in plina desfasurare.

In opinia noastra, reflectata in pozitiile adoptate anterior de cele mai reprezentative organisme europene in materie, precum Comisia de la Venetia, realizarea unor modificari structurale de asemenea natura ale sistemului electoral, afecteaza in mod direct stabilitatea dreptului electoral, putand favoriza anumite partide, in tentatia lor de a-si crea conditii avantajoase in competitia electorala.

Este asadar un abuz de putere evident, care incalca in mod flagrant Constitutia Romaniei si standardele de buna practica in materie electorala definite de Comisia de la Venetia si impartasite de toate statele membre ale Uniunii Europene.

Consideram, ca operarea unor modificari atat de ample asupra legislatiei electorale, cu foarte putin timp inainte de data alegerilor, ar crea un precedent inacceptabil in spatiul Uniunii Europene, cu efecte incalculabile pe termen lung ce ar putea altera in mod ireversibil fundamentele democratiei romanesti si europene.

Mai grav decat atat, este faptul ca Guvernul si-a anuntat public intentia de a face aceste modificari prin procedura angajarii raspunderii, care practic ar anihila orice dezbatere publica sau parlamentara pe acest subiect atat de important pentru democratie si pentru existenta statului de drept din Romania. Asa cum arata si Curtea Constitutionala din Romania, angajarea raspunderii Guvernului este o procedura cu totul exceptionala, care trebuie utilizata doar in situatii care reclama urgenta legiferarii, nicidecum atunci cand se reglementeaza elementele si principiile fundamentale ale sistemului electoral.

Din pacate, disponibilitatea noastra la dialog, regulile democratice si principiile europene au fost ignorate de fortele politice care astazi guverneaza in Romania. Abordarea partidelor aflate acum la guvernare tradeaza mai degraba un interes pur conjunctural, in tentatia lor de a folosi abuziv puterea de stat, pentru a-si crea un avantaj propriu, fara nicio legatura cu interesul public si cu valorile fundamentale pe care a fost cladita democratia europeana.

Statul de drept este pus in pericol de acest abuz de putere nemaiintalnit in Romania. In acest sens, fac apel la autoritatea si experienta dumneavoastra personala, precum si la competentele institutiei pe care o coordonati, astfel incat sa intreprindeti toate masurile necesare pentru a evita producerea unei incalcari flagrante a regulilor democratice acceptate de toti actorii politici din Romania in ultimii 30 de ani.

In lumina celor subliniate anterior si a documentelor legale la care facem referire, va solicit sprijinul pentru a evita o astfel de situatie care risca sa afectezeincrederea in democratia romaneasca. O asemenea decizie, daca ar ramane necontestata la nivel european, ar putea conduce spre o panta autoritara pe care personal am dorit mereu sa o evit, indiferent de cine ar fi fost autorul.

In speranta unui raspuns rapid care sa evite aceste modificari abuzive si unor demersuri care sa ajute la consolidarea democratiei romanesti, va asigur Domnule Gianni Buquicchio, de intreaga mea disponibilitate in a lucra cu onestitate impreuna cu dumneavoastra pentru promovarea valorilor democratice europene in Romania.

Va prezint in anexa acestei scrisori principalele aspecte de ordin constitutional si principial ce ar trebui luate in considerare in analiza si evaluarea situatiei prezentate in aceasta scrisoare.

Marcel Ciolacu

Presedintele Camerei Deputatilor a Parlamentului Romaniei

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: