USR incearca sa impiedice CCR sa bata in cuie modul dubios in care a fost „desfiintata” Sectia Speciala: „Sa astepte publicarea avizului Comisiei de la Venetia”

politica

Uniunea Salvati Romania cere Curtii Constitutionale amanarea unei decizii in cazul Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ) dupa publicarea avizului Comisiei de la Venetia.

„CCR se grabeste sa ia o decizie cu privire la noul proiect al lui Catalin Predoiu de reorganizare si intarire a Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie. Judecatorii CCR au stabilit termen de doar sapte zile pentru o decizie, dar ar trebui sa astepte publicarea avizului Comisiei de la Venetia. Din raspunsul pe care USR l-a primit din partea Comisiei de la Venetia, la Ministerul Justitiei a ajuns deja din 7 martie un draft al avizului Comisiei de la Venetia, iar pe 19 martie ar urma sa fie publicat avizul final”, conform unui comunicat de presa.

USR apreciaza ca, „avand in vedere criticile anterioare”, avizul Comisiei „va arata cu siguranta problemele majore” din proiectul privind SIIJ, incepand cu „superimunitatea judecatorilor CCR si reducerea competentelor” DNA si DIICOT.

„CCR are astazi ocazia sa se reconecteze la dreptul european si la deciziile CJUE. Dezbaterea si pronuntarea pe sesizarea USR privind proiectul ministrului Predoiu de reorganizare a SIIJ ar trebui amanata si sa aiba loc dupa ce Comisia de la Venetia va emite un aviz. Mai sunt doar 10 zile pana atunci. Este evident ca proiectul promovat de Catalin Predoiu incalca flagrant toate recomandarile si avizele emise anterior de Comisia de la Venetia, Comisia Europeana in cadrul MCV si GRECO”, a declarat Stelian Ion, vicepresedinte USR si fost ministru al Justitiei.

Comentarii: