USR, lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale fostilor securisti: „Ofiteri de Securitate si de Militie care au adus teroarea, frica, au frant destine si care astazi primesc in mod sfidator pensii speciale”

politica

Uniunea Salvati Romania va depune un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale ale lucratorilor fostei Securitati, a anuntat marti, presedintele partidului, Catalin Drula.

El a lansat un apel la adresa majoritatii parlamentare „sa nu mai protejeze tortionarii Securitatii” si sa voteze proiectul USR.

„Este absolut revoltator ca securistii care au exercitat teroare in numele unui regim totalitar sa primeasca astazi pensii speciale din partea statului roman. Sunt oameni care au adus teroarea, frica, au frant destine si care astazi primesc in mod sfidator pensii speciale din partea statului roman democratic. Ei continua sa fie si dupa 1989 specialii acestui stat. USR va depune luna aceasta o lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale lucratorilor Securitatii care au facut politie politica, incalcand astfel drepturile omului.

E vorba de 1.300 de fosti ofiteri de Securitate si de Militie, multi dintre ei inca in viata, care au primit din partea instantelor hotarare judecatoreasca definitiva ca au fost lucratori ai Securitatii si au desfasurat activitati prin care au suprimat sau au ingradit drepturi si libertati fundamentale ale omului, in scopul sustinerii puterii comuniste”, a aratat Drula, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la sediul USR, citat de Agerpres.

El a subliniat ca in PNRR sunt prevazute inca 25 de zile pentru desfiintarea pensiilor speciale, motiv pentru care USR dedica luna decembrie eliminarii acestor tipuri de pensii. Potrivit acestuia, pensiile speciale reprezinta 1% din PIB, fiind astfel o suma mai mare decat bugetul dedicat cercetarii (0,16% din PIB). De asemenea, pensia speciala este in medie de opt ori mai mare decat pensia contributiva.

Liderul USR a pledat si pentru abrogarea pensiilor speciale ale alesilor locali, care ar avea un impact de un miliard de lei asupra bugetului din 2023, in cazul in care nu vor fi eliminate sau amanate.

Deputatul Cristian Seidler a declarat la randul sau ca jalonul 215 din PNRR prevede reforma pensiilor speciale prin intrarea in vigoare a legislatiei pana la sfarsitul acestui an. El a mentionat ca in urma cu un an a fost depus proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale ale alesilor locali, dar ca „acesta zace degeaba” la Senatul Romaniei, dupa ce a fost aprobat tacit de Camera Deputatilor.

„Domnul Buadi tot vorbeste in spatiul public despre trimiterea legii catre Parlament pana la finalul acestui an, dar nu acesta este jalonul din PNRR. Trimiterea in Parlament a unei legi dinspre Guvern inseamna un foarte mic si insuficient pas. Spunem acest lucru pentru ca vedem experienta anterioara: proiectul de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor sta in Parlament, nici macar nu e trimis la comisia de raport, din luna mai a acestui an. Iata o lege depusa si care sta in Parlament. Acelasi lucru se poate intampla cu orice lege pe care o trimite Guvernul in Parlament referitor la pensiile speciale”, a spus el.

In ce priveste pensiile militare, Seidler a pledat pentru implementarea principiului contributivitatii.

„E o chestiune care tine de o nedreptate ridicata la cele mai inalte culmi, pentru ca in anumite cazuri e vorba despre venituri care s-au luat in calcul in ultimele luni de activitate – pensiile militarilor se calculeaza raportat la sase luni din ultimii cinci ani – in care anumiti privilegiati ai sortii, inca dinainte sa se pensioneze si-au umflat in mod artificial veniturile, cu tot felul de sporuri, prime si bonusuri; unele pe care si le-au acordat ei intre ei”, a spus el.

Seidler a subliniat ca printre beneficiarii acestor pensii nu se numara doar cei din armata si ca „in realitate sunt mult mai multi” cei din Ministerul Afacerilor Interne.

„Vorbim despre militari ca definitie juridica. Asta inseamna, in realitate, de fapt, nu doar soldatii armatei romane, ci si politisti, jandarmi, angajati din serviciile secrete, din structuri militare”, a mentionat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: