USR, mutare fulger dupa numirea lui Iordache la sefia Consiliului Legislativ: ”Situatia nu va ramane asa”

actualitate

Liderul USR, Dan Barna, a anuntat marti ca mutarea lui Florin Iordache in functia de presedinte al Consiliului Legislativ este ”o sfidare la adresa oricarui roman cinstit”. ”Domnul Iordache a fost varful de lance al regimului Dragnea in lupta pentru distrugerea justitiei independente”, sustine Barna, afirmand ca pentru asta, Iordache ”a fost rasplatit cu un post pe viata in fruntea unei institutii a statului roman”.

”Mutarea lui Florin Iordache in functia de presedinte al Consiliului Legislativ e o sfidare la adresa oricarui roman cinstit. Domnul Iordache a fost varful de lance al regimului Dragnea in lupta pentru distrugerea justitiei independente. A executat ordine fara sa clipeasca si fara sa tina seama de interesul public. A fost doar instrument, niciodata cetatean. A fost rasplatit cu un post pe viata in fruntea unei institutii a statului roman. Daca ar fi sa ii pun o intrebare, asa cum insistent cerea domnia sa intr-o celebra conferinta de presa, atunci aceasta ar fi «Nu va e rusine?»”, a scris, marti, pe Facebook, Dan Barna.

Acesta anunta un proiect legislativ.

”Situatia nu va ramane asa. Pregatim un proiect de lege care va reglementa mai strict situatia de la Consiliul Legislativ si vom acorda o atentie sporita limitelor mandatului”, a mai transmis Barna.

In prezent, mandatul la conducerea Consiliului Legislativ nu este limitat in timp.

Senatoarea USR Florina Presada a anuntat ca a depus un proiect de lege, in procedura de urgenta, la Camera Deputatilor care prevede limitarea mandatului presedintelui Consiliului Legislativ la 5 ani. Functia este detinuta pe viata. Parlamentul a votat in plen reunit marti numirea lui Florin Iordache la sefia Consiliului Legislativ.

„Tocmai am depus la Camera Deputatilor in calitate de prima camera sesizata un proiect de modificare a legii de functionare a Consiliului Legislativ. Acesta prevede un termen de 5 ani pentru mandatul presedintelui Consiliului Legislativ si situatii care pot atrage revocarea din functie a presedintelui CL si a presedintilor de sectii. Va asigur ca daca proiectul nu va trece de aceasta majoritate parlamentara, ne vom bate pentru el in urmatorul legislativ. Iubiti Romania cu ochii deschisi”, a scris Florina Presada marti pe Facebook.

Propunerea legislativa vizeaza modificarea Legii 73/1993 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului Legislativ.

„Presedintele Consiliului Legislativ si presedintii de sectii se numesc pe o durata de 5 ani, prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor, reuniti in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, pe baza a cate trei propuneri formulate de birourile permanente reunite, cu avizul comisiilor juridice reunite. Mandatul poate fi reinnoit o singura data. Acestia exercita atributiile de la data depunerii, in mod individual, a juramantului prevazut la alin.(3) in fata presedintilor celor doua Camere”, potrivit initiativei legislative a Florinei Presada.

Presedintele Consiliului Legislativ si presedintii de sectii in functie isi exercita mandatul pe o perioada de 5 ani de la numirea in functie, pana la depunerea juramantului de catre noii presedinti, mai prevede proiectul de lege.

De asemenea, presedintele Consiliului Legislativ si presedintii de sectii sunt obligati: „- sa isi indeplineasca functia incredintata cu impartialitate si cu respectarea Constitutiei; – sa se abtina de la orice activitate sau manifestare contrare independentei si demnitatii functiei lor”.

Daca incalca acele obligatii, atunci acestia pot fi revocati din functie.

„Mandatul presedintelui Consiliului Legislativ si al presedintilor de sectii inceteaza inainte de termen in caz de demisie, in caz de incalcare a prevederilor art.20, prin revocare din functie conform art.201, in situatia condamnarii definitive pentru savarsirea unei infractiuni, in cazul imposibilitatii de a-si indeplini atributiile mai mult de 60 de zile, constatata prin examen medical de specialitate, ori in caz de deces. Incetarea mandatului presedintelui Consiliului Legislativ si al presedintilor de sectii in conditiile alin.(1) se constata de catre birourile permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, in cel mult 10 zile de la aparitia cauzei care determina incetarea mandatului”, mai arata sursa citata.

Initiativa de lege a fost depusa la Camera Deputatilor, prim for sesizata, in procedura de urgenta, Senatul fiind Camera decizionala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: