politica

USR-PLUS pot candida la alegerile europarlamentare. Inalta Curte a admis contestatia!

Inalta Curte a admis, vineri seara, contestatia depusa de USR si PLUS, dupa ce Biroul Electoral Central (BEC) nu a permis inregistrarea Aliantei 2020 pentru alegerile europene. In urma deciziei din aceasta seara, cele doua partide vor candida impreuna pentru Parlamentul European.

Juristii USR si PLUS au depus vineri contestatia. BEC respinsese Alianta pentru ca Dan Barna si Dacian Ciolos nu figureaza in Registrul Partidelor Politice de la Tribunaul Bucuresti ca lideri oficiali ai celor doua formatiuni.

Ca un amanunt inedit din sedinta de judecata, procurorul de sedinta, care trebuia sa sustina cauza BEC, a sustinut pozitia USR-PLUS si a cerut anularea deciziei. El a spus ca, de fapt, astfel face un serviciu chiar statului roman, pentru ca daca s-ar merge inainte s-ar incalca principiile Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Mesaje puternice in acest sens venisera vineri de la Bruxelles. Liderii Verzilor si ALDE au transmis colegilor europeni de la PES ca asteapta de la ei sa spuna Guvernului PSD ca nu poate impiedica prin astfel de tertipuri Opozitia sa candideze la alegerile pentru Parlamentul European.

„Autoritatile romane nu trebuie sa constranga democratia prin crearea unor obstacole absurde in calea inregistrarii unei aliante. Daca va continua obstructionarea USR si PLUS, Romania se va indeparta si mai mult de principiile democratice europene”, a scris Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, pe Twitter.

Si copresedinta Verzilor din Parlamentul European, Ska Keller, si eurodeputatul olandez, Bas Eickhout, au facut apel pentru ca aliantei sa i se permita sa participe la alegerile europarlamentare din luna mai.

„Aceasta coalitie a USR si PLUS a strans peste 200.000 de semnaturi si asteapta inregistrarea celor doi presedinti ai partidelor, Dan Barna si Dacian Ciolos. Aceasta inregistrare nu s-a produs, desi cele doua parti au indeplinit cerintele necesare. Pentru ca autoritatile nu au procesat aceasta inregistrare, Biroul Electoral Central refuza acum sa le permita sa participe la alegeri. Este pentru prima data cand o lista electorala este respinsa din 1990 pana in prezent.

Este o folosire absurda a birocratiei pentru a impiedica participarea politica. Ne asteptam ca social-democratii si ALDE sa contacteze partenerii romani din Guvern si sa permita aliantei participarea la alegeri. Intrucat cu totii suntem de acord ca aceste alegeri sunt atat de importante pentru viitorul Europei, trebuie sa li se permita tuturor partidelor politice sa participe” au transmis cei doi.

Amintim ca reactia de joi a PSD la aflarea deciziei BEC a fost una sfidatoare si batjocoritoare.

„PSD solicita USR si PLUS sa inceteze sa mai dea vina pe altii pentru propria lor incompetenta.Motivul respingerii inscrierii aliantei este unul strict juridic, respectiv faptul ca nu a fost respectata procedura legala pentru inregistrarea celor doua partide in Registrul partidelor politice. Aceasta realitate juridica a fost constatata de o larga majoritate din cadrul Biroului Electoral Central, inclusiv de catre cei 5 judecatori care fac parte din acest for decizional”, au transmis cei de la PSD.

Ei le-au recomandat celor de la USR si PLUS ca, daca se considera nedreptatiti, sa aiba incredere in justitie si sa urmeze caile legale de atac pentru a-si apara punctul de vedere.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Recensamantul din Kosovo, prelungit cu o saptamana

Guvernul kosovar a decis in ultimul moment sa prelungeasca durata recensamantului in curs, primul din…

11 ore ago

Vaticanul inaspreste procedurile cu privire la presupusele „evenimente supranaturale”

Vaticanul a inasprit vineri procedurile de evaluare a evenimentelor supranaturale raportate, cum ar fi Madonele…

11 ore ago

Barbatul care l-a atacat cu ciocanul pe sotul lui Nancy Pelosi, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, a primit 30 de ani de inchisoare

Barbatul care a patruns in casa fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi,…

11 ore ago

New York City a spus ca nimeni nu a fost ranit la arestarile Columbia; dosarele medicale ale studentilor spun altceva

Dupa arestarea studentilor protestatari pro-palestini care ocupau o cladire a Universitatii Columbia luna trecuta, primarul…

12 ore ago

Serbia: Un tren de calatori a intrat intr-un marfar oprit intr-un tunel. Noua oameni au fost raniti

Noua persoane au ajuns la spital, vineri, dupa ce un tren de calatori s-a ciocnit…

12 ore ago