USR, reactie dura fata de modul in care „avocata infractorilor”, Laura Vicol, a condus audierea lui Danilet si a lui Bogdan Licu: „Ni se dovedeste ca pentru a avea succes in viata trebuie sa furi munca altora”

politica

USR a reactionat dur, miercuri, fata de modul in care „avocata infractorilor”, Laura Vicol, a condus sedinta Comisiei Juridice in care au fost audiati Bogdan Licu si Cristi Danilet pentru functia de judecator CCR.

„Astazi, in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, s-a desfasurat un spectacol trist. Am vazut cum ni se dovedeste tuturor ca pentru a avea succes in viata nu trebuie sa inveti, sa muncesti, sa fii corect, ci trebuie sa stii sa furi munca altora, sa copiezi fara sa fii prins si pedepsit, sa lingusesti pe cine trebuie, sa iti faci o retea influenta de pile care sa te serveasca si pe cale sa o servesti. Si, evident, sa nu ai niciun dram de rusine.

Acestea sunt astazi ‘calitatile’ pentru ca, intr-o Romanie anormala si needucata, condusa de securisti mediocri si intriganti si de politicieni marioneta, sa ajungi sa fii numit in cele mai importante functii”, a declarat deputatul Stelian Ion, fost ministru al Justitiei, potrivit unui comunicat de presa al partidului.

Conform sursei citate, este de neacceptat modul in care Coalitia PSD-PNL-UDMR a ales, din nou, sa conduca audierile unor candidati in Parlament, intervenind in mod repetat peste reprezentantii USR pentru a-i intrerupe, pentru a nu-i pune in dificultate pe candidatii PSD – PNL – UDMR prin intrebari pertinente. Votul impus de presedinta comisiei de la Camera Deputatilor, Laura Vicol, „avocata infractorilor”, la „pachet” pentru trei candidati este, inainte de toate, profund imoral si absurd.

„Cand ii ai in fata pe judecatorul Cristi Danilet, militant pentru independenta justitiei, si procurorul Bogdan Licu, cu note de 5 si 6 la examenul de licenta si care a copiat dupa domnul Danilet in teza de doctorat, nu putem fi fortati de PSD si Laura Vicol sa ii apreciem in mod egal, cu un aviz comun. PSD se teme de realul rezultat si de a accepta diferenta clara dintre cei doi, motiv pentru care a viciat profund procedura de avizare in Comisia juridica a propunerilor pentru judecatorii CCR. Pentru acest motiv, am hotarat sa nu giram o astfel de procedura de vot prin prezenta noastra”, a declarat deputatul Andrei Lupu, mai indica documentul de presa.

Prin candidatii propusi la CCR, Coalitia PNL-PSD-UDMR a aratat ca meritocratia, integritatea si pregatirea academica sunt egale cu zero pentru ocuparea unei functii atat de importante intr-o institutie-cheie pentru apararea statului de drept.

„Bogdan Licu este o propunere jenanta, care submineaza prestigiul unei institutii unde au lucrat profesori universitari de prim rang”, a subliniat deputatul Mihai Badea.

PSD si PNL au incalcat din nou prevederile regulamentare si au dat dovada ca sfideaza nu doar orice norma a bunului-simt, dar insasi esenta democratiei pe care ar trebui sa o garanteze si sa o apere. Prin audierile din Parlament de astazi, PSD si PNL nu au facut decat sa confirme, o data in plus, ca saboteaza independenta justitiei, cu binecuvantarea presedintelui de la Cotroceni.

„Acest simulacru de procedura va face ca persoanele numite in aceasta functie in anul 2022 sa intre in noul rol cu un handicap sever de imagine. Anul acesta, a existat o particularitate: unul dintre candidati a fost acuzat ca a plagiat lucrarea celuilalt candidat. Or, procedura aleasa avantajeaza exact candidatii cu altfel de probleme”, a spus, la randul sau, deputata Oana Murariu.

„Din pacate, nu am primit un raspuns clar si fara echivoc la o intrebare simpla privind suprematia jurisprudentei Curtii Europene de Justitie fata de deciziile luate de CCR. In opinia doamnei senatoare Scantei, acest conflict fie nu exista, fie se poate rezolva ‘prin dialog’. Cum anume, iarasi nu e clar. In ceea ce priveste posibilitatea ca judecatorii nationali sa fie sanctionati daca aplica direct decizii ale CJUE, am aflat astazi ca problema se va rezolva, candva, intr-un viitor incert”, a precizat senatorul Cosmin Poteras.

USR nu va renunta la reforma Curtii Constitutionale, conform sursei mentionate.

„In ciuda fraudei la care am asistat astazi in Parlament, vom continua sa militam si sa actionam prin toate mijloacele legislative pe care le avem la dispozitie pentru depolitizarea si profesionalizarea CCR”, conchide sursa amintita.

Comisia juridica din Camera Deputatilor a dat avize pozitive, miercuri, pentru propunerile partidelor privind postul de judecator al Curtii Constitutionale ce va fi eliberat in urma expirarii mandatului lui Valer Dorneanu. PSD l-a propus pe Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general al Romaniei, USR, pe judecatorul Cristi Danilet, iar profesorul universitar Ioan Sabau-Pop a fost propunerea AUR. Votul in plen va fi pe 3 mai.

Comentarii: