USR reia demersurile parlamentare pentru a limita accesul minorilor la produse din tutun

news

Tentativele de a legifera conditii mai stricte de acces la noile produse din tutun precum tutunul incalzit sau tigarile electronice pentru anumite categorii de consumatori au esuat pana in momentul de fata. ”Industria de tutun a pus atata presiune pe toata lumea incat s-a votat in unanimitate impotriva”, a explicat pentru G4Media deputatul USR Adrian Wiener esecul unui proiect depus in 2019. ”Saptamana viitoare redepunem legea in Parlament, dar schimbam strategia ca sa nu ne mai trezim ca pica tot pachetul legislativ odata”.

In 2019, un deputat USR a declarat razboi producatorilor de tigari. Voia sa interzica orice fel de reclama pentru produsele din tutun. In plus, parlamentarul isi dorea ca din baruri si restaurante sa dispara reprezentantii companiilor care ofera gratuit tigari.

Legea isi propunea sa-i protejeze pe cei mici de tentatia fumatului.

Initiatorul, Emanuel Ungureanu, deputat USR spunea cu acea ocazie: „Problema este ca reclama, la tot felul de tigarete electronice, tot felul de sisteme care aduc moartea, este extrem de agresiva. Ganditi-va ca avem state, cum este Ungaria, unde deja tutunul se vinde sau produsele doar in spatii special amenajate. Noi aici avem hypermarket-uri unde este laptele, carnea, unde sunt alte produse la casa, exista si produse din tutun care sunt prezentate in asa fel incat copiii si adolescentii sa fie atrasi si sa faca o confuzie. Sa nu para tigara ceva care provoaca moartea, ci ca e ceva cool, la moda”, potrivit Digi24.

Parlamentarul voia sa modifice legea in asa fel incat reclamele sau afisele care promoveaza fumatul sa fie interzise. In plus, daca legea ar fi intrat in vigoare ar fi devenit ilegale si tigarile oferite gratuit de companii in cluburi sau restaurante.

De cealalta parte, marii producatori de tutun au spus ca initiativa deputatului este exagerata. „In loc ca initiatorii sa se concentreze pe campanii de comunicare, educare si de prevenire a fumatului in randul minorilor, prefera restrictii inutile, care incalca libertatea de alegere a consumatorului adult. In timp ce retailerii si producatorii legali se vor da peste cap sa aplice legea, minorii vor putea cumpara produse ilegale de oriunde, de la metrou, din piete, de la coltul strazii.” sursa: JTI Romania

In Romania 14% din totalul deceselor sunt cauzate de fumat. In plus, procentul tinerilor romani care fumeaza este de 5 ori mai mare decat in Statele Unite ale Americii. In Romania, un adolescent din doi fumeaza pentru prima data la varsta de 15 ani. La varsta majoratului, cei mai multi dintre ei sunt deja dependenti de tigari. Desi unii incearca sa renunte la acest viciu, corpul niciodata nu se va mai reface complet.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: