USR, semnal de alarma. Cum vrea Guvernul sa modifice Legea 544 privind accesul la informatiile de interes public

politica

Senatorul USR Florina Presada atrage atentia ca Guvernul intentioneaza sa modifice legislatia privind liberul acces la informatiile de interes public. Modificarile propuse ar putea afecta dreptul cetatenilor de a solicita informatii.

In proiectul de modificare, supus acum dezbaterii publice, apar doua prevederi care ar putea afecta major dreptul cetatenilor de a solicita informatii institutiilor publice.  „Doua lucruri mi-au atras atentia in acest proiect de HG: (1) posibilitatea clasarii solicitarilor de informatii de interes public in caz ca solicitantul revine cu o cerere care are acelasi obiect si (2) faptul ca informatiile vor fi furnizate in forma in care sunt identificate si detinute de autoritatea sau institutia publica”, atrage atentia Presada pe Facebook.

Postarea integrala:

Nu am fost de acord cu motiunea depusa de PSD impotriva Guvernului PNL, dar asta nu inseamna ca inchidem ochii la ceea ce nu face bine Guvernul. De data aceasta, e vorba despre liberul acces la informatiile de interes public. Mai precis, despre schimbarea normelor de aplicare ale Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, asa cum au fost aprobate prin Hotararea Guvernului nr.123/2002. Pentru cine nu cunoaste aceasta lege, ea este instrumentul cel mai eficient si cel mai des folosit in lupta cu opacitatea institutiilor si autoritatilor publice. Este legea care a schimbat cel mai mult raportul de forte intre cetatenii dornici de transparenta, interesati de activitatea institutiilor publice si conducatorii acestora, care, nu de putine ori, ascund informatii de ochii lumii.

De aceea ma ingrijoreaza modificarea normelor de aplicare propusa de catre Guvern, acum in consultare publica.

Doua lucruri mi-au atras atentia in acest proiect de HG: (1) posibilitatea clasarii solicitarilor de informatii de interes public in caz ca solicitantul revine cu o cerere care are acelasi obiect si (2) faptul ca informatiile vor fi furnizate in forma in care sunt identificate si detinute de autoritatea sau institutia publica.

De ce?

(1) Se intampla de foarte multe ori ca autoritatea sa iti raspunda in doi peri, sa nu iti ofere de fapt informatiile solicitate, dar institutia a considerat ca ti-a oferit un raspuns. Si atunci, e nevoie sa revii, sa ceri informatiile din nou. Conform noilor norme propuse, aceste solicitari ulterioare vor fi clasate, iar tu nici nu vei sti ca solicitarea ta a fost clasata sau ca va ramane fara raspuns.

(2) De multe ori, solicitarile de informatii de interes public presupun prelucrarea statistica a informatiilor detinute de autoritatea publica. Conform noii reglementari propuse, autoritatea va putea sa refuze informatiile pe care le solicita un cetatean, pe motiv ca nu le detine in forma solicitata. Sau le vom putea obtine doar daca avem grija sa le cerem in forma detinuta de autoritatea publica.

Aceste doua prevederi propuse vor duce la restrangerea exercitarii unui drept fundamental, constitutional, si e ca si cum vom pierde o buna parte din progresul facut in ultimii 20 de ani de lupta pentru transparenta.

Trag public un semnal de alarma si voi comunica Guvernului observatiile mele pe marginea proiectului de hotarare de guvern, in speranta ca acesta va fi imbunatatit.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: