USR, un nou proiect care va starni furia PSD. CCR nu se va putea impotrivi, lege de eliminare a pensiilor speciale pentru primari si alti alesi locali

politica

Senatorul USR Florina Presada a anuntat, luni, ca a depus la Senat o initiativa legislativa ce prevede eliminarea pensiilor speciale pentru alesii locali.

„Azi am inregistrat la Senat o initiativa legislativa pentru eliminarea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene.

USR a luptat inca din 2016 impotriva pensiilor speciale de orice fel ar fi fost ele. Ele sunt un privilegiu, o nedreptate enorma care se face romanilor iar acest lucru trebuie sa inceteze!

Atunci cand am primit amendamente la legea administratiei publice sau la codul administrativ privind infiintarea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, am fost singurul parlamentar din comisiile de specialitate care a vorbit despre ele.

In Comisia speciala de Cod Administrativ, unde am depus amendament pentru eliminarea acestora si in alte ocazii cand propuneam eliminarea lor, am fost de fiecare data singurul vot in favoarea eliminarii acestora.

De ce eram singurul vot impotriva pensiilor speciale pentru primari? Pentru ca eram de la USR.

Atunci cand USR cauta semnaturi pentru a sesiza CCR cu privire la Codul Administrativ in vara lui 2018, nu reuseam sa gasim semnaturile necesare pentru ca nici PSD, nici PNL si nici PMP, UDMR sau ALDE nu doreau sa atace pensiile speciale ale primarilor.

In vara lui 2019, anul trecut, eu insami am solicitat Avocatului Poporului sa atace la CCR Codul Administrativ inclusiv pensiile speciale pentru primari.

De fiecare data cand ne-am opus pensiilor speciale pentru primari, ni s-a spus ca noi nu avem primari.

A venit momentul, in prag de campanie electorala pentru alegerile locale, ca USR sa arate ca viitorii sai primari sau presedinti de consilii judetene nu doresc pensii speciale. USR nu vine cu retorica electorala fara sustinere in spate, asa cum o fac celelalte partide. Noi ne respectam promisiunile facute! Eliminarea pensiilor speciale este, pentru USR, parte din misiunea pe care o are de a face dreptate romanilor.

Sa fii ales de catre cetateni este deja un privilegiu in sine si o onoare iar candidatii nostri la alegerile locale va vor spune acelasi lucru.

Initiativa de eliminare a acestor pensii speciale este asumata de catre toti colegii parlamentari USR – unii dintre ei si candidati la primarie sau la presedintia unor consilii judetene.

Aceste pensii speciale pentru primari au fost introduse in Codul Administrativ odata cu adoptarea OUG57/2019, fara niciun fel de impact financiar calculat in nota de fundamentare, iar intrarea lor in vigoare a fost amanata pentru ianuarie 2021 in urma unui amendament USR la legea bugetului de stat. Momentul intrarii lor in vigoare se apropie si e timpul ca Parlamentul sa arate ca lucreaza in favoarea cetatenilor, si nu a celor privilegiati, si sa adopte aceasta initiativa inainte de finalul acestui an.

Dintre toate categoriile de pensii speciale, cele pentru alesii locali pot fi eliminate fara emotii, in cazul unui atac la CCR, din doua motive: in primul rand ele nu sunt in vigoare, deci nu reprezinta un drept castigat, in al doilea rand, CCR s-a pronuntat deja pe proiecte anterioare care contineau pensiile pentru primari in aceasta forma si le-a declarat deja neconstitutionale.

Acesta este un prim proiect dintr-un pachet legislativ mai amplu de eliminare a pensiilor speciale, pe care l-am pregatit pentru cazul in care decizia CCR pe marginea impozitarii lor, care va veni in septembrie, este una nefavorabila”, a anuntat Presada.

Conform Codului Administrativ, modificat prin OUG de Guvernul Dancila, vor primi pensii speciale primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de Consilii judetene, pensii calculate in baza unui procent din salariu si a numarului de mandate.

Impactul bugetar anual al pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, presedinti de CJ si vicepresedinti de CJ, este cuprins intre 150 si 170 de milioane de lei. Pensiile vor fi platite de Primarii si de Consiliile Judetene.

Pe 28 august 2019, Avocatul Poporului Renate Weber a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la ordonanta de urgenta a Guvernului pe Codul Administrativ. Avocatul Poporului considera ca modificarea Codului administrativ prin ordonanta de urgenta nu se justifica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: