USR vrea sa-l dea afara pe Bode, a depus motiune: „Este tatal coruptilor din minister. Singura calitate este ca stie sa raspunda repede ordinelor de la Cotroceni”

politica

Deputatii USR si cei de la Forta Dreptei sustin, in motiunea simpla depusa, marti, impotriva ministrului de Interne, Lucian Bode, ca acesta trebuie sa plece din fruntea ministerului, avand in vedere esecul in reformarea MAI, si ca „cea mai mare reusita” a mandatului sau este „licitatia cu dedicatie pentru achizitia a 600 de BMW-uri”.

Motiunea simpla este intitulata: „Siguranta si incredere sau debandada si furt? Ministrul Bode trebuie sa raspunda pentru dezastrul pe care l-a creat”.

„Dupa aproape doi ani de mandat la Ministerul Afacerilor Interne, nu se mai indoieste nimeni ca prioritatea ministrului Lucian Bode este sa protejeze interesele de partid, nu pe cele ale oamenilor. Iar cand nu se preocupa de interesele de partid, domnul Bode se ingrijeste de interesele infractorilor, ale clientilor politici si ale prietenilor sefului sau direct, Klaus Iohannis. La urma urmei, ar fi putut fi altfel cand ai pus in fruntea MAI un om care, pe cand era ministru al Transporturilor, a dovedit ca nu da doi bani pe lege? Sau ati uitat episodul masinii ministrului care, depasind pe linie continua, pe un pod, a provocat un accident in urma caruia au fost ranite doua persoane?”, se arata in motiune.

Semnatarii afirma ca „cea mai mare reusita” a ministrului Bode, dupa aproape doi ani de mandat, este „licitatia cu dedicatie pentru achizitia a 600 de BMW-uri de la prietenul presedintelui Klaus Iohannis”.

„Eficienta ministrului Bode s-a vazut cand l-a ajutat pe prietenul presedintelui Iohannis sa vanda Politiei Romane 600 de BMW-uri „de numai 32.000 de euro, fara TVA”. Evident, printr-o licitatie aranjata, cu un caiet de sarcini bine ajustat incat sa castige cine trebuie”, mai sustin initiatorii.

Potrivit motiunii simple, Lucian Bode trebuie sa plece de la conducerea MAI pentru esecul in implementarea programului de protejare a victimelor violentei domestice.

„In schimb, acolo unde ar fi fost nevoie de domnia sa, nu s-a vazut niciun fel de implicare. Spre exemplu, de abia acum a inceput folosirea bratarilor de monitorizare a agresorilor in cazurile de violenta domestica. Si e vorba doar de un proiect-pilot in cateva locuri. Daca ar fi capabil de astfel de emotii, domnului ministru ar trebui sa ii fie rusine”, mentioneaza initiatorii documentului.

Ei avertizeaza ca monitorizarea agresorilor cu bratari electronice, pentru protejarea victimelor violentei domestice, trebuia sa fie functionala in martie 2022, iar ministrul trebuie sa-si asume „traumele victimelor care vor suferi din cauza acestei intarzieri”.

„Victimele violentei domestice sunt in continuare lipsite de protectie, pentru ca domnul Bode a considerat, si de aceasta data, ca legea poate fi ocolita, modificata dupa bunul plac. In loc sa operationalizeze Sistemul informativ de monitorizare electronica, a venit cu OUG de amanare si, in loc de monitorizare la nivel national, vom avea acoperite doar cateva judete. Un ministru asemenea Guvernului din care e parte: cinic si care face economie cu victimele, nu cu privilegiile”, mai arata initiatorii.

Semnatarii apreciaza ca un alt esec major al ministrului Bode este reformarea MAI.

„Bineinteles ca nu s-a intamplat nicio reforma a MAI. Ce s-a intamplat, insa, am vazut cu totii la stiri: politisti prinsi la furat in magazine, copile accidentate mortal pe trecerea de pietoni de politisti, politisti prinsi luand mita de la soferi, sefi de politie care isi ameninta subordonatii pentru a-i convinge sa nu mai amendeze anumite firme si asa mai departe”, se mai mentioneaza in text.

Ei amintesc si despre cazul jurnalistei Emilia Sercan.

„Fie si numai pentru gravitatea cazului Sercan, demn de o republica bananiera, domnul Bode trebuie sa plece. Nu numai de la minister, dar si din viata publica. Imaginea Romaniei a fost transformata in aceea a unui stat instabil condus de corupti rai si prosti, capabili sa distruga fara remuscari viata oricui ii deranjeaza din exercitiul indecent al puterii lipsite de responsabilitate”, se mai sustine in document.

Potrivit motiunii, sunt „ofiteri de politie care nu ii apara pe cetateni, ci se intorc impotriva lor”, iar apoi sunt „scapati de orice raspundere”.

„Aceasta este imaginea Politiei coordonate de Lucian Bode, imagine la nivel national, dar si international, dupa cum rezulta din Raportul pe 2021 al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului in Romania”, adauga semnatarii.

De asemenea, initiatorii declara ca ministrul Bode „s-a dovedit mult mai eficient” cand a fost vorba sa-si secretizeze lucrarea de doctorat cu o zi inainte de termenul anuntat pentru publicarea integrala”.

„Domnul ministru Bode a avut mai multe ocazii sa-si prezinte demisia de onoare pentru toate esecurile si toate scandalurile in care MAI a fost implicat in ultimii aproape doi ani. Nu a facut-o. Nu iti poti da demisia de onoare daca nu ai onoare. Pozitia de ministru de Interne este mult prea importanta pentru a fi lasata pe mana unui nepriceput a carui singura calitate este ca stie sa raspunda repede ordinelor de la Cotroceni. Un leadership asa de slab si pagubos cum e al domnului Bode se transmite structurilor pe care le are in subordine si rezultatul e coruptie, delasare si haos”, se evidentiaza in motiune.

Ei mai spun ca Lucian Bode este „tatal coruptilor din minister”.

„Prin urmare, stimate doamne deputat, stimati domni deputati de la PSD, PNL si UDMR, va revine dumneavoastra misiunea de a-l „trage pe dreapta” pe domnul Bode. Nu-l mai tineti in scaunul de ministru, trimiteti-l sa doarma linistit pe bancheta din spate”, se mai arata in motiunea simpla.

Mai mult despre: ,

Comentarii: