USR vrea sa mearga pana la CEDO pentru a bloca accederea lui Bogdan Licu in CCR: „Nu sunt respectate criteriile prevazute chiar in Constitutie”

politica

Deputatul USR Stelian Ion a sustinut, joi, ca, in cazul in care vor fi epuizate caile interne de contestare a desemnarii lui Bogdan Licu judecator la CCR, cu aceasta speta s-ar putea ajunge inclusiv la CEDO.

„A copiat cu siguranta in momentul in care si-a facut teza de doctorat, iar lucrul acesta este vizibil. Am depus la dosar si fragmentele pe care le-a copiat cu nerusinare. (…) Este un moment in care nu putem sta cu mainile in san si atacul la CCR este un pas pe care l-am facut. Din punctul meu de vedere, cu astfel de speta poti sa ajungi si la CEDO, daca cineva sesizeaza, cineva care are dreptul sa sesizeze, dupa epuizarea cailor interne. Nu poti lasa lucrurile asa si la CEDO au mai fost spete de acest gen referitoare la numiri facute cu nerespectarea criteriilor legale”, a explicat fostul ministru al Justitiei, la RFI.

Stelian Ion a precizat ca USR a depus miercuri la CCR sesizarea cu privire la Hotararea Camerei Deputatilor prin care Bogdan Licu este numit judecator la Curtea Constitutionala. In sesizare au fost invocate inclusiv aspecte procedurale, in conditiile in care la audierile din Comisia juridica nu s-a dat un vot pentru fiecare candidat in parte, a completat el. Deputatul USR a adaugat ca in cazul lui Licu nu sunt respectate criteriile legale de numire a judecatorilor la CCR deoarece acesta nu a depus la dosarul de candidatura diploma de licenta ca sa dovedeasca studiile juridice superioare.

„Nu sunt respectate criteriile prevazute chiar in Constitutie. Acolo scrie despre conditia de a avea studii juridice superioare. Or, domnul Bogdan Licu nu a depus la dosarul de candidat diploma de licenta asupra careia ulterior au fost si discutii in spatiul public si planeaza dubii serioase. De asemenea, mai este o conditie referitoare la pregatirea profesionala. Trebuie sa aiba inalta competenta profesionala. Or, aici, la fel, exista niste probleme pentru ca domnul Bogdan Licu a avut o pregatire si in perioada liceala, dar si in facultate foarte precara din punct de vedere academic, cu note foarte mici la licenta, daca ne luam dupa diploma care a aparut in spatiul public, in presa”, a mentionat fostul ministru al Justitiei.

USR i-a nominalizat pentru Curtea Constitutionala pe Cristi Danilet si Eckstein Kovacs Peter, propuneri din randul societatii civile, a amintit deputatul, care a pledat pentru un sistem in care aceste candidaturi sa nu fie formulate de catre partide.

„Pe procedura asta de numire sunt multe de schimbat pe viitor si am avut propunerea legislativa care a picat in Parlament. (…) Sunt multe de schimbat in ceea ce priveste numirea: de la revizuirea Constitutiei, dar, pana la revizuirea Constitutiei, e de modificat Legea 407/1992 care reglementeaza inclusiv partea de numiri, dar reglementeaza activitatea CCR. Ar trebui candidatii sa isi depuna candidaturile, pur si simplu, fara a fi inaintate de un anumit partid politic. Sa-si depuna candidaturile – daca ramane Parlamentul sa faca aceste numiri pentru doua treimi din judecatorii CCR, iar Parlamentul sa dea un vot pe ele si sa le aprecieze, fara a veni propunere direct din partea partidelor”, a indicat Stelian Ion.

Mai mult despre: ,

Comentarii: