USRPLUS acuza tabara Citu ca incearca sa cumpere parlamentari: „Sunt sunati sa isi retraga semnaturile, promitandu-li-se lucruri”

politica

Purtatorul de cuvant al USR PLUS, Ionut Mosteanu, sustine ca parlamentari care au semnat motiunea de cenzura au fost sunati de catre membri ai echipei lui Florin Citu, pentru a fi convinsi sa renunte la acest demers.

„Parlamentarii sunt sunati sa isi retraga semnaturile. Sunt sunati de membri ai echipei lui Florin Citu sa isi retraga semnaturile, promitandu-li-se lucruri. O sa aflati mai multe lucruri si detalii, chiar de catre cei sunati, in orele urmatoare. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, sa faci acest lucru”, a aratat el intr-o declaratie de presa sustinuta la Camera Deputatilor.

Potrivit lui Mosteanu, care este si lider al grupului USR PLUS de la Camera Deputatilor, faptul ca nu a fost stabilit un calendar pentru dezbaterea motiunii reprezinta un abuz. El le-a reprosat reprezentantilor PSD ca discuta despre „motiuni alternative” in loc sa se prezinte la sedinta Birourilor permanente reunite (Bpr) ale celor doua Camere.

„Ce se intampla zilele astea in Parlamentul Romaniei este fara precedent. Este fara precedent ca o majoritate sa blocheze dreptul constitutional al minoritatii de a depune o motiune de cenzura. Joi, domnul Marcel Ciolacu a declarat ca cei 157 de parlamentari PSD vor sustine o motiune depusa de USR. Dupa aceea, ceva s-a intamplat. Pare ca de vineri incolo, domnul Marcel Ciolacu a primit un ordin si a pus PSD-ul la remorca domnului Florin Citu si de trei zile ii tine spatele in Biroul permanent, neasigurand cvorum”, a spus el.

Mosteanu a lansat un apel la adresa membrii Bpr sa nu mai „boicoteze” sedinta, sa nu mai „obstructioneze dreptul constitutional al parlamentarilor” de a depune motiunea.

„Daca vrea sa dovedeasca domnul Marcel Ciolacu faptul ca nu are o comanda dubla, asa cum se spune, trebuie sa dea drumul oamenilor dansului sa vina la Birourile permanente, tuturor – sunt opt membri PSD in Biroul permanent – trebuie sa vina astazi. Daca il vor plecat pe Citu, asa cum spune de opt luni. Daca nu, si se confirma ca a pus PSD la remorca domnului Florin Citu, atunci vor juca la offside, cum au jucat in celelalte doua zile, in ultimele doua sedinte de Birouri permanente reunite”, a spus el.

Mosteanu considera ca o contestare a semnaturilor de pe motiunea de cenzura reprezinta doar „o perdea de fum” si anunta ca acestea vor fi depuse din nou, „cu pixul pe hartie”, inaintea sedintei Birourilor permanente reunite ale celor doua Camere.

„Colegii care au trimis semnaturile scanate au semnat deja si asa cum vrea echipa domnului Citu, cu pixul frumos pe hartie. Dar, in realitate si din punct de vedere legal, semnatura olografa ramane semnatura olografa. (…) Vom depune din nou aceste semnaturi, asa cu pixul pe hartie, asa cum vor dansii, inaintea BPR”, a declarat Mosteanu, la Palatul Parlamentului.

Totodata, el a subliniat ca autenticitatea unei semnaturi poate fi contestata doar de catre semnatar si a reamintit ca, in ultimul an, in contextul pandemiei de coronavirus, au fost admise de mai multe ori semnaturi olografe, trimise scanat de catre parlamentari care sustineau diverse initiative legislative.

„Vad ca echipa domnului Florin Citu contesta semnaturile parlamentarilor. Este fara precedent in Parlament acest lucru. O semnatura olografa ramane o semnatura olografa si atunci cand este scanata, sau atunci cand este pe un servetel sau pe un colt de hartie. De un an si jumatate in Parlamentul Romaniei se voteaza prin telefon, s-au votat legi importante pentru toti romanii cu un simplu apel telefonic si cu raspuns de la capatul celalalt al telefonului. Se voteaza electronic pe tableta – niste tablete in spatele carora niciodata nu stim exact cine este. De un an si ceva se admit semnaturi olografe, trimise scanat de catre parlamentari, pentru inregistrarea proiectelor de legi”, a precizat el.

Potrivit lui Mosteanu, care este si liderul grupului USR PLUS din Camera Deputatilor, printre semnaturile de pe motiunea de cenzura aproximativ 20 sunt olografe.

„Exista preluare pe suport digital a semnaturii olografe a fiecarui roman atunci cand merge la pasapoarte, la permise, la consulate, la ANAF, in multe alte momente. O semnatura olografa ramane o declaratie de vointa a semnatarului. Doar el poate contesta autenticitatea acelei semnaturi. Niciun parlamentar dintre cei care au semnat motiunea nu isi contesta semnatura. Totul este o perdea de fum prin care Florin Citu incearca sa se mai agate, cu disperare, cateva zile, de scaunul de la Palatul Victoria”, a sustinut deputatul USR PLUS.

Mai mult despre: ,

Comentarii: