politica

USRPLUS desfiinteaza Academia Oamenilor de Stiinta: „Desfiintam sinecurile de lux ale PSD. Nu are nicio contributie la cercetarea stiintifica”

Senatorul USR PLUS Cristi Berea si deputata USR PLUS Cristina-Denisa Neagu au depus miercuri o noua initativa de desfiintare a Academiei Oamenilor de Stiinta, „una dintre uzinele de sinecuri de lux ale PSD”, arata un comunicat de presa al formatiunii.

Conform initiativei legislative, patrimoniul AOSR, reprezentand drepturile, obligatiile, contractele, acordurile si litigiile institutiei, bunurile mobile, inclusiv arhiva, precum si bunurile aflate in administrarea sau, dupa caz, in proprietatea acestuia, se transfera catre Academia Romana.

„Continuam ceea ce ne-am asumat atat in campanie, cat si prin programul de guvernare, si anume desfiintarea sinecurilor. Cu toate ca beneficiaza de fonduri substantiale de la bugetul de stat, contributia in cercetare este insignifianta. Pseudo-organizatia dubleaza atat intern cat mai ales extern Academia Romana, confuzand cercetatorii din forurile internationale referitor la care este adevara Academie a Romaniei. Academia Oamenilor de Stiinta din Romania este in aceeasi masura Academie, pe cat este si Academia de Unghiute, unde diferite persoane invata sa faca manichiura permanenta”, a afirmat Cristian Berea, potrivit sursei citate.

Personalul AOSR ar urma sa fie incadrat, in limita numarului maxim de posturi aprobate, la Academia Romana, beneficiind de drepturile banesti conform grilei de salarizare din cadrul Academiei Romane.

In anul 2019, doar putin peste 2% dintre cheltuieli au fost destinate activitatilor efective. AOSR este o fabrica de sinecuri pentru 350 de persoane, printre care Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu si Teodor Melescanu.

„Vechii politicieni ne-au obisnuit cu infiintarea de institutii pentru functii sau acces la banii publici, AOSR fiind un exemplu perfect de pseudo-academie hranita exclusiv din fonduri publice. Printre persoanele care au condus aceasta institutie se numara Ecaterina Andronescu, cea care a ingropat sistemul educatiei din Romania. Este membru fondator si presedinte al sectiei ‘Stiinte tehnice’. Sustinem reforma sistemului educational, un buget optim pentru cercetare si dezvoltare in cadrul Universitatilor si nu numai, insa nu prin sustinerea sinecurilor”, a explicat Cristina-Denisa Neagu, conform sursei amintite.

Potrivit comunicatului de presa, USR PLUS si-a asumat in programul de guvernare reforma celor 1300 de agentii, institutii sau autoritati care folosesc bani publici si a caror activitate nu a urmat vreodata criterii de eficienta sau performanta.

Contributia AOSR la cercetarea stiintifica din Romania este aproape inexistenta, fara valoare academica. USR PLUS considera ca domeniul cercetarii trebuie sa beneficieze de fonduri substantiale, oprind – in acelasi timp – drenarea banilor publici prin pseudo institutii de cercetare si de academii care nu au nimic de cercetarea stiintifica sau academica reala.

Jurnalistii de la Europa Libera au parcurs fiecare dintre cele 13 sectii ale AOSR si au extras cele mai cunoscute nume ale „oamenilor de stiinta” din Romania.

– Astfel, din Sectia de Stiinte Medicale fac parte Vasile Burlui, Mihai Lucan, Irinel Popescu si Vladimir Alexandru Ciurea. Lucan este pus sub acuzare de DIICOT in dosarul „Transplantul”, iar Irinel Popescu este cercetat de DNA pentru luare de mita.

Din Sectia Stiinte Agricole fac parte Gheorghe Sin si Valeriu Tabara. Primul a fost condamnat la 4 ani inchisoare cu suspendare in dosarul lui Dan Voiculescu. Al doilea este fost ministru al agriculturii si fost membru al PD.

– Ecaterina Andronescu, senator PSD, conduce Sectia de Stiinte chimice a AOSR. Ea se numara printre semnatarii proiectului de lege care a condus la reactivarea acestei institutii de cercetare fara rezultate notabile, dar care consuma anual 10 milioane de lei de la buget. De altfel, potrivit declaratiei de avere din 2017, Andronescu a primit 24.120 de lei de la AOSR pentru „plata cu ora”.

– Sectia Stiinte Biologice ii are printre membri pe Gheorghe Mencinicopschi si Bogdan Alexandru. Primul a fost condamnat definitiv la 8 ani inchisoare in dosarul ICA, iar Bogdan Alexandru este trimis in judecata de DNA pentru un prejudiciu de 3,7 milioane de euro adus Academiei Romane.

– Din Sectia Stiinte Tehnice fac parte astronautul Dumitru Prunariu, fostul deputat PSD Anghel Stanciu declarat incompatibil de ANI, fostul presedinte Ion Iliescu, trimis in judecata in dosarul Revolutiei, si primarul Timisoarei, Nicolae Robu. Ultimii doi sunt membri de onoare ai AOSR.

– Din sectia Stiinte economice fac parte Eugen Ovidiu Chirovici, acum scriitor in Marea Britanie, fostul deputatl Aurel Vainer,care este si presedinte al Confederatiei comunitatilor evreiesti, si Sorin Petre Dimitriu. Cel din urma este membru corespondent al AOSR si condamnat definitiv la 2 ani si 8 luni inchisoare cu suspendare pentru frauda cu fonduri europene.

– Din Sectia de Teologie si Filosofie fac parte prelatii IPS Nifon Mihaita si IPS Teodosie Petrescu. In aceeasi sectie il regasim pe Aurel Papari, profesor psihiatru declarat de instanta colaborator al Securitatii dupa ce si-a turnat pacientii din ospiciu. Un alt membru al sectiei amintite este gazetarul Ion Cristoiu, membru de onoare al AOSR.

– La Stiinte Istorice ii regasim pe fostul senator PSD (vorbim de anii 90) Ion Solcanu, publicistul Dinu Sararu (un apropiat al PSD), academicianul, Razvan Theodorescu, fost senator si ministru al culturii in epoca Iliescu, dar si pe fostul director al CNSAS, Gheorghe Onisoru.

– Sectia Stiinte Militare este ocupata de chestorul de politie Anghel Andreescu, generalii Eugen Badalan si Constantin Degeratu, senatorul Teodor Melescanu, care este membru onorific si Aliodor Manolea, membru asociat.

Presedintele „academiei” are o indemnizatie de 21.840 de lei pe luna, vicepresedintele si secretarul stiintific, cate 16.640 de lei/luna. Un sef de serviciu are un salariu de baza de 6.160 de lei pe luna, la care se adauga sporuri de 758 de lei, vouchere de vacanta in valoare de 1.450 de lei, indemnizatie de hrana de 347 de lei si indemnizatia lunara pentru titlul de doctor de 950 de lei. In total, 8.200 de lei pe luna, plus voucherul de vacanta care se ofera o singura data pe an. Toate, decontate din banii de la bugetul de stat.

Un consilier are un salariu de 4.571 de lei, la care se adauga sporuri de 583 de lei pe luna si indemnizatia de hrana de 347 de lei. Daca cel angajat are si titlul stiintific de doctor, primeste in plus 950 de lei pe luna.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Celalalt „turn inclinat” al Italiei: Turnul Garisenda din Bologna, in pericol sa se prabuseasca, va fi reparat la fel ca Turnul din Pisa

Autoritatile italiene au pus la punct un plan de salvare a Turnului Garisenda din Bologna,…

10 ore ago

Invitarea lui Putin la summitul G20 ar trebui facuta in urma unui consens

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi ca o invitatie a sefului de stat rus…

10 ore ago

A doua nava cu ajutoare umanitare pentru Gaza va pleca sambata din Larnaca

Cea de-a doua nava care transporta ajutoare umanitare pentru Gaza, ca parte a proiectului Amalthea,…

11 ore ago

Universitatea Harvard va elimina copertile din piele umana ale unei carti din anii 1800

Universitatea Harvard a eliminat copertile din piele umana ale unei carti din secolul al XIX-lea…

11 ore ago