politica

USRPLUS, proiect de lege prin care sa li se interzica incompatibililor sa mai incaseze salarii din bani publici timp de trei ani

Senatorul USR PLUS de Dolj, Cosmin Poteras, a depus miercuri o initiativa legislativa care sa previna accesul functionarilor publici declarati incompatibili de ANI la alte pozitii de conducere si control la stat.

„Legea ANI are lacune. In prezent, alesii declarati incompatibili au interdictie pentru 3 ani de a exercita functii publice elective, asa ca au descoperit aceasta portita: nu mai pot ocupa functii alese, dar pot fi numiti si exista primari care se transforma in administratori publici, in directori de institutii samd.

Initiativa mea isi propune sa corecteze aceasta scapare a legii, iar persoana declarata incompatibila sau in conflict de interese va trebui sa ia o pauza de la contactul cu banii publici. Initiativa NU se refera la orice functie publica, ci numai la cele de conducere sau control la stat. Daca persoanele respective sunt atat de bine pregatite in profesia lor, presupun ca firmele private vor sta la coada sa-i recruteze”, a explicat Cosmin Poteras, printr-un comunicat de presa al USR PLUS.

Potrivit sursei citate, modificarile propuse de senatorul Cosmin Poteras si sustinute de alti 58 de parlamentari USR PLUS extind interdictia de 3 ani de ocupare a unor functii sau demnitati publice si la categoria functionarilor cu atributii de conducere si control precum si la categoriile de functionari contractuali care exercita atributii de conducere si control; elimina sintagmele similare: functie electorala, functie eligibila; introduce premisa imposibilitatii delegarii unor atributii de putere catre o persoana angajata sau numita, cu contract de munca sau contract de management si care a fost destituita in urma constatarii unui conflict de interese sau a constatarii starii de incompatibilitate; abroga Alin 5 al articolului 25 din Lege, urmand a se aplica regulile generale privind termenele si conditiile prescriptiei, prevazute in dreptul comun.

Senatorul Cosmin Poteras atrage atentia ca interdictia este una temporara, respecta termenul de 3 ani prevazut in legea actuala doar il extinde categoria functiilor publice la care se aplica.

„Proiectul nu incalca dreptul la munca. Constitutia iti garanteaza dreptul sa muncesti, nu sa fii sef la stat pe viata”, mai precizeaza senatorul USR PLUS de Dolj.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

13 minute ago

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

2 ore ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

4 ore ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

4 ore ago