USRPLUS s-a tinut de cuvant, a depus motiunea de cenzura. Toti ministrii USRPLUS demisioneaza din guvern – Video

actualitate

Copresedintele USR PLUS Dan Barna a anunta vineri ca motiunea de cenzura a fost depusa. „Tocmai a fost depusa motiunea de cenzura”, a aratat Barna intr-o declaratie sustinuta la Palatul Parlamentului.

El a mentionat ca ministrii USR PLUS isi vor depune demisia la inceputul saptamanii viitoare.

”Evident ca la inceputul saptamanii viitoare ne vom depune si demisiile, odata ce a inceput procedura cu motiunea de cenzura. Florin Citu nu mai are sprijinul politic al USR-PLUS”, a spus Dan Barna.

Copresedintele USR PLUS Dacian Ciolos a subliniat ca partidul isi doreste sa faca parte din coalitia de guvernare in continuare, alaturi de PNL si UDMR, dar sub conducerea altui premier.

„Nu mai putem sa lucram cu premierul Citu pentru ca nu mai inspira incredere”, a spus el.

Textul motiunii de cenzura a USRPLUS

Romania este condusa in acest moment de un guvern care nu mai are legitimitate politica pentru ca ii lipseste sustinerea unei majoritati parlamentare. Cea mai mare lipsa a guvernului condus de Florin Citu este insa lipsa legitimitatii morale. O persoana care a avut grave probleme cu legea in trecut si care abuzeaza de ea in prezent, nu prezinta garantiile minim necesare pentru a conduce puterea executiva din Romania.

Florin Citu a dovedit in ultimele luni ca este incapabil sa conduca un guvern de coalitie, ca este incapabil sa iasa din logica unei gandiri inguste de partid. Acest om si cei care il sustin par hotarati sa sacrifice interesul general, bunastarea cetatenilor acestei tari, doar pentru a castiga competitia interna din cadrul partidului lor.

Acest lucru este inadmisibil!

Romania traverseaza o perioada foarte dificila din punct de vedere economic si social. Tara noastra se confrunta cu riscuri si amenintari pe termen scurt si mediu, peste care se suprapun evolutii nefavorabile pe termen lung la care noi, ca societate, nu am gasit inca un raspuns adecvat. Amenintarile imediate tin de criza de sanatate publica generata de pandemia de SARS-CoV-2 sau mediul economic instabil supus unor turbulente semnificative din cauza cresterilor generalizate de preturi la numeroase produse si servicii de baza, de la energie si pana la materialele de constructii. Peste aceste provocari imediate se suprapun probleme structurale vechi: imbatranirea populatiei, descresterea demografica, exodul fortei de munca, servicii publice deficitare precum sanatatea si educatia si un aparat de stat care nu functioneaza la nivelul secolului XXI, ci pare capturat de grupuri de interese de clan sau familie politica.

Romania are o nevoie uriasa de investitii in infrastructura si servicii publice de calitate pentru cetatenii sai. Nu vom opri exodul romanilor peste granite si nu-i vom convinge ca pot avea un viitor bun in propria tara, daca nu le vom oferi motive solide sa ramana aici, indiferent ca locuiesc la oras sau in mediul rural.

Aceasta este misiunea oricarui guvern al Romaniei, de orice culoare politica: bunastarea tuturor locuitorilor acestei tari. Nu doar bunastarea primarilor unui partid, nu doar bunastarea celor care voteaza cu un anumit partid, nu doar bunastarea celor care fac parte din anumite cercuri restranse de interese.

Daca nu vom construi o tara pentru toti romanii, vom sfarsi cu o tara din care toti oamenii onesti aflati in afara unor cercuri inguste de interese vor pleca. Aceasta este miza sau obiectivul pe care trebuie sa le aiba in vedere orice forta politica si orice om politic care ajunge intr-o functie din statul roman.

Din pacate, premierul Florin Citu si cei care il sustin au aratat unei tari intregi ca interesele de grup sau de partid sunt mai presus decat interesele tarii. Pentru a obtine sprijinul necesar alegerii in functia de presedinte al PNL, Florin Citu a imaginat si pus in aplicare un plan de finantare a primarilor liberali cu bani de la bugetul national.

Fara sa instituie criterii clare de selectie a proiectelor, de monitorizare si auditare a acestora, Planul national de investitii „Anghel Saligny” este doar o pusculita de partid. Pentru punerea in aplicare a acestei scheme de influentare a votului la congresul PNL, Florin Citu a demis ministrul Justitiei si a numit imediat un interimar care sa-i execute ordinele. Il incurcau procedurile legal-administrative ce trebuiau urmate, asa cum se face intr-un stat de drept.

Are Romania nevoie de investitii? Cu siguranta da. Dar la un plan national trebuie sa aiba acces orice comunitate locala, indiferent de culoarea politica a primarului. Trebuie sa iesim din logica relatiilor de cumetrie si a baronilor locali pentru a construi o societate si o tara in care sa se regaseasca fiecare cetatean si in care accesul la sursele publice de investitii sa se faca pe baza de merit si competenta, nu pe baza carnetului de partid al primarului.

In orice guvernare, persoana care ocupa functia de prim-ministru e foarte importanta. Aceasta persoana da tonul guvernarii si de aceea trebuie sa fie cineva cu un caracter exemplar, situat deasupra oricaror suspiciuni de coruptie sau comportament imoral. Indeplineste domnul Florin Citu aceste conditii? Categoric, NU!

Acest om a avut grave probleme cu justitia din Statele Unite ale Americii. Pentru infractiunile sale a fost incarcerat. De alte obligatii, precum restituirea unor sume de bani imprumutate, s-a eschivat.

In Romania este acuzat ca si-a favorizat familia in cazul unei improprietariri cu paduri si ca, odata intrat in posesia acestor paduri, le-a ras.

De cand este in functia de prim-ministru a actionat de cele mai multe ori doar in interes personal sau de partid.

Merita Romania sa aiba un prim-ministru precum Florin Citu? Merita romanii sa fie condusi de un infractor care a fost incarcerat pentru faptele sale? Categoric, NU!

Cum poate un individ cu asemenea profil moral, sau mai bine zis cu un asemenea profil infractional, sa mai fie prim-ministrul acestei tari?

Guvernarea nu este despre partide, despre impartirea ministerelor si a bugetului, ci este despre oameni. Guvernarea trebuie sa raspunda la intrebarea „cum sa facem mai buna viata locuitorilor acestei tari?”. Acest lucru nu se poate face fara respectarea principiilor democratice si ale statului de drept.

Un guvern, orice guvern, care nu poate sau nu vrea sa lucreze in interesul tuturor cetatenilor acestei tari este un guvern ilegitim, care trebuie demis.

Este evident ca bunastarea romanilor nu conteaza pentru Florin Citu si guvernul pe care il conduce. Ceea ce pare sa conteze pentru acesta este doar lupta de putere din PNL. Pentru a se putea dedica competitiei interne din partid, consideram ca este mai bine sa il degrevam de responsabilitatea guvernarii.

Guvernul condus de Florin Citu trebuie demis! Romania are nevoie de o noua guvernare, legitimata prin votul Parlamentului si in a carui componenta sa nu se regaseasca persoane cu un trecut penal.

Doamnelor si domnilor senatori si deputati,

Fiti de partea romanilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor si a „baietilor destepti”!

Votati pentru demiterea guvernului Citu!

Mai mult despre: ,

Comentarii: