USRPLUS vrea sa-i arda la buzunare pe parlamentarii care mai injura. Lege inspirata de comportamentul „fiorosului Dan Tanasa”

politica

Alianta USR-PLUS a anuntat ca depune un proiect de lege prin care sa fie introduse sanctiuni mai dure pentru parlamentarii care au un comportament injurios. Pe modelul sanctiunilor pentru votul cu mai multe cartele, parlamentarii care adreseaza injurii altor parlamentari sau demnitari ar urma sa fie sanctionati cu reducerea drastica a indemnizatiei. 

„Am vazut zilele trecute cum actioneaza extremistii in Parlament. Am vazut injuraturi si jigniri care nu isi au locul niciunde, cu atat mai putin in cladirea Parlamentului. Stiu ca acesti indivizi nu se vor opri aici si, de aceea, este nevoie de noi sanctiuni. Nu putem tolera comportamentul de maidan afisat zilele trecute. Iar social-democratii, daca vor sa dovedeasca ca s-au rupt de mesajele lui Liviu Dragnea, Codrin Stefanescu si Serban Nicolae, trebuie sa inceteze orice colaborare cu extremistii din AUR. Am vazut pana acum o alianta stransa intre PSD-AUR in Parlament, insa, ca in orice stat civilizat, astfel de partide trebuie izolate, nu incurajate”, a declarat Ionut Mosteanu, liderul grupului USR-PLUS din Camera Deputatilor, conform unui comunicat de presa al Aliantei.

La randul sau, deputatul USR-PLUS Silviu Dehelean ca exponentii discursului extremist care pana mai ieri erau ignorati au primit o platforma direct in Parlament.

„Discursul urii este tot mai prezent in spatiul public. Din pacate, exponentii discursului extremist care pana mai ieri erau ignorati, astazi au primit o platforma, direct in Parlamentul Romaniei. O mana de oameni au profitat de o criza sanitara globala si, dupa un an de nesiguranta, conspiratii si fake news-uri, au ajuns in Parlament.

Dupa ce am fost jignit si agresat de prietenul lui Plesoianu, fiorosul Dan Tanasa, a urmat un nou val de jigniri si amenintari, de data asta de la fanii lui. Vedem ce s-a intamplat cateva zile mai tarziu, cu Maia Morgenstern si actorii de la Teatrul Evreiesc. Aceste derapaje nu pot ramane nesanctionate”, a precizat Silviu Dehelean, initiator al proiectului de lege, citat de news.ro.

Propunerea legislativa vizeaza modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, in sensul ca la art. 52 sa se introduca o noua litera, lit. f), cu urmatorul cuprins:

„f) retinerea din indemnizatia lunara bruta a deputatului sau a senatorului a unei sume reprezentand diferenta dintre aceasta si valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, pentru o perioada de maxim trei luni.”

Pe forma actuala a legislatiei, comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar in sedintele de plen, de comisii sau de birou ori in afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de parlamentar, pot fi sanctionate cel mult cu avertisment scris. Or, este evident ca aceasta sanctiune este una mult prea blanda fata de gravitatea faptelor savarsite, iar existenta ei nu este de natura, asa cum s-a dovedit in mod concret, sa descurajeze savarsirea de astfel de fapte descalificante.

Prin noul paragraf propus a fi introdus in Statutul deputatilor si al senatorilor, sanctiunea maxima pentru parlamentarul care s-ar face vinovat de un comportament injurios sau calomniator ar fi de reducere a indemnizatiei pana la nivelul salariului de baza minim brut pe tara. Sanctiunea pecuniara ar putea fi pentru cel mult trei luni.

Abaterile ar urma sa fie constate de Comisia juridica, de disciplina si imunitati, la sesizarea presedintelui de sedinta, a unui grup parlamentar ori la sesizarea unui deputat sau senator.

De asemenea, in contextul incidentului din 24 martie din Parlament, deputatul USR-PLUS Silviu Dehelean a depus o sesizare impotriva deputatului AUR Dan Tanasa, care a dovedit un limbaj inacceptabil si o atitudine dezonoranta pentru calitatea detinuta.

USR-PLUS considera ca lipsa unei sanctiuni in cazul acestuia ar avea un efect incurajator pentru reiterarea unui comportament grobian de genul celui constatat saptamana trecuta.

Nu in ultimul rand, USR- PLUS cere oficial AUR sa il schimbe pe Dan Tanasa din functia de presedinte al Comisiei pentru Egalitate de Sanse, functie in care extremistii nu isi au locul, mai arata sursa citata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: