„Va fi dezastru”. O judecatoare anunta ce impact vor avea noile legi ale justitiei si demonteaza sever minciunile liderilor PSD-ALDE

news

Judecatoarea Anca Codreanu, membra a Forumului Judecatorilor, atrage atentia ca legile justitiei, adoptate lui de Parlament, vor genera un „dezastru” in sistemul de justitie. Ea tne sa mentioneze ca parlamentarii au refuzat sa se consulte si cu Forumul Judecatorilor, o organizatie ce reuneste cateva mii de magistrati.

„Ne nemultumesc exact prevederile pe care le-am criticat initial, pentru ca au ramas neschimbate: separarea competentelor decizionale ale celor doua sectii ale CSM, nu s-a schimbat absolut nimic; infiintarea acelei sectii speciale de cercetare a magistratilor; ne nemultumeste aceeasi mentinere a prevederii legate de posibilitatea pensionarii anticipate la 20 de ani, lipsa studiilor de impact referitor la cati magistrati ar putea parasi sistemul, la majorarea programului de formare continua a Institutului National al Magistraturii, de la doi la patru ani, iarasi cresterea anilor de stagiu de la un an la doi”, a declarat Anca Codreanu pentru RFI.

In opinia judecatoarei, „toate aceste masuri cumulate fac ca nici un absolvent al INM sa nu mai intre in magistratura mai devreme de trei ani, coroborat cu plecarea a aproximativ, credem noi, doua mii de magistrati, bine, s-a tot vehiculat ca sunt doua mii care indeplinesc conditiile, dar s-ar putea sa nu plece toti acesti doua mii. Da, este foarte posibil sa nu plece, dar sa nu uitam ca in aceste conditii, la ora actuala, pensia este mai mare decat salariul, datorita noilor masuri fiscal-bugetare. E adevarat, putem specula ca nu toti vor pleca, dar este foarte probabil ca vor pleca foarte multi. In aceste conditii, nu avem absolut nici un studiu de impact, care sa ne demonstreze care va fi gradul de incarcare asupra magistratilor care vor ramane in sistem. Noi estimam ca va fi dezastru”.

Forumul Judecatorilor „nu a fost consultat. In cadrul activitatii Comisiei Iordache, au fost trimise invitatii catre asociatiile profesionale. Forumul Judecatorilor din Romania nu a primit o astfel de invitatie. Este adevarat ca unele dintre modificarile propuse contin propuneri ale CSM si ale asociatiilor profesionale, formulate de-a lungul anilor, dar acele propuneri nu sunt modificari de substanta, sunt simple corectii de functionare a sistemului”, subliniaza magistratul.

Forumul Judecatorilor din Romania ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa trimita cele trei legi ale justitiei in Parlament pentru reexaminare si sa solicite opinia Comisiei de la Venetia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: