PSD nu are deloc scrupule. Ordonanta de miercuri va elimina raspunderea penala pentru ministri si primari in cazul abuzului in serviciu

news

Guvernul va da miercuri o ordonanta de urgenta de modificarea a legislatiei penale astfel incat ministrii si primarii nu vor mai raspunde penal in cazul abuzului in serviciu, au declarat surse politice pentru ziare.com.

Se pare ca Guvernul va duce gratierea in Parlament, prin proiect de lege, unde calculele politice arata ca are oricum sanse sa treaca, avand in vedere majoritatea confortabila de care se bucura PSD.

In schimb, modificarile la codurile penale, adica acele masuri despre care institutiile din justitie au avertizat ca ar duce la dezincriminarea abuzului in serviciu, a conflictului de interese si ar face inutila institutia denuntatorului, ar urma sa fie adoptate prin ordonanta de urgenta.

Scenariul a fost confirmat ulterior de presedintele Comisie juridice din Senat, social-democratul Serban Nicolae, la Antena3.

Potrivit surselor citate, au fost aduse si unele modificari prevederilor initiale. Astfel, la favorizarea infractorului, se dezincrimineaza daca fapta e savarsita de un membru al familiei sau de un afin pana la gradul 2. Totodata, favorizarea este dezincriminata in cazul in care e vorba de emitere, aprobare sau adoptare de acte normative.

In cazul abuzului, se prevede ca acesta reprezinta fapta functionarului care prin incalcarea legii sau a unei ordonante de urgenta provoaca un prejudiciu peste 200 de mii de lei sau provoaca o vatamare grava certa si efectiva a drepturilor si intereselor legitime ale unei pers fizice si juridice asa cum sunt ele prevazute de legile in vigoare. Pedeapsa, in cazul abuzului in serviciu, scade la 6 luni pana la 3 ani. Ca urmare a unei astfel de prevederi, cazul Microsoft, de exemplu, este prescris.

In plus, se arata ca prevederile nu se aplica in cazul emiterii, adoptarii de acte normative, ceea ce inseamna ca orice emitere de ordin al unui ministru sau hotarare a unui primar sau hotarare a unui consiliu local INDIFERENT DE PREJUDICIU nu mai este incriminata.

Prevederile privind denuntul si neglijenta in serviciu nu au suferit modificari fata de propunerile initiale, mai informeaza ziare.com.

Surse citate de hotnews.ro mai anunta ca presedintele Iohannis le-a cerut ministrilor cu care s-a intalnit in cadrul CSAT sa nu adopte aceasta ordonanta. „Au tacut toti. A fost un moment penibil”, au declarat surse apropiate discutiilor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: