„Va fi si un moment special”. Presedintele Iohannis anunta ce va discuta cu Donald Trump in cadrul vizitei oficiale pe are o va avea in SUA

news

Presedintele Klaus Iohannis afirma ca va discuta cu omologul sau american, Donald Trump, pe 9 iunie, despre aprofundarea Parteneriatului Strategic, relatia bilaterala dintre cele doua tari si reconfirmarea angajamentului ferm al Romaniei de a ramane un aliat de incredere al Statelor Unite.

„Voi avea, pe 9 iunie, la Casa Alba, o intrevedere oficiala cu presedintele SUA, Donald J. Trump. Vom discuta despre aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, despre relatia bilaterala si reconfirmarea angajamentului ferm al Romaniei de a ramane un aliat de incredere al Statelor Unite”, a scris Iohannis, joi, pe Facebook.

El precizeaza ca programul vizitei sale la Washington include si o intalnire cu romanii stabiliti in SUA, afirmand ca acesta va fi un „moment special, ca de fiecare data”.

Presedintele Klaus Iohannis va efectua in perioada 4 – 9 iunie o vizita in Statele Unite ale Americii, unde, in 9 iunie, va avea o intrevedere oficiala cu presedintele SUA, Donald Trump, a anuntat miercuri noaptea Administratia Prezidentiala.

„Intrevederea celor doi inalti oficiali va fi un excelent prilej pentru a discuta perspectivele de aprofundare si extindere a Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv in contextul in care in acest an se implinesc 20 de ani de la lansarea acestuia. Astfel, presedintele Klaus Iohannis va aborda prioritatile de actiune in cadrul relatiei bilaterale si va reconfirma angajamentul ferm al tarii noastre de a ramane un aliat predictibil, stabil si de incredere al Statelor Unite”, se precizeaza intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale transmis Agerpres.

Cu ocazia deplasarii la Washington, adauga sursa citata, presedintele Romaniei va participa, in data de 5 iunie, in calitate de invitat de onoare, la Forumul Global al prestigioasei organizatii American Jewish Committee (AJC), care are peste 110 ani de existenta. Cu acest prilej, AJC va acorda presedintelui Klaus Iohannis distinctia „Light Unto the Nations”, cea mai inalta distinctie a organizatiei care se decerneaza unor sefi de stat sau de guvern in semn de recunoastere pentru impactul international important in domeniul pacii, securitatii, democratiei, promovarii valorilor umane.

AJC a evidentiat, in decizia de acordare a distinctiei, faptul ca a hotarat onorarea presedintelui Klaus Iohannis pentru actiunea sa de „lider dedicat intaririi democratiei si a statului de drept in Romania, (…) pentru eforturile sale de a combate antisemitismul si pentru a aprofunda legaturile dintre Romania si SUA, precum si intre Romania si Israel”.

Acordarea acestei distinctii a mai avut in vedere rolul Romaniei in cadrul Uniunii Europene si al dialogului transatlantic, in mentinerea securitatii regionale si globale, dar si realizarile recent incheiatei presedintii-in-exercitiu romane a Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Distinctia va fi prezentata, cu ocazia unui moment special, in cadrul Forumului Global, World Leaders Plenary. La Forumul Global, care se desfasoara in perioada 4-6 iunie, vor lua parte peste 2.500 de participanti din 70 de tari.

„Light Unto the Nations” a mai fost acordata unor lideri marcanti, cum ar fi cancelarul german Angela Merkel, presedintele Frantei Nicolas Sarkozy, presedintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton, precum si altor sefi de stat din Europa si America Latina.

Vizita la Washington mai cuprinde si alte elemente de program.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: