Va intra si Belarus in razboi? Lukasenko suspenda participarea tarii sale la Tratatul privind fortele armate conventionale din Europa

externe

suspendare, Lukasenko, tratat, forte conventionale, Europa, razboi

Presedintele Belarusului, Alexander Lukasenko, a semnat o lege prin care suspenda participarea Belarusului la Tratatul privind Fortele Armate Conventionale in Europa (CFE), incheiat la Paris in 1990.

Documentul a fost publicat pe portalul national de internet juridic al Republicii Belarus. „Participarea la Tratatul privind Fortele Armate Conventionale in Europa din 19 noiembrie 1990 va fi suspendata”, se arata in documentul semnat de liderul belarus si citat de Ukrainska Pravda.

Tratatul privind Fortele Armate Conventionale in Europa a fost semnat la 19 noiembrie 1990, la Paris, de catre 16 tari NATO si sase tari ale Pactului de la Varsovia (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romania, URSS si Cehoslovacia). Acesta a intrat in vigoare la 9 noiembrie 1992.

Acordul a stabilit cote privind cantitatea de echipament militar pe care tarile semnatare o puteau detine, inclusiv tancuri, artilerie, elicoptere si avioane.

Reamintim ca pe 7 noiembrie 2023, Rusia s-a retras in totalitate din Tratatul privind fortele armate conventionale in Europa (FACE). Ulterior, statele membre NATO au condamnat decizia Rusiei de a se retrage din CFE si si-au anuntat intentia de a-si suspenda participarea la acesta pe termen nelimitat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: