Va ploua cu bani publici pentru site-urile lui Chirieac, Buble si Andronic. Prevederile OUG pentru presa

news

Guvernul a aprobat, joi, o „ordonanta de urgenta pentru organizarea si desfasurarea unor campanii de informare publica”. Scopul ordonantei este de a „sprijini” presa in aceasta perioada, suma totala alocata fiind de 40 de milioane de euro.

Banii se vor acorda pentru intreaga presa, fiind incluse si publicatiile care deja beneficiaza de bani publici prin contracte cu primarii PSD din Bucuresti. Un exemplu in acest sens sunt site-urile DC News (patronat de Bogdan Chirieac) si stiripesurse.ro (patronat de Iosif Buble).

Citeste si: Alte milioane pentru „analist”. Firma lui Chirieac, contract de 2,5 milioane lei cu o primarie PSD din Bucuresti

Citeste si: Clotilde Armand i-a prins: „Cum alimenteaza PSD fabrica de fake news din Romania din bani publici”

Conform ordonantei, Guvernul va plati 5 lei pentru mia de afisari.

Date privind traficul site-urilor sunt publice pe site-ul BRAT, organizatie care a negociat cu guvernul conditiile de acordare a „sprijinului”.

Astfel, DC News a avut in luna martie aproximativ 36.000.000 de afisari. Daca si in lunile urmatoare se va mentine la acest nivel, site-ul patronat de Bogdan Chirieac ar trebui sa incaseze de la Guvernul PNL suma de 180.000 de lei pe luna. Ordonanta afirma insa ca nu se acorda pentru un site mai mult de 150.000 de lei (nu este insa clar daca este vorba de o suma lunara sau totala), prin urmare este foarte probabil ca firma lui Chirieac sa incaseze 30.000 de euro.

Trafic similar au si stiripesurse.ro (98.282.588 afisari in martie) si evz.ro (53.013.712 afisari in martie). Prin urmare, si aceste site-uri vor fi finantate cu 30.000 de euro de catre Guvern.

Aceste sume s-ar putea chiar dubla sau tripla, avand in vedere ca Bogdan Chirieac, Iosif Buble si Dan Andronic mai detin si multe alte site-uri.

Iata conditiile prevazute in proiectul de ordonanta pentru presa:

Guvernul Orban a adoptat, joi, o ordonanta de urgenta prin care vor fi alocati 40 de milioane de euro pentru „sprijinirea” presei sub forma de contracte pentru o campanie de informare privind coronavirusul.

„Ca urmare a necesitatii desfasurarii unei campanii ample de informare cu privire la regulile care vor trebui urmate dupa finalizarea starii de urgenta, Guvernul a decis derularea unei campanii de informare. Aceasta campanie reprezinta si un sprijin pentru industria mass-media si jurnalistii din Romania, care in aceasta perioada au veniturile din publicitate afectate in mod semnificativ si, in absenta unei astfel de campanii functionarea lor ar fi afectata, cu consecinte extrem de grave in ceea ce priveste functia lor de informare corecta a cetatenilor.

Proiectul a rezultat ca urmare a consultarilor cu structurile asociative din industria mass media, din publicitate, atat din presa scrisa, cat si din televiziune si radio. La propunerea acestor structuri a fost instituit un mecanism cu criterii clare, obiective, transparente, de alocare a fondurilor pentru derularea acestei campanii. Vorbim de un buget alocat de maxim 200 de milioane de lei pentru derularea campaniei pe o perioada de patru luni. Mai mult de jumatate din acest buget este alocat pentru zona de presa tiparita, online, locala sau regionala.

Astfel, 47% din buget este alocat pentru desfasurarea campaniei la nivelul televiziunilor nationale, iar 53% este pentru celelalte medii de comunicare.

Campania se va desfasura printr-o aplicatie informativa, dezvoltata de Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei si gestionata de Secretariatul General al Guvernului, o platforma web in care toti participantii care indeplinesc conditiile de eligibilitate se pot inscrie pentru a participa la aceasta campanie, iar in urma inscrierii in aceasta platforma va fi publicat raportul cu sumele alocate pentru fiecare furnizor media si conditiile contractuale pentru participare la aceasta campanie. In limita bugetului alocat, in functie de evolutia necesitatilor de informare publica, aceasta campanie poate fi prelungita, in limita bugetului alocat”, a anuntat seful Cancelariei premierului, Ionel Danca.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: