„Va rog sa calcati pe mine”: Un steag controversat a fost asezat pe podeaua unei galerii de arta din Noua Zeelanda. A rezistat 19 zile

life

Un steag al Noii Zeelande, imprimat cu cuvintele „Va rog sa calcati pe mine”, si asezat pe podeaua unei galerii de arta, a fost din nou retras in urma protestelor publice, la 30 de ani dupa ce protestele au fortat indepartarea aceleiasi opere de arta, potrivit AP.

Galeria de Arta Suter din orasul Nelson a anuntat ca a retras lucrarea artistei maori Diane Prince din cauza tensiunilor tot mai mari si a temerilor legate de siguranta. Episodul a reflectat un eveniment similar petrecut pe fondul reactiilor negative ale publicului si al plangerilor adresate fortelor de ordine, la o galerie din Auckland, in 1995.

De data aceasta, steagul trebuia sa ramana expus timp de cinci luni. Insa a rezistat doar 19 zile, reaprinzand dezbateri in Noua Zeelanda pe tema expresiei artistice, a simbolurilor nationale si a istoriei coloniale a tarii.

Politia a declarat vineri pentru Associated Press ca ofiterii investigheaza „mai multe” plangeri cu privire la expozitie.

Lucrarea, intitulata „Atentie la viitor”, este un steag al Noii Zeelande din panza expus pe podea, cu cuvintele „Va rog, calcati pe mine” imprimate pe el. Lucrarea a facut parte din expozitia „Diane Prince: Artist activist”, si a fost menita sa provoace reflectii asupra experientei maori de la colonizarea Noii Zeelande de catre Marea Britanie in secolul al XIX-lea. Prince a creat lucrarea in 1995 ca raspuns la o politica guvernamentala care limita compensatiile acordate triburilor maori pentru furtul de terenuri istorice.

„Nu am niciun sentiment fata de steagul Noii Zeelande”, a declarat Prince pentru Radio Noua Zeelanda in 2024. „Nu sunt neozeelandeza. Sunt maori.”

Prince nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii vineri.

Procesul de asumare a trecutului colonial al Noii Zeelande s-a intensificat in ultimele decenii. Insa a existat putin interes din partea guvernelor de a intrerupe legaturile constitutionale ramase ale tarii cu Marea Britanie sau de a schimba steagul cu un design care sa nu includa „Union Jack”.

Noua Zeelanda se numara printre tarile in care profanarea steagului national este considerata tabu si interzisa prin lege. Deteriorarea unui steag in public cu intentia de a-l dezonora se pedepseste cu o amenda de pana la 5.000 de dolari neozeelandezi (2.984 USD), dar urmaririle penale sunt extrem de rare.

Ca si in Statele Unite si in alte parti, steagul tarii este sinonim pentru unii cu serviciul militar. Dar pentru altii, in special pentru unii maori, este o amintire a deposedarii de terenuri si a pierderii culturii si identitatii.

Protestele impotriva operei de arta din orasul Nelson, cu o populatie de 55.000 de locuitori, au inclus videoclipuri postate pe retelele de socializare de o localnica, Ruth Tipu, al carei bunic a servit in Batalionul Maori al armatei in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Intr-un videoclip, ea este vazuta ridicand steagul de pe podea si asezandu-l peste o alta opera de arta, o actiune pe care Tipu a spus ca o repeta zilnic.

Un grup de veterani a denuntat, de asemenea, lucrarea ca fiind „rusinoasa” si „ofensatoare”.

Dar altii au salutat-o. Viceprimarul orasului Nelson, Rohan O’Neill-Stevens, a postat pe retelele de socializare „in apararea ferma a expresiei artistice si a dreptului nostru, cu totii, de a fi provocati si confruntati de arta”.

Se astepta ca lucrarea sa provoace controverse, iar in zilele de deschidere ale expozitiei, Galeria Suter si-a aparat exponatul. Insa, intr-o declaratie de pe pagina sa de Facebook de joi seara, scrie ca o „escaladare brusca a tonului si naturii discursului, care depaseste cu mult limitele unei dezbateri respectuoase”, a determinat indepartarea steagului. „Acest lucru nu ar trebui interpretat ca o judecata asupra operei de arta sau a intentiei artistului”, se arata in declaratie.

Galeria nu a detaliat incidente specifice care au generat ingrijorare, iar un purtator de cuvant al galeriei nu a raspuns vineri unei solicitari de interviu.

Politia din Noua Zeelanda a declarat vineri intr-un comunicat ca, desi ofiterii investigau plangerile, nu au avut loc incidente.

Atunci cand a reluat lucrarea in 2024, Prince a spus ca amenintarile cu urmarirea penala din partea fortelor de ordine au determinat indepartarea acesteia din galeria din Auckland in 1995.

Galeria din Nelson nu a sugerat in declaratia sa ca decizia a fost influentata de implicarea politiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: