„Va rog sa respectati legea”. Cristina Tarcea, indemn direct in fata lui Florin Iordache dupa sedinta CCR

news

Presedintele ICCJ, Cristina Tarcea, i-a spus drept in fata lui Florin Iordache sa respecte legea. Cei doi s-au intalnit dupa ce fiecare si-a sustinut punctul de vedere in fata judecatorilor CCR in privinta completurilor de trei judecatori de la ICCJ.

„Va rog sa respectati legea”, i-a spus Tarcea lui Iordache pe holul CCR.

In pana de inspiratie, Iordache a avut acceasi replica: „Va rog sa respectati legea”

„Am avut o sarja amicala cu fostul coleg Iordache. (…) Il intrebam daca un membru al familiei dansului, cand era membru al Sectiei penale, era specializat sau nu era specializat in fapte de coruptie, dar era o sarja amicala, fara nicio legatura cu declaratia oficiala”, le-a spus apoi Tarcea jurnalistilor.

Sefa ICCJ a mai spus ca, in contextul schimbarilor legislative, „speculatii pot aparea chiar si dupa 16 ani”.

Cristina Tarcea a mentionat ca intotdeauna a existat presiune asupra ICCJ, dar parca in ultimul an si jumatate sunt mai mari. „Aseara am inchis televizorul pentru ca pe toate posturile se vorbea despre justitie, despre completuri. Este si aceasta o forma de presiune”, a mai spus sefa ICCJ.

Sefa ICCJ Cristina Tarcea a declarat miercuri, referindu-se la sesizarea lui vicepresedintelui Camerei Deputatilor Florin Iordache privind lipsa completurilor specializate in fapte de coruptie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca a trimis o statistica la CCR care a aratat ca in perioada 2003 – 2018 au fost solutionate 170 de cauze privind coruptia.

„Tocmai am trimis o statistica ieri la Curtea Constitutionala care a aratat ca in perioada 2003 – 2018 au fost solutionate 170 de cauze care intra sub incidenta legii 78/2000 (n.r. – pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie)” a spus Tarcea.

Intrebata daca exista vreo explicatie pentru faptul ca din 2004, de la adoptarea legii 78 si pana in acest an nimeni nu a invocat nelegalitatea completurilor, Tarcea a spus ca explicatia ar fi faptul ca aceste completuri sunt legale.

„Sigur ca exista o explicatie: completele au fost alcatuite potrivit legii” a spus presedintele ICCJ.

Cristina Tarcea a mai spus ca isi mentine opinia conform careia Florin Iordache nu avea caderea de a sesiza acest conflict.

„Este exceptia inadmisibilitatii pe care am invocat-o in primul punct al apararilor noastre si nu este o parere, este o statuare recenta a Curtii Constitutionale prin decizia 338 pronuntata in anul 2018 si publicata anul trecut pe 18 decembrie 2018 in care s-a afirmat ca prerogativele constitutionale nu pot fi delegate” a mai spus Cristina Tarcea.

Intrebata daca in opinia sa este o coincidenta faptul ca aceleasi argumente aduse in fata CCR au fost invocate de avocatii lui Liviu Dragnea, Cristina Tarcea a afirmat ca nu poate face speculatii.

„Nu pot specula, dar este cert c pe rolul Inaltei Curti se afla dosare in acera fost invocata aceasta exceptie aproape in termeni identici” a spus Tarcea.

Sesizarea privind lipsa completurilor de trei judecatori specializate in fapte de coruptie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, depusa de Florin Iordache in perioada in care a fost delegat la conducerea Camerei Deputatilor in locul lui Liviu Dragnea, se afla, miercuri, pe ordinea de zi a Curtii Constitutionale a Romaniei. PNL contesta legalitatea sesizarii si a cerut judecatorilor constitutionali sa amane discutarea cauzei.

Cererea lui Iordache vizeaza lipsa completurilor de trei judecatori specializate in fapte de coruptie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: