externe

Vaccin anti-coronavirus anuntat de o mare companie farmaceutica. Tehnologie bazata pe plante. Vaccinul va fi testat pe oameni in curand

Medicago, o companie biofarmaceutica cu sediul central in Quebec City, detinuta in proportie de 40% de Philip Morris, a produs cu succes o Particula de Tip Virus (Virus-Like Particle – VLP) a noului coronavirus, la numai 20 de zile dupa ce a obtinut gena SARS-CoV-2, virusul care provoaca boala COVID-19, potrivit unui comunicat al acesteia.

Medicago este o companie biofarmaceutica cu peste 450 de angajati in Canada si Statele Unite. Philip Morris, care a investit pentru prima oara in aceasta companie in urma cu un deceniu, cand cauta modalitati de diversificare a activitatilor in afara pietei de tigari. Gigantul din industria tutunului a investit peste 15 milioane de dolari in compania de biotehnologie, crescandu-si in cele din urma participatia la 40%. Misiunea Medicago este de a imbunatati starea de sanatate la nivel mondial prin intermediul unor tehnologii bazate pe plante pentru reactia rapida la provocarile de sanatate care apar la nivel mondial. Medicago se defineste ca o companie dedicata terapiilor avansate impotriva bolilor care reprezinta un risc pentru viata la nivel global.

Producerea VLP este primul pas in dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19, care va fi supus unui test pre-clinic pentru siguranta si eficacitate. Dupa finalizatea testului, Medicago se astepta sa discute cu agentiile competente din domeniul sanatatii pentru initierea in vara anului 2020 (iulie/august) a testelor clinice pe oameni, anunta news.ro.

Medicago se foloseste totodata de platforma sa de tehnologie pentru dezvoltarea de anticorpi impotriva SARS-CoV-2, in colaborare cu Centrul pentru Cercetari in Domeniul Bolilor Infectioase al Laval University, condus de dr. Gary Kobinger, care a contribuit la dezvoltarea unui vaccin si a unui tratament pentru Ebola. Acesti anticorpi pentru SARS-CoV-2 ar putea sa fie utilizati pentru tratarea persoanelor infectate cu virus. Aceste cercetari sunt finantate, partial, de Institutul Canadian pentru Cercetari in Domeniul Sanatatii (Canadian Institutes for Health Research – CIHR).

Medicago este lider in domeniul tehnologiei bazata pe plante si si-a demonstrat in trecut capacitatea de a raspunde prima la o pandemie de gripa. In 2009, compania a produs un vaccin candidat, la nivel de cercetare, impotriva H1N1 in numai 19 zile.

In 2012, Medicago a produs 10 milioane de doze de vaccin monovalent pentru gripa in doar o luna, pentru Agentia pentru Proiecte de Cercetare Avansata in Domeniul Apararii (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA), parte a Departamentului pentru Aparare al Statelor Unite.

In 2015, Medicago a mai demonstrat ca poate produce rapid un cocktail de anticorpi monoclonali pentru Autoritatea pentru Cercetare si Dezvoltare Biomedicala Avansata (Biomedical Advanced Research and Development Authority – BARDA), parte a Departamentului pentru Sanatate si Servicii Umane al Statelor Unite.

“Ritmul progresului initial pentru COVID-19 poate fi atribuit capabilitatii platformei noastre bazata pe plante, care este capabila sa produca solutii de vaccinuri si anticorpi pentru a contracare acest risc global pentru sanatatea publica. Capacitatea de a produce un vaccin candidat in decurs de 20 de zile dupa obtinerea genei este un factor de diferentiere major pentru tehnologia noastra dovedita. Aceasta tehnologie ne permite sa efectuam o extrapolare cu o viteza fara precedent pentru a putea sa combatem COVID-19”, a afirmat dr. Bruce Clark, CEO al Medicago.

Dr. Gary Kobinger, profesor in cadrul Departamentului de Microbiologie si Boli Infectioase si director al Centrului pentru Cercetari in Domeniul Bolilor Infectioase la Laval University a spus: ”Eforturile de colaborare ale echipei de cercetare a Laval University si Medicago au avut un mare succes in dezvoltarea de anticorpi unici impotriva unor infectii de tipul RSV si HMPV si experienta ne da incredere im identificarea cu succes a unor anticorpi terapeutici impotriva SARS-CoV-2”.

Primul produs la Medicago, un vaccin VLP tetravalent recombinat sezonier pentru imunizarea activa impotriva gripei, este evaluat in prezent de Health Canada, in urma finalizarii unui program clinic de siguranta si de eficacitate care a implicat 25.000 de pacienti.

Compania Medicago foloseste o tehnologie brevetata bazata pe plante pentru dezvoltarea unor terapii bazate pe proteine. Spre deosebire de vaccinurile traditionale, Medicago nu foloseste produse animaliere sau virusuri vii pentru a-si crea produsele. In schimb, utilizeaza Particule de Tip Virus (VLP-uri) care imita forma si dimensiunile unui virus, care permit corpului sa ii recunoasca si sa creeze un raspuns imunitar printr-o modalitate non-infectioasa.

Datele testelor clienice sugereaza ca VLP-urile au un mecanism multi-modal de actiune, care este diferit de vaccinurile neactivate, activand ambele ramuri ale sistemului imunitar – raspunsuri cu anticorpi si mediate de celule.

Tehnologia brevetata de Medicago este rapida, versatila si scalabila. De indata ce secventa genetica a unui virus devine disponibila, Medicago poate dezvolta un vaccin candidat de nivel clinic in numai cateva saptamani. Tehnologia sa recombinanta permite producerea unui vaccin care coreleaza in mod precis tulpinile circulante, asa cum este cazul gripei sezoniere. Tehnologia este scalabila cu usurinta, permitand companiei sa mareasca volumul productiei prin cresterea numarului de plante utilizate.

Primul produs al Medicago, un vaccin Particula de Tip Virus tetravalent recombinant (QVLP) pentru gripa sezoniera, este evaluat in prezent de Health Canada. Vaccinurile candidate pentru gripa pandemica, rotavirus si norovirus sunt testate in teste preclinice si teste clinice de Faza a II-a.

Medicago mai dezvolta anticorpi impotriva hMPV, RSV si a Opioidelor.

Medicago are sediul central in Quebec City, Canada, si intentioneaza sa produca vaccinuri si anticorpi pentru COVID-19 la fabrica pilot din Quebec, pentru a raspunde cererii imediate. Compania mai are o unitate de productie in Durham, Carolina de Nord, care este dedicata in prezent productiei de vaccinuri si anticorpi pentru testele sale clinice si ar urma sa sustina lansarea unui vaccin pentru gripa VLP tetravalent, dupa aprobarea acestuia.

O noua fabrica de ultima generatie este in constructie in Quebec City, care va deveni operationala in 2023 si va avea capacitatea de a livra pana la 50 de milioane de doze de vaccin pentru gripa tetravalent recombinant pe an.

Politico.com relata recent ca una dintre cele mai criticate industrii din America, cea a tutunului, se alatura cursei pentru stoparea pandemiei de coronavirus, enumerand Medicago, alaturi de Kentucky BioProcessing , susbsidiara a Reynolds, detinuta de British American Tobacco.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

9 ore ago

Primarul Vlad Oprea, declaratii halucinante: „Locuim trei familii in casa de 1.000 mp: eu, mama si o verisoara”. Nu mai stie cate locuinte are pe numele lui

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a facut declaratii halucinante, luni seara, la Realitatea Plus, incercand…

6 ore ago

Un sofer roman de tir a murit in Belgia dupa ce un capac de canal aruncat de pe un pod a intrat prin parbriz. Cinci belgieni au fost retinuti

Cinci belgieni, dintre care doi minori, au fost arestati si urmeaza sa ajunga in fata…

6 ore ago

Japonia isi protejeaza frumusetile naturii. Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

6 ore ago

Memoriile Angelei Merkel vor fi publicate in noiembrie. Ea este acuzata acum de „greseli fatale” in relatia cu Rusia

Angela Merkel isi va lansa, pe 26 noiembrie, mult asteptatul volum de memorii cu titlul…

7 ore ago