externe

Vaccinarea cu AstraZeneca a fost suspendata in regiunea Piemont. Un profesor a decedat sambata

Regiunea Piemont, din nordul Italiei, a decis duminica suspendarea provizorie a administrarii vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, dupa decesul unui profesor vaccinat cu o zi in urma, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Decizia, ce urmeaza altora similare luate in unele tari europene, este o masura preventiva in asteptarea rezultatelor analizelor privind lotul de vaccinuri respectiv si a unei eventuale legaturi cu decesul semnalat. ”Este un act de extrema prudenta, in timp ce verificam daca exista o legatura. Pana in prezent nu am avut probleme majore legate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19”, a declarat seful serviciului regional de sanatate din Piemont, Luigi Genesio Icardi, fara alte detalii privind decesul profesorului.

Italia a oprit joi administrarea dozelor dintr-un lot de vaccinuri anti-COVID-19 produse de AstraZeneca, in urma temerilor privind posibile formari de cheaguri de sange, dupa decesul a doi barbati din Sicilia care au fost vaccinati recent cu acest ser. Agentia italiana pentru medicamente (AIFA) a declarat ca oprirea vaccinarii cu seruri din acel lot este o masura de precautie si ca nu a fost stabilita vreo legatura intre vaccin si eventualele ”efecte adverse serioase”.

Austria suspendase anterior si ea administrarea vaccinurilor dintr-un lot diferit produs de AstraZeneca, dupa decesul unei persoane diagnosticate cu tromboza multipla (formarea de cheaguri de sange).

Intre timp, in urma unor temeri similare privind posibile formari de cheaguri de sange, mai multe tari europene au decis suspendarea administrarii vaccinului AstraZeneca, respectiv Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgaria si Irlanda.

Dar Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a recomandat joi ”continuarea administrarii” vaccinului AstraZeneca, subliniind ca la ora actuala nimic nu demonstreaza riscul unei coagulari sanguine mai puternice (tromboze) in cazul persoanelor vaccinate cu acest ser, conform constatarilor institutiei europene numarul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nefiind superior celui observat pe ansamblul populatiei, punct de vedere impartasit vineri si de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Georgia sugereaza ca ar putea anula legea „agentilor straini” in schimbul unui pachet de sprijin economic si de securitate de la Washington

Legea „agentilor straini” care a scos sute de mii de oameni pe strazile din Tbilisi,…

7 ore ago

Micile state insulare saluta decizia Tribunalului International pentru Dreptul Marii: Gazele cu efect de sera constituie poluare marina

Tribunalul International pentru Dreptul Marii a decis, marti, ca gazele cu efect de sera constituie…

7 ore ago

Spania isi recheama permanent ambasadorul din Argentina. Presedintele sud-american Milei reactioneaza: „Tampeniile unui socialist arogant”

Spania a anuntat ca isi retrage definitiv ambasadorul din Argentina ca urmare a disputei diplomatice…

7 ore ago

Israelul da inapoi in privinta confiscarii echipamentul de transmisiune live ale Associated Press

Autoritatile israeliene au confiscat marti o camera si echipamentul de transmisiune video ale Associated Press,…

7 ore ago

Site-ul presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat numele constitutional al tarii, revenind la abrevierea MK sau simplu, Macedonia

Site-ul oficial al presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat referintele la numele constitutional al tarii…

7 ore ago