Vaccinul anti-COVID finantat de Bill Gates este gata, au inceput deja testele: „Fiecare participant primeste doua doze la distanta de patru saptamani intre ele”

news

Vaccinul impotriva coronavirusului ar putea sosi din Statele Unite. Conform celor raportate de agentia de stiri Adnkronos, vaccinul impotriva Covid-19 dezvoltat de compania americana de biotehnologie Inovio, a intrat deja in faza de experimentare pe om, gratie aprobarii date de Food and Drug Administration (FDA), informeaza Il Giornale, citat de Rador.

Testele au fost finantate in mare parte de fundatia filantropica a fondatorului Microsoft, Bill Gates. Vaccinul (al carui nume provizoriu este Ino-4800) a inceput sa fie testat luni pe 40 de voluntari, care au primit prima doza, urmata de o a doua care va fi administrata peste 4 saptamani, asa cum a confirmat compania intr-un comunicat.

„Acesta este un pas important inainte in lupta globala impotriva Covid-19 – a spus Joseph Kim, presedinte si CEO al Inovio – in lipsa unui vaccin sigur si eficient, este foarte probabil ca aceasta pandemie sa continue sa ameninte vietile oamenilor si mijloacele de trai. Echipa noastra de cercetatori, parteneri si finantatori s-a mobilizat deja de cand secventa genetica a virusului a devenit disponibila, la inceputul lunii ianuarie si continua sa lucreze 24/24 pentru a asigura avansarea rapida a vaccinului Ino-4800 prin intermediul acestui studiu de faza 1“, a precizat el.

„Producerea unui vaccin Covid-19 in urmatoarele 12-18 luni – continua Richard Hatchett, CEO al Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (Cepi) – nu este doar o provocare stiintifica, ci una care va necesita noi niveluri de colaborare si investitii la nivel de industrie si de guvern. Mai avem cale lunga de parcurs, insa astazi am ajuns la o etapa importanta a acestei calatorii. Faza I a studiului ino-4800 faza 1 este efectuata pe 40 de voluntari adulti sanatosi din Philadelphia, Pennsylvania (la Scoala de Medicina a Universitatii Perelman din Pennsylvania) si Kansas City (Centrul pentru Cercetari Farmaceutice), unde a inceput deja screeningul potentialilor participanti. Stocurile de produse au sosit saptamana trecuta. Fiecare participant primeste doua doze de Ino-4800 la distanta de patru saptamani intre ele, iar raspunsurile imune initiale si datele privind siguranta studiului sunt asteptate spre sfarsitul verii. Datele preclinice au aratat rezultate promitatoare ale raspunsului imunitar pe mai multe modele animale. In paralel cu studiul clinic din faza 1, vor fi efectuate studii preclinice suplimentare”.

Intervievat de Fox News, Bill Gates a explicat ca pandemia coronavirusului reprezinta un „scenariu de cosmar”, insa masurile pentru distantarea sociala si limitarea raspandirii vor aduce rezultate concrete pana la sfarsitul lunii aprilie.

”Daca am fi continuat sa lucram, sa calatorim ca inainte, acea curba nu s-ar fi aplecat niciodata si majoritatea oamenilor ar fi infectati”, a spus Gates duminica, postului Fox News.

”A trebuit sa folosim carantina, care este un lucru vechi din vremea ciumei, ca instrument principal”, a adaugat el. „Din fericire, daca il folosim suficient de bine, pana la sfarsitul acestei luni ar trebui sa incepem sa vedem primele rezultate” – a adaugat Gates, specificand ca „lucrurile nu vor reveni la normal pana nu vom avea un vaccin care va ajunge in toata lumea” si subliniind ca, intre timp, asa cum s-a intamplat in China, „vor exista deschideri partiale” ale activiatilor.

Potrivit faimosului virolog american Anthony Fauci, seful grupului de lucru infiintat de presedintele Donald Trump, fara un vaccin, coronavirusul poate deveni, foarte probabil, sezonier, la fel ca gripa.

„Cu exceptia cazului in care poate fi eradicat la nivel global, exista sanse mari ca acesta sa aiba un caracter sezonier”, ar fi spus Fauci intr-un interviu acordat pentru CBS. „Trebuie sa ne asteptam la o revenire in sezonul urmator, deoarece este putin probabil ca vom reusi sa-l eliminam de pe fata planetei”.

Pasii inainte facuti in directia vaccinului ne permit sa speram ca, poate intr-un viitor destul de apropiat, coronavirusul va fi totusi invins.

Mai mult despre: ,

Comentarii: