Val de pneumonie in Europa. Expertii in sanatate avertizeaza ca sistemele sanitare ar trebui sa fie pregatite

news

Pneumonia pornita din China l-a determinat pe Dr Joseph Ambani, un expert in boli infectioase, (practician in Londra si profesor la Universitatea Maasai Mara, Kenya) sa lanseze un nou avertisment despre aparitia unui focar in Europa. Exista acum ingrijorarea ca focarul s-a declansat, tari precum Suedia, Olanda, Elvetia si Danemarca confruntandu-se deja cu un val deosebit de cazuri de pneumonie in randul copiilor.

Epidemiologii isi manifesta ingrijorarea ca o noua pandemie ar putea fi la orizont, la putin timp dupa COVID-19. Astfel, un expert in sanatate, Dr Joseph Ambani a declarat, pentru Daily Express, ca Europa ar trebui sa se pregateasca si sa-si intensifice masurile preventive, deoarece sistemele de ingrijire a sanatatii par sa trateze cu prea mare usurinta datele despre pneumonia declansata din  China.

Dr Joseph Ambani, expert in boli infectioase, a spus ca in prezent nu se stie suficient despre boala respiratorie „ingrijoratoare”, dar sistemele de sanatate din Europa trebuie sa se pregateasca pentru ce e mai rau. El a declarat pentru Daily Express: „Intelegerea daca este o tulpina noua sau o mutatie a unui virus existent este esentiala. Aceste cunostinte ne modeleaza predictiile despre raspandirea si virulenta sa.” „Daca este un virus nou, ne aventuram in necunoscut, cu potential atat pentru o virulenta mai mare, cat si cu o lipsa de imunitate in populatie”.

In prezent, China spune ca boala respiratorie provine de la infectia bacteriana, RSV, plus gripa si virusurile racelii comune, dar exista o ingrijorare tot mai mare ca chinezii ii minimizeaza severitatea.

Severitatea infectiei s-ar putea dovedi deosebit de periculoasa pentru Europa mai ales din cauza imbatranirii populatiei. Simptomele pneumoniei sunt mult mai grave la persoanele in varsta, care s-ar putea confrunta cu „provocari semnificative”, potrivit doctorului Ambani.

Cel mai probabil, mycoplasma pneumonia este cauza celor mai multe cazuri

De asemenea, pentru Mail Online, profesorul Ian Jones, virolog la Universitatea din Reading, a declarat ca sistemul de sanatate publica ar trebui sa fie „constient de risc”. Infectia bacteriana provoaca de obicei o boala asemanatoare gripei, uneori numita „pneumonie de mers” din cauza ducerii ei „pe picioare”, copiii fiind deosebit de vulnerabili dar ea „ar trebui sa fie asteptata” in Marea Britanie.

La randul sau, dr. Francois Balloux de la University College London a spus ca valul actual de boli din China este din cauza unor boli respiratorii precum gripa, RSV, sau o infectie bacteriana. El a spus ca China se confrunta cu un val semnificativ de infectii la copii, deoarece aceasta a fost prima iarna de cand au fost ridicate restrictiile de izolare, ceea ce probabil a redus imunitatea copiilor la infectiile comune. „Daca nu apar noi dovezi, nu exista niciun motiv sa suspectam aparitia unui nou agent patogen”, a spus dl Balloux.

Si SUA au raportat o crestere puternica a cazurilor de virus respirator la copii, dar medicii spun ca niciun focar nu este cauzat de un agent patogen nou si nu toate cazurile de pneumonie sunt cauzate de aceeasi infectie. Expertii americani sustin ca este vorba de un amestec de mai multe infectii bacteriene si virale de sezon ce lovesc simultan, punand presiune asupra spitalelor. Varsta medie a pacientilor este de opt ani, desi unii au doar trei ani, cu simptome ce prezinta febra, tuse puternica si oboseala.

Dr. Amesh Adalja, expert in boli infectioase de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, a declarat pentru DailyMail.com ca focarele de pneumonie care apar in intreaga lume s-ar putea datora naturii „ciclice” a micoplasmei (mycoplasma pneumonia). „Micoplasma trece prin cicluri epidemice la fiecare cativa ani si asta poate fi ceea ce se intampla la nivel global in acest moment”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: