politica

Valcov spune ca „nu a fost neglijent” si nu se teme de ancheta penala. Va posta pe Facebook si alte dosare „gasite pe prag”

Darius Valcov, consilier pe probleme economice al premierului Viorica Dancila, a afimat vineri, dupa aparitia unor informatii referitoare la deschiderea unui dosar penal pentru neglijenta in pastrarea informatiilor secrete de stat in cazul protocolului dintre SRI si Parchetul General pe care l-a publicat pe Facebook, ca nu a fost neglijent si documentul respectiv „nu a fost alterat”.

„Eu am fost foarte atent, nu am fost neglijent si documentul nu a fost alterat”, a declarat Valcov la B1 TV, potrivit Agerpres.

El a mai sustinut ca 90% din presa romaneasca stia de existenta acelui document, despre care a spus ca o persoana, a carei identitate nu a precizat-o, i l-a lasat „pe prag”.

„Aceeasi persoana, astazi de dimineata, mi-a lasat pe prag dosarul (…) de la Romsilva. (…) Mai stiu de existenta altora (altor protocoale – n.r.) si tot asa, pe Facebook le veti regasi”, a mai spus Darius Valcov.

Parchetul General s-a autosesizat si a deschis un dosar pentru neglijenta in pastrarea informatiilor secrete de stat, infractiune prevazuta de articolul 305 din Codul penal, dupa aparitia in spatiul public a protocolului SRI – PICCJ semnat in 2016, au declarat vineri, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Art. 305 din Codul penal prevede: „Neglijenta in pastrarea informatiilor. (1) Neglijenta care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce contine informatii secrete de stat, precum si neglijenta care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informatii se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda. (2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza faptele prevazute in art. 303 alin. (1) si art. 304, daca au fost savarsite din culpa”.

Joi seara, Darius Valcov, consilier al premierului Viorica Dancila, a postat pe pagina sa de Facebook un protocol de colaborare intre SRI si PICCJ, referitor la „cooperarea pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin”, incheiat in decembrie 2016.

In cursul zilei de vineri, Parchetul General a precizat, printr-un comunicat de presa, ca, la data de 8 decembrie 2016, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a incheiat doua protocoale cu Serviciul Roman de Informatii: un protocol privind cooperarea pentru stabilirea conditiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor (nesecret) si un protocol privind organizarea cooperarii intre Serviciul Roman de Informatii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii (clasificat secret de stat, nivel Secret).

Cu privire la cel de-al doilea protocol, Parchetul General arata ca, la 22 martie 2018, a initiat demersurile pentru declasificare si a solicitat SRI acordul in acest sens.

„Nu au fost comunicate informatii publice cu privire la acest protocol si nici nu a fost publicat, intrucat nu a fost finalizata procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20.03.2018 Consiliului Superior al Magistraturii si ministrului Justitiei, care au fost informati si cu privire la initierea de catre procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului”, precizeaza Parchetul General.

„Obiectul protocolului se refera la cooperarea privind infractiunile contra securitatii nationale, a infractiunilor de terorism si a infractiunilor savarsite de cadre militare ale Serviciului Roman de Informatii, sesizarea parchetului cu privire la infractiunile constatate de SRI si comunicarea de informatii in conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea SRI si ale Codului de procedura penala. Protocolul si-a incetat efectele la 13.03.2017, prin acordul institutiilor semnatare. La aceeasi data, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Serviciului Roman de Informatii sa comunice daca mentine caracterul clasificat al documentului”, mai informeaza Parchetul General.

Urmareste-ne si pe:
Speranta Erhan

Share
Published by
Speranta Erhan

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

5 ore ago

706 de persoane cu numele Kyle s-au reunit in Texas. Nu a fost suficient pentru un record mondial

O incercare a orasului Kyle, Texas, de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare…

5 ore ago

SUA spun ca Iranul a cerut ajutor dupa accidentul de elicopter in care a murit presedintele tarii, Ebrahim Raisi. Alegeri pe 28 iunie

Autoritatile iraniene au convenit sa organizeze alegerile prezidentiale pe 28 iunie, dupa moartea presedintelui Ebrahim…

5 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

5 ore ago

Monetaria Regala a Marii Britanii lanseaza o moneda care aniverseaza 80 de ani de la debarcarea din Normandia

Monetaria Regala a Marii Britanii a lansat o moneda care marcheaza cea de-a 80-a aniversare…

5 ore ago

Incendiu intr-o cladire dezafectata de pe Soseaua Stefan cel Mare. Au ars gunoaie menajere

Un incendiu a izbucnit, luni seara, intr-o cladire dezafectata de pe Soseaua Stefan cel Mare,…

5 ore ago