Valeriu Stoica anunta o „coabitare PNL-PSD”: „Principalul responsabil este presedintele Romaniei. PSD va castiga alegerile din 2024 fluierand”

politica

Valeriu Stoica, fost presedinte al PNL, se asteapta la o noua coabitare intre PNL si PSD, sustinand ca presedintele Iohannis este vinovat de aecasta situatie. „Se intrezareste, din pacate, din ce in ce mai mult, o coabitare, de o natura sau alta, intre PNL si PSD, ceea ce ar insemna pierderea unei sanse uriase pentru Romania”, subliniaza Stoica.

Intr-un interviu pentru Revista 22, Stoica afirma ca daca, se va ajunge la o noua alianta intre PNL si PSD, „principalul responsabil este presedintele Romaniei”.

„Se intrezareste, din pacate, din ce in ce mai mult, o coabitare, de o natura sau alta, intre PNL si PSD, ceea ce ar insemna pierderea unei sanse uriase pentru Romania. Iar daca se intampla asa, principalul responsabil este presedintele Romaniei.

(Prsedintele) Are de ales intre doua lucruri: sa recunoasca greselile facute pana acum, sa renunte la Florin Citu, sa-i ceara demisia si sa creeze premisa pentru refacerea coalitiei sau sa il sustina in continuare pe Florin Citu si sa agraveze criza politica. Incrancenandu-se in sustinerea lui Florin Citu, practic va conduce catre a doua varianta.

Vor fi doua preturi de platit. Primul, PNL va ajunge la cea mai mare criza din ultimii 20 de ani. Al doilea pret, programele pentru Romania vor fi cenzurate de PSD si vom vedea din nou care vor fi prioritatile PSD in aceste programe si nimic nu se va face fara acordul PSD. Pana la urma, PSD va iesi castigator la alegerile urmatoare, cum a iesit dupa guvernarea Ciolos, pentru ca aici nu e vorba doar de precedentul Tariceanu, ci si de precedentul Ciolos. Atunci, PSD a declarat ca sustine guvernul de tehnocrati. Dar l-a sutinut in asa fel incat, dupa un an de guvernare Ciolos, PSD a castigat cu cel mai mare scor din istoria postdecembrista, cu exceptia scorului obtinut de FSN in`90.

Ne vom indrepta catre acest scenariu, pentru ca nu cred ca Florin Citu isi va da demisia si nu cred ca va renunta la pozitia de candidat la presedintia PNL. Chiar daca ar vrea el sa faca asta, nu il lasa echipa din jurul lui si nu stiu daca il lasa presedintele.

PSD a castigat deja si va mai castiga. PSD castiga puncte cu fiecare zi care trece. PSD este in momentul de fata factorul de arbitrare a crizei politice, daca nu se trezesc PNL si USR PLUS sa refaca aceasta coalitie de guvernare. Altfel, vor fi cu totii la mana PSD, iar PSD, repet, isi creeaza in felul acesta premisele pentru a castiga alegerile din 2024 fluierand”, a declarat Stoica.

El a criticat si lipsa de reforme interne din PNL, aceasta fiind una dintre cauzele actualei crize politice.

„Liberalii au fost in opozitie atata timp, ar fi trebuit sa reformeze partidul, dar nu au reusit. In primul rand, nu s-a creat un mecanism intern pentru selectia valorilor, rezultatul a fost ca a ajuns la guvernare o echipa care este foarte fragila din punct de vedere intelectual si din punctul de vedere al competentei administrative.

(…) PNL nu intelege realitatea. Din pacate, am observat ca nici presedintele, nici premierul nu inteleg realitatea. Sunt intr-o situatie in care in realitate se intampla ceva, iar discursul lor este fara nicio legatura cu aceasta realitate. Se spune si de catre PNL, si de catre alti decidenti politici ca singura solutie corecta pentru Romania este sa continue alianta PNL, USR PLUS, UDMR. In realitate, se face tot ce este posibil ca aceasta alianta sa se destrame si sa nu mai fie posibila reluarea ei. E adevarat ca stangacia politica a USR PLUS a exacerbat imaginea de cooperare cu AUR, dar este o chestiune cu totul superficiala. In realitate, cea mai grava cooperare care se intrevede este cooperarea dintre PNL si PSD”, a subliniat Stoica.

Fostul lider PNL a scos in evidenta si ce rol ar fi trebuit sa aiba Iohannis in actuala criza.

„Presedintele Romaniei nu mai are decat o singura misiune, sa aiba un al doilea mandat de succes – si are premisele unui mandat de succes. Primul mandat a fost unul de rezistenta, a fost un mandat de lupta in transee si, dincolo de ceea ce pot spune unii sau altii, eu cred ca presedintele si-a jucat bine acest rol, a fost practic singurul punct de rezistenta al democratiei constitutionale intr-o mare furtuna in care atacurile impotriva democratiei veneau din toate partile, in primul rand, din partea PSD.

Dupa ce reusesti sa realizezi o pozitie politica foarte puternica, avand institutia prezidentiala, guvernul si majoritatea parlamentara, in loc sa fructifici aceasta pozitie, o distrugi. Pentru ca daca era intelept, presedintele Iohannis trebuia sa inteleaga ca datoria lui era sa salveze aceasta coalitie de guvernare, care este singura cale ca el sa poata avea un mandat pozitiv, un al doilea mandat care sa fie de constructie. Primul mandat a fost un mandat chinuit. Acum putea sa aiba un mandat de succes si ar putea sa aiba daca se reface aceasta coalitie.

Asadar, interesul primului‑ministru, interesul echipei din jur si interesul lui Iohannis, din pacate, au trecut inaintea interesului PNL-ului, pentru ca interesul PNL-ului este sa se reabiliteze in fata alegatorilor. A avut multe erori pana acum, nu numai la guvernare, ci si in perioada in care erau in opozitie. Este motivul pentru care, intre alegerile europene si alegerile parlamentare, PNL a pierdut foarte mult din suportul electoral si mai ales s-a indepartat foarte mult de ceea ce ar fi trebuit sa obtina ca suport electoral. Acum, prin ceea ce face PNL, daca se va ajunge si la coabitarea vizibila sau oculta cu PSD, suportul lui electoral va fi mult redus, daca nu chiar distrus”, a mai aratat Stoica.

 

Mai mult despre: ,

Comentarii: