Vanati unul cate unul. Alti doi procurori implicati in lupta pentru statul de drept sunt cercetati disciplinar de Inspectia Judiciara

news

Inspectia Judiciara (IJ) a anuntat, luni, ca a exercitat actiunea disciplinara fata de Claudiu Sandu si Bogdan Codreanu, procurori la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov, pentru mai multe abateri disciplinare. Acestia au criticat deseori modificarile operate de PSD la legile justitiei.

In cazul procurorului Codreanu Bogdan, inspectorii judiciari au retinut ca, luand la cunostinta de existenta unei plangeri penale adresate Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie, ce viza modul de efectuare a urmaririi penale intr-un dosar pe care il instrumenta, nu ar fi inteles sa formuleze o declaratie de abtinere, efectuand in schimb numeroase demersuri catre SIIJ, sub pretextul solutionarii dosarului mai sus mentionat, in scopul aflarii continutului acesteia.

Cu privire la prim-procurorul Claudiu Sandu, IJ a retinut ca ar fi dat „girul de legalitate” acelor demersuri intreprinse de procurorul cu functie de executie, in scopul aflarii unor informatii ce serveau satisfacerii intereselor personale si nu in scopul aflarii adevarului in cauza penala aflata in instrumentare si nu ar fi inteles sa formuleze o declaratie de abtinere de la verificarea rechizitoriului emis in aceeasi cauza.

„In cazul ambilor procurori s-a retinut ca nu s-au conformat dispozitiei cu caracter administrativ, emisa in conformitate cu legea, comunicata ierarhic, refuzand sa trimita documentele solicitate la cererea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”, se precizeaza in comunicat.

Totodata, sursa citata mentioneaza ca, in cazul procurorului Bogdan Codreanu, s-a retinut ca ar fi emis un act dupa dezinvestirea sa si sesizarea instantei de judecata prin rechizitoriu, respectiv o ordonanta de aplicare a sanctiunii amenzii judiciare fata de procurorul sef al SIIJ, incalcand astfel, cu stiinta, prevederile Codului de Procedura Penala.

De asemenea, arata IJ, in cazul prim-procurorului Claudiu Sandu, s-a retinut lipsa controlului efectiv de legalitate asupra masurii dispuse de procurorul cu functie de executie.

Actiunea a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a CSM, care va decide cu privire la angajarea raspunderii procurorilor in cauza.

Vanati unul cate unul de Inspectia Judiciara, barosul Liei Savonea

Alti magistrati cunoscuti, care s-au implicat public pentru apararea statului de drept, sunt cercetati de Inspectia Judiciara sub diferite pretexte. Este vorba de judecatorul Cristi Danilet si de procurorii Alexandra Lancranjan (dosarul Dragnea), Antonia Diaconu, Bogdan Pirlog (dosarul 10 august).

Inspectia Judiciara este controlata strans de sefa CSM, Lia Savonea, ale carei legaturi cu PSD sunt de notorietate.

Intr-un interviu pentru ziare.com, in luna ianuarie, procurorul Claudiu Sandu afirma direct ca explozia infractiunilor cu violenta in Romania este consecinta semnalului transmis de la nivelul autoritatilor centrale: orice ai face, ori nu patesti nimic, ori faci putina puscarie si apoi scapi. Infractiunile cu violenta apar si se dezvolta intr-un mediu in care cei care le comit vad ca gulerele albe le vor asigura scaparea, spune procurorul.

„Este un linsaj general impotriva tuturor procurorilor, inceput in urma cu ceva vreme, dar care creste saptamanal. Unii colegi, ei mi-au spus, chiar sunt speriati. Au rate, au familii, nimeni nu-si permite sa-si piarda slujba peste noapte. Orice magistrat cinstit care traieste din salariu isi pune aceasta problema. S-a trecut de ceva timp o linie rosie in justitie, aceea care spune ca nu ar trebui ca oameni care-si fac treaba cu buna credinta sa fie supusi presiunii si, mai ales, discursului public in care toti suntem considerati sobolani, hoti, grup infractional organizat. Trecuta fiind linia rosie, presiunea politica asupra procurorilor este uriasa. O simt eu, o simt colegii mei, multi se tem sa mai semneze rechizitorii”, a declarat Claudiu Sandu.

„Vorbeam de linsaj. El este tintit pe anumiti procurori si judecatori, cei verticali. Ei devin tinte. Avem exemplul presedintei ICCJ sau al procurorului general. Este inadmisibil. Iar faptul ca ei sunt zilnic plimbati prin media este o alta presiune asupra magistratului.

In aceste conditii, un magistrat cinstit se gandeste ca e preferabil sa nu mai faca investigatii sau sa-si protejeze familia si viitorul. Sunt situatii pe muchie de cutit in care procurorul trebuie sa-si asume riscuri. Este posibil ca pe viitor sa nu si le mai asume nimeni: daca va veni autorul sa recunoasca, bine, daca nu, la revedere! Situatia e grava. Autoritatea statului e grav afectata prin presiunea asupra magistratilor corecti”, a mai spus procurorul.

Claudiu Sandu a adaugat apoi ca este „un risc enorm sa traiesti acum in Romania”.

„Vedem cu totii modul barbar in care au explodat infractiunile cu violenta, nu pentru ca noi nu vrem sa ne facem treaba, dimpotriva, ci din cauza semnalului transmis de la nivelul autoritatilor centrale ca, orice ai face ori, nu patesti nimic, ori faci putina puscarie si apoi scapi.

Infractorii au prins curaj. Stiti care e logica lor? ‘Gulerele albe’ au parghii sa scape, dar nu singure. Orice modificare legislativa se face la nivel de principiu si scapa toti. Ma uitam la imaginile de la Timisoara, la tentativa aceea de omor. E un risc enorm sa traiesti in Romania in momentul de fata.

(…) In vara, in judetul Brasov, doua persoane eliberate pe recurs compesatoriu s-au dus sa fure o caruta de lucerna, i-a prins proprietarul, l-au lovit cu batele pana l-au omorat. I-am prins greu prin paduri intre Brasov si Covasna. Erau eliberati de o luna de zile. Daca nu era recursul compensatoriu, acel om nevinovat traia si azi. Oare cum dorm oamenii care au dat acea lege?”, a explicat procurorul de la Brasov.

Mai mult despre: ,

Comentarii: