Vanatoare de jurnalisti la Kabul. Deutsche Welle: Talibanii ii ucid pe apropiatii celor care le scapa

externe

Talibani aflati in cautarea unui jurnalist ce lucreaza pentru Deutsche Welle (DW) au impuscat mortal un membru al familei sale si au ranit un altul in Afganistan, a anuntat vineri dimineata postul de radio german pe site-ul sau, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Identitatea jurnalistului vizat, care a ajuns deja in Germania, nu a fost precizata. Mai multi alti membri ai familiei sale au reusit sa fuga in extremis, in timp ce talibanii perchezitionau locuinte vecine pentru a pune mana pe jurnalist.

„Asasinarea de catre talibani, ieri (joi), a unui apropiat al unui dintre editorii nostri este absolut tragica si ilustreaza pericolul imens in care se afla toti angajatii nostri si familiile lor in Afganistan”, a comentat Peter Limbourg, directorul general al DW, intr-un comunicat. „Este evident ca talibanii efectueaza acum operatiuni organizate pentru cautare de jurnalisti, atat la Kabul, cat si in provincii. Trebuie sa actionam urgent!”, a adaugat el.

Potrivit site-ului DW, talibanii au intreprins raiduri la domiciliile a cel putin trei jurnalisti ai sai. Site-ul subliniaza de asemenea ca Nematullah Hemat, de la postul privat de televiziune Ghargasht TV, ar fi fost rapit de talibani si, facand referire la surse guvernamentale, ca directorul postului de radio Paltia Ghag a fost ucis.

Dupa ce au preluat puterea in aproape toata tara si la Kabul la sfarsitul saptamanii trecute, talibanii au dat asigurari ca vor respecta libertatea presei.

Insa ei si-au intensificat operatiunile de cautare a persoanelor care au colaborat cu fortele americane si cu NATO, afirma un document confidential al Natiunilor Unite, in pofida promisiunii lor de a nu se razbuna pe oponentii lor. Raportul, elaborat de un grup de experti in evaluarea riscurilor pentru ONU si consulat de AFP, afirma ca talibanii au „liste prioritare” cu indivizi pe care doresc sa-i aresteze.

„Ei vizeaza familiile celor care refuza sa se predea, le urmaresc si le pedepsesc familiile ‘conform (legii) Sharia'”, a declarat pentru AFP directorul grupului de experti, Christian Nellemann.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: