externe

Variola maimutei devine urgenta sanitara globala. OMS: „Virusul se transmite rapid in multe tari in care nu au existat cazuri pana acum”

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat sambata variola maimutei drept urgenta sanitara globala, cel mai inalt nivel de alerta, dupa ce aproximativ 16.000 de cazuri (dintre care cinci mortale) au fost deja raportate in 75 de tari, multe dintre ele in Europa, unde boala nu era endemica, transmite EFE, citata de Agerpres.

Decizia a fost anuntata in cadrul unei conferinte de presa la Geneva de catre directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la doua zile dupa ce un comitet de urgenta al OMS format din experti in aceasta boala s-a reunit pentru a evalua epidemia si implicatiile acesteia asupra sanatatii publice, precum si oportunitatea declararii urgentei sanitare, care obliga retelele nationale de sanatate sa intensifice masurile de prevenire.

Acest comitet alesese sa nu declare starea de urgenta la o prima reuniune in iunie (cand erau 3.000 de cazuri) si nici de data aceasta, potrivit lui Tedros, nu a existat un consens total in randul expertilor in ceea ce priveste necesitatea de a declansa cel mai inalt nivel de alerta. In ultima instanta, decizia apartine directorului general, care a decis sa declare starea de urgenta, avand in vedere numarul mare si in crestere al cazurilor din diferite regiuni ale lumii.

”Am decis sa declar o urgenta de sanatate publica de nivel international in ceea ce priveste epidemia de variola a maimutei”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, mentionand ca riscul la nivel mondial este relativ moderat, cu exceptia Europei, unde este ridicat.

Printre criteriile folosite de OMS pentru a declara aceasta urgenta, a spus Tedros, se numara faptul ca „virusul se transmite rapid in multe tari in care nu au existat cazuri pana acum”.

Seful OMS a mai precizat ca riscul de infectare cu variola maimutei a fost crescut la un nivel „ridicat” in Europa, unde se inregistreaza 80% din cazuri, in timp ce acesta ramane la un nivel „moderat” in toate celelalte regiuni, inclusiv in Africa, unde boala este endemica de zeci de ani.

Tedros a subliniat ca, in pofida alertei globale, epidemia „este concentrata mai ales in randul barbatilor care fac sex cu barbati, in special al celor cu parteneri multipli”, un grup pentru care a cerut asistenta si informatii despre boala.

”Asta inseamna ca este o epidemie care poate fi oprita cu ajutorul strategiilor potrivite in grupurile potrivite”, a adaugat el, citat de DPA.

Acest lucru trebuie sa se faca prin masuri care sa protejeze demnitatea si drepturile omului din comunitatile afectate, deoarece, a spus el, citat de EFE, „stigmatizarea si discriminarea pot fi la fel de periculoase ca orice virus”.

La inceputul lunii mai aceasta boala a fost depistata pentru prima data in afara tarilor africane unde este endemica. Desi nu este o boala cu transmitere sexuala, in afara zonelor endemice variola maimutei afecteaza, cu rare exceptii, barbatii care fac sex cu barbati.

Numele virusului se refera la descoperirea sa la o maimuta in timpul unui experiment pe animale in Danemarca, in 1958. Prima transmitere la om a fost confirmata in 1970.

Variola maimutei este mai putin periculoasa si contagioasa decat variola umana, care a fost eradicata in 1980. Cu toate acestea, poate provoca decesul.

Variola maimutei se transmite prin contact fizic strans. Simptomele includ febra, eruptii cutanate extinse, leziuni ale pielii si ganglioni limfatici umflati, dupa o perioada de incubatie de cinci pana la 21 de zile.

OMS nu recomanda deocamdata vaccinarea in masa, scrie Kyodo.

Este pentru a saptea oara cand OMS declara o urgenta internationala (un mecanism initiat in 2005), dupa ce a facut acest lucru pentru gripa A in 2009, Ebola in 2014 si 2018, poliomielita in 2014, virusul Zika in 2017 si coronavirusul COVID-19 in 2020, aceasta urgenta sanitara globala fiind inca in vigoare.

Declararea unei situatii de „urgenta de sanatate publica de interes international” este cel mai inalt nivel de alerta al OMS pentru amenintarile la adresa sanatatii, dar nu are consecinte imediate. Acest nivel de alerta este declarat in situatii „grave, bruste, neobisnuite sau neasteptate” si care pot necesita „o actiune internationala coordonata”. Acesta este menit sa alerteze guvernele sa ia masuri pentru a proteja populatia, poate contribui la cresterea gradului de constientizare, precum si la cresterea cooperarii internationale, a cercetarii si a finantarii, scriu AFP, DPA si Kyodo.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Lupta SUA cu avalansa de produse din China. Biden mareste de patru ori taxele pentru masinile electrice din China

Presedintele Joe Biden va dubla, tripla si cvadrupla tarifele vamale pentru unele produse chinezesti in…

60 de minute ago

Pieleanu loveste cu un nou sondaj: Clotilde Armand pierde alegerile. Firea ar avea mai multe procente decat Nicusor Dan in Sectorul 1

Un sondaj dat publicitatii luni de Avangarde (institut patronat de Marius Pieleanu), realizat printre locuitorii…

3 ore ago

Ciuca il pune la punct pe Ciolacu: „Nu trebuie politizat subiectul cedarii unui sistem Patriot catre Ucraina”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat luni, referitor la posibilitatea ca Romania sa cedeze Ucrainei…

O oră ago