news

Variola maimutei. Ministerul Sanatatii neaga ca la Radauti a aparut un prim caz. OMS: „Nu se raspandeste cu usurinta intre oameni, ci necesita un contact apropiat”

Pe teritoriul Romaniei nu a fost inregistrat niciun caz de variola a maimutei sau suspiciune de imbolnavire, informeaza Ministerul Sanatatii (MS), intr-un mesaj pe Facebook.

Anuntul vine in contextul informatiilor aparute in mediul online cu privire la un posibil caz de variola la Spitalul Municipal din Radauti, din judetul Suceava.

„Cazul de la Radauti este din punct de vedere clinic si epidemiologic al unei paciente de 43 de ani cu varicela, infectata dupa contactul cu copii, membri de familie, care au avut aceasta boala, conform sefului sectiei de boli infectioase de la spitalul din localitate, doctor Angelica Popescu”, precizeaza MS.

Totodata, reprezentantii ministerului precizeaza ca variola maimutei nu se raspandeste cu usurinta intre persoane si necesita un contact apropiat. Virusul intra in organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gura si prin fluide corporale.

Principalul mod in care poate fi raspandit este in timpul contactului fizic apropiat si prelungit cu o persoana care are variola maimutei. Nu exista elemente care sa sugereze in vreun fel posibilitatea infectarii pacientei din Radauti cu virusul variolei maimutei, arata MS.

Mai multe tari din regiunea europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola maimutei (monkeypox) de la inceputul lunii, iar, in afara de una, toate celelalte persoane infectate recent nu au calatorit intr-o zona endemica, arata OMS intr-o informare.

Organizatia precizeaza ca „acesta nu este un eveniment obisnuit”.

Totodata, potrivit OMS, in timp ce un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variolei maimutei, iar vaccinul traditional impotriva variolei ofera protectie, trebuie mentionat ca aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scara larga.

Populatiile din intreaga lume cu varsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiaza de protectia oferita de programele anterioare de vaccinare impotriva variolei, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Potrivit sursei citate, in cele mai multe cazuri boala este usoara si majoritatea oamenilor se recupereaza in termen de cateva saptamani, fara tratament. Astfel, sunt in curs de desfasurare investigatii suplimentare pentru a determina sursa probabila si amploarea infectiei pentru a limita raspandirea ulterioara.

„Este important sa intelegeti ca variola maimutei nu se raspandeste cu usurinta intre oameni, ci necesita un contact apropiat. Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuala unde au fost testati negativ pentru infectii cu transmitere sexuala obisnuite”, arata OMS.

Potrivit acestora, simptomele pot fi usoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase. Acestea includ eruptii cutanate veziculoase pe intreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sanatate sexuala din Europa au prezentat eruptii cutanate si leziuni la nivelul organelor genitale si anusului. Eruptia cutanata sau leziunile pot fi insotite de febra, durere in gat, ganglioni limfatici umflati si leziuni la nivelul gurii si ochilor. Majoritatea pacientilor se recupereaza in cateva saptamani, fara tratament.

In acest context, orice persoana care prezinta o eruptie cutanata neobisnuita ar trebui sa consulte medicul si orice pacient cu suspiciune de variola maimutei trebuie investigat si izolat in timpul perioadelor infectioase presupuse si cunoscute, adica in timpul stadiilor prodromale si cu eruptii cutanate ale bolii.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

52 de minute ago

Momentul in care Robert Fico este impuscat in plina strada, surprins intr-o filmare cu telefonul – VIDEO

Momentele socante in care premierul Robert Fico a fost impuscat la Handlova, dupa o sedinta…

45 de minute ago

Greva in curtea in curtea lui Ciolacu. Angajatii guvernului intra in greva de vineri, nemultumiti ca nu li se maresc salariile cu 30%

Liderul de sindicat al functionarilor din cadrul Guvernului anunta ca acestia vor intra in greva…

4 ore ago

Atlantic Council si SNSPA au organizat dezbaterea “Security and stability for the Black Sea region”

Miercuri, 15 mai 2024, Atlantic Council si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA)…

59 de minute ago