Varsovia si Kievul anunta un acord care va permite accelerarea tranzitului cerealelor ucrainene catre alte tari

externe

agricultori, romani, solicitare, guvern, interzicerea importurilor, cereale ucrainene

Varsovia si Kievul au anuntat marti o decizie care implica Lituania si care va permite accelerarea tranzitului cerealelor ucrainene catre alte tari, primul acord intre cele doua tari de la anuntarea la jumatatea lunii septembrie a embargoului polonez asupra importurilor, potrivit AFP, preluata de Agerpres.

„Am convenit asupra unei chestiuni importante”, a declarat presei ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, dupa o intalnire tripartita online. „Incepand de maine (miercuri – n.r.), controalele (care urmau sa fie efectuate – n.r.) la frontiera ucraineano-poloneza pentru cerealele care tranziteaza Lituania vor fi efectuate pe teritoriul lituanian, intr-un port lituanian”, a precizat el.

„Lituania isi asuma intreaga responsabilitate pentru aceste inspectii”, a spus ministrul polonez.

Telus a dat asigurari, de asemenea, ca Polonia va continua sa creeze coridoare de tranzit, „pentru ca este bine pentru fermierii polonezi, pentru Ucraina, pentru Uniunea Europeana si pentru intreaga lume, deoarece cerealele din Ucraina ar trebui transportate in regiunile care au nevoie de ele”.

Acesta este primul acord intre Polonia si Ucraina de la inceputul unei crize diplomatice intre cele doua tari, cauzata de embargoul polonez asupra importurilor de cereale ucrainene. Varsovia a indicat ca doreste sa-si protejeze piata si fermierii impotriva prabusirii preturilor acestor produse.

Tranzitul cerealelor ucrainene prin Polonia catre alte tari a ramas permis.

Conform Ministerului ucrainean al Agriculturii, decizia de marti „va accelera tranzitul prin Polonia”.

Intr-o declaratie, ministerul a mai precizat ca Varsovia si Vilnius „sustin un astfel de mecanism de control si il considera un pas constructiv”.

De la lansarea, in februarie 2022, a ofensivei ruse in Ucraina, care impiedica accesul la Marea Neagra, tarile vecine Ucrainei au devenit esentiale pentru tranzitul cerealelor ucrainene catre Africa si Orientul Mijlociu.

Vecinii Ucrainei s-au confruntat cu un aflux de cereale dupa ridicarea tarifelor Uniunii Europene in mai 2022. In loc sa ajunga la destinatiile dorite, cerealele au ramas in Europa Centrala din cauza problemelor logistice, a fraudelor masive si a lipsei de supraveghere.

In urma saturarii silozurilor si a prabusirii preturilor locale, mai multe tari in cauza au decretat, prin urmare, un embargo unilateral in primavara.

Bruxelles-ul a aprobat oficial aceste restrictii, temporar si sub rezerva mentinerii trecerii cerealelor catre alte destinatii.

Dar acordul a expirat la jumatatea lunii septembrie, iar Comisia Europeana a decis sa nu-l reinnoiasca. In schimb, Kievul a promis masuri pentru a-si controla mai bine fluxurile de export.

Ungaria, Polonia si Slovacia au raspuns prin extinderea embargoului, determinand Ucraina sa depuna o plangere la OMC.

Embargoul a provocat o criza in relatiile dintre Kiev si Varsovia. Negocierile privind posibilitatea autorizarii importurilor de cereale ucrainene in Polonia au fost initiate, dar avanseaza lent.

La sfarsitul lunii septembrie, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat ca nici Ucraina, nici Polonia „nu au nevoie de acest razboi al cerealelor”, considerand ca tensiunile sunt alimentate de campania electorala pentru alegerile generale din 15 octombrie din tara vecina si aliatul sau.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: