„Un vasluian, singurul puscarias din Groenlanda” – stirea falsa care a pacalit mai toate posturile de televiziune si ziarele „quality” din Romania

analize

In urma cu cateva zile, o stire senzationala facea inconjurul redactiilor din Romania: cica un vasluian pe nume Costel Buliga ar fi ajuns singurul detinut din inchisoarea aflata in capitala Groenladei, Nuuk, dupa ce a fost cercetat si gasit vinovat de comiterea infractiunii de furt calificat.

Romanul ar fi fost condamnat la o pedeapsa de sase luni de inchisoare, insa dupa ispasirea sentintei, ar fi refuzat sa paraseasca hotelul care servea drept inchisoare improvizata in Groenlanda.

  • „Romanul  s-a obisnuit cu confortul, caldura si mancarea buna din inchisoare si a refuzat sa mai plece, iar autoritatile groenlandeze nu au putut sa-l oblige sa paraseasca locatia si au ales sa respecte drepturile sale fundamentale. Ca solutie de compromis, l-au angajat oficial ca gardian si om de serviciu, oferindu-i un loc de munca in cadrul inchisorii. Astfel, Costel Buliga continua sa traiasca in aceeasi locatie, care in mare parte este goala.”

Extraordinara poveste merita un scenariu la Hollywood, doar ca este suta la suta fonfleu, cum se zice in presa. Nu stim cine a nascocit-o, dar merita felicitat pentru imaginatie. Majoritatea canalelor media din Romania s-au grabit sa preia stirea, fara sa catadicseasca sa o verifice.

Iata ce am descoperit: in 2019, cand mai sus mentionatul Costel Buliga ar fi fost „singurul detinut” din Groenlanda, pe insula se aflau de fapt 139 de detinuti, in cele sase inchisori locale – o rata destul de mare, daca ne gandim ca Groenlanda are o populatie de doar 56.000 de locuitori. Vezi mai multe date aici.

Aceeasi poveste a aparut pe site-ul anonimus.ro in 2019, fara a fi citata nicio sursa. Si in 2023, povestea a fost preluata fara a se cita o sursa primara care sa certifice faptele.

De altfel, citatul de mai sus il regasim in aproape aceeasi forma in povestea publicata in 2019:

  • „Buliga s-a obisnuit cu traiul bun, caldura si confortul, mancarea buna si toate cele necesare, asa ca nu a vrut sa mai iasa. Groenlandezii nu au putut sa-l oblige, i-au respectat „drepturile omului”, asa ca au gasit o solutie de compromis: l-au angajat cu carte de munca ca gardian si om de serviciu. Traieste si acum in puscaria mai mereu goala”.

Un  comentator noteaza, pe Reddit: „Am plecat din Vaslui in 2014 si pe atunci circula o poveste similara numa ca tara era Finlanda”.

De asemenea, nu am identificat niciun gardian cu nume romanesti, toti au nume scandinave, dupa cum se poate observa si in reportajul BBC dedicat inchisorii din Nuuk. Singurul lucru adevarat din toata stirea este ca, intr-adevar, inchisoarea din Nuuk pare mai curand un hotel de cinci stele, dupa cum puteti vedea aici.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: