news

Vechile telefoane BlackBerry nu vor mai putea fi folosite din 4 ianuarie. BlackBerry va inceta sa mai ofere suport

Incepand de marti, 4 ianuarie, BlackBerry va inceta sa mai ofere suport pentru dispozitivele sale clasice care ruleaza BlackBerry 10, 7.1 OS si cele anterioare. Acest lucru inseamna ca toate dispozitivele sale mai vechi care nu ruleaza pe software-ul Android nu vor mai putea utiliza date, trimite mesaje text, accesa internetul sau efectua apeluri, nici macar catre 911, anunta CNN.

Ultima versiune a sistemului de operare BlackBerry a fost lansata in 2013. Decizia de a intrerupe suportul pentru telefoanele sale reprezinta sfarsitul a ceea ce a fost considerat candva tehnologie de ultima generatie.

Compania a anuntat initial vestea in septembrie 2020, ca parte a eforturilor sale de a se concentra pe furnizarea de software si servicii de securitate pentru intreprinderile si guvernele din intreaga lume, sub numele de BlackBerry Limited.

BlackBerry (BB) a iesit in mare parte din afacerea cu telefoane din 2016, dar de-a lungul anilor a continuat sa acorde licente pentru brandul sau producatorilor de telefoane, inclusiv TCL si, mai recent, OnwardMobility, un startup cu sediul in Austin, Texas, pentru un dispozitiv Blackberry 5G care functioneaza cu software Android. (Dispozitivele Android ale BlackBerry nu sunt afectate de incetarea serviciului).

Telefoanele mobile de scoala veche ale BlackBerry cu tastatura fizica de la sfarsitul anilor 1990 si inceputul anilor 2000 au fost candva atat de populare incat oamenii le-au poreclit „CrackBerries”. Tastatura a fost pe placul profesionistilor care doreau flexibilitatea de a lucra in afara biroului cu unele dintre instrumentele pe care le foloseau pe un computer de birou.

Dispozitivele au devenit un simbol al statutului si un accesoriu pentru oamenii de pe Wall Street, celebritati precum Kim Kardashian si chiar pentru presedintele Barack Obama, datorita in parte reputatiei sale deosebite in materie de securitate. La apogeul sau din 2012, BlackBerry avea peste 80 de milioane de utilizatori activi.

Compania si-a inceput activitatea in 1996, sub numele de Research In Motion, cu ceea ce numea pagere cu doua cai. Primul sau gadget, „Inter@ctive Pager”, permitea clientilor sa raspunda cu ajutorul unei tastaturi fizice, un fel de hibrid de mesagerie text/email. Trei ani mai tarziu, RIM a introdus numele BlackBerry cu BlackBerry 850.

In cele din urma, telefoanele BlackBerry au capatat suport pentru e-mail, aplicatii, navigare pe internet si BBM, o platforma de mesagerie text criptata care a precedat WhatsApp si a supravietuit mult timp dupa ce BlackBerry a fost depasita de rivalii sai.

Dar revolutia ecranului tactil al Apple cu iPhone in 2007 a facut ca ofertele BlackBerry sa para deficitare. Aceasta a incercat ecrane tactile si modele cu tastatura glisanta, cu putin succes. A dezvoltat cateva telefoane fara tastatura fizica, dar acestora le lipsea principalul diferentiator al BlackBerry: tastatura sa tactila.

In cele din urma, BlackBerry a renuntat la propriul software, adoptand Android si suprapunand software-ul sau de securitate. A avut succes in domeniul software-ului de securitate pentru intreprinderi si al software-ului pentru automobile.

Desi TCL a incetat sa mai fabrice dispozitive cu numele BlackBerry in 2020, unii fani asteapta cu nerabdare sosirea dispozitivului BlackBerry 5G de la OnwardMobility, a carui lansare a fost initial prevazuta pentru 2021. In ciuda intarzierii, site-ul sau web inca prezinta un banner pe care scrie „coming 2021”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

O oră ago

Ignorand total faptul ca Rusia este stat agresor, China acuza SUA ca ar fi „direct responsabile de crearea si amplificarea crizei ucrainene”

Statele Unite sunt direct responsabile pentru crearea si dezvoltarea crizei ucrainene pana la stadiul actual,…

53 de minute ago

Ciolacu, la Iasi, enervat ca a fost intrebat despre pozitia sa fata de moldoveni: „Nu cred ca n-ati zis vreodata bancuri cu ardeleni, cu olteni”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, la Iasi, referindu-se la declaratia sa ca ”Buzaul nu…

43 de minute ago

Presedintele cubanez cere SUA sa scoata Cuba de pe lista statelor care sponsorizeaza terorismul

Presedintele cubanez Miguel Diaz-Canel cere Statelor Unite sa scoata Cuba de pe lista statelor care…

56 de minute ago

Loviturile asupra aerodromului Belbek din Crimeea au distrus 3 avioane rusesti, arata imaginile din satelit. Au fost folosite rachete ATACMS

Imaginile din satelit din 16 mai ale urmarilor presupuselor lovituri cu rachete ucrainene asupra aerodromului…

2 ore ago